MANAN VATSYAYANA Afp
ZAPRIJETILI IM

FIFPRO zajedno s Englezima i Francuzima podnio tužbu na sudu u Bruxellesu protiv FIFA-e

‘Sindikati nogometaša uvjereni su kako te odluke krše njihova prava‘
Piše: HinaObjavljeno: 13. lipanj 2024. 12:26

Međunarodni sindikat nogometaša FIFPRO u četvrtak je zajedno s engleskom Udrugom profesionalnih nogometaša (PFA) te sindikatom francuskih igrača (UNFP), koji su njegovi članovi, podnio legalnu tužbu na sudu u Bruxellesu protiv FIFA-e zbog održavanja Svjetskog klupskog prvenstva.

Prvo izdanje proširenog Svjetskog klupskog prvenstva sa čak 32 sudionika trebalo bi se održati krajem sljedeće sezone u SAD-u, a toj se zamisli uz FIFPRO protivi i Savez svjetskih nogometnih liga (WLA) koji je također zaprijetio legalnim akcijama protiv krovne međunarodne nogometne organizacije ukoliko ne razmotri svoje planove za to natjecanje.

Kako je FIFA i prošlog mjeseca odbila razmotriti promjene, FIFPRO je krenuo u akciju.

"Europske članice FIFPRO-a danas su podnijele legalnu tužbu protiv FIFA-e osporavajući njezinu odluku da jednostrano slaže Međunarodni kalendar natjecanja i osobito odluku o kreiranju i slaganju rasporeda Svjetskog klupskog prvenstva 2025. Sindikati nogometaša uvjereni su kako te odluke krše njihova prava kao i prava njihovih udruga po Povelji temeljnih prava Europske unije, a potencijalno krše i Zakon o natjecanju EU-a", objavio je FIFPRO.

Prošloga mjeseca su FIFPRO i WLA u pismu upućenom predsjedniku te glavnom tajniku FIFA-e Gianniju Infantinu i Mattiasu Grafstromu izrazili svoju zabrinutost jer je međunarodni nogometni kalendar "prezasićen" te stoga nacionalne lige ne mogu pravilno organizirati svoja natjecanja, a igrači su dovedeni preko ruba svojih mogućnosti uz sve veći rizik od ozljeda. FIFA je odbacila sve navode iz tog pisma.

Linker
20. lipanj 2024 13:53