ULRIK PEDERSEN Nurphoto Via Afp
ANKETA SN

FIFA zaista provodi kontroverzni plan: Želite li vi Svjetsko prvenstvo u nogometu svake dvije godine?

Predsjednik UEFA -e Aleksander Čeferin zaprijetio je europskim bojkotom Svjetskog prvenstva
Piše: HinaObjavljeno: 16. rujan 2021. 15:28

FIFA je u četvrtak, nakon što je provela ispitivanje javnog mišljenja, objavila da navijači podržavaju njezin toliko kritizirani plan da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Prijedlozi, koje je iznio FIFA-in šef globalnog nogometnog razvoja, bivši menadžer Arsenala Arsene Wenger, naišli su na široko protivljenje iz nogometnog svijeta.

FIFA-in kongres u svibnju velikom je većinom izglasao provedbu studije izvedivosti potencijala održavanja Svjetskog prvenstva svake dvije godine umjesto svake četiri godine.

FIFA je rekla da je koristila anketnu tvrtku YouGov te da je 15.000 od 23.000 ispitanika iz 23 zemlje "identificirano da iskazuju interes za nogomet i Svjetsko prvenstvo u nogometu. Rezultati ispitivanja su pokazali da bi većina navijača voljela vidjeti češće Svjetsko prvenstvo, a većina ispitanika preferirala bi dvogodišnje natjecanje.

FIFA je u priopćenju navela kako "postoje znatne razlike između takozvanih tradicionalnih tržišta i nogometnih tržišta u razvoju" i rekla da su mlađi navijači otvoreniji za promjene.

Predsjednik UEFA -e Aleksander Čeferin zaprijetio je europskim bojkotom Svjetskog prvenstva ako se planovi za SP svake dvije godine nastave suprotno željama njegove organizacije.

Južnoamerička konfederacija CONMEBOL također se usprotivila planu zajedno sa Svjetskim forumom liga koji predstavlja glavne nacionalne lige.

A i sindikat igrača FIFPro izrazio je zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konzultacija prilikom donošenja takvih odluka.

Linker
12. kolovoz 2022 14:40