Ilustracija

 JAKOV PRKIC Cropix
VELIKA VIJEST

Fifa prelomila i donijela novo pravilo koje će riješiti veliki problem u nogometu

Ove značajne promjene stupit će na snagu prvog dana lipnja
Piše: SNObjavljeno: 31. svibanj 2024. 17:54

Krovna svjetska nogometna federacija (FIFA) donijela je odluku da će promijeniti neke stvari u ženskom nogometa, to jest da zaštite nogometašice i trenerice tijekom i nakon trudnoće. Naime, uveli su da i trenerice, kao što su do ovog trenutka mogle samo igračice imaju plaćeni porodiljni dopust u razdoblju od minimalno 14 tjedana, prenosi BBC.

Ako se odluče na posvajanje djeteta, dobit će određen period na koji će moći napustiti svoje obaveze koji će ovisiti o dobi djeteta. Također, tu su prisutne i promjene oko registracije igračica, naime, klubovi će moći potpisati nove igračice ako je netko iz ekipe uzeo porodiljni, obiteljski dopust ili posvojio dijete.

Igračice će moći zatražiti i da preskoče trening ili utakmicu zbog menstruacije, a bit će plaćene u potpunosti. Ove promjene stupit će na snagu 1. lipnja.

Bivša izbornica reprezentacije SAD-a Jill Ellis ne skriva zadovoljstvo promjenama:

- Ovo je velika stvar. Veliki koraci da se normalizira život koji žene prolaze, to je ono što želimo omogućiti na svakoj razini ženskog nogometa, priliku da profesionalke postanu majke.

Linker
07. lipanj 2024 18:19