Finska nogometna reprezentacija strahuje za svoju sigurnost u BiH

 RONI REKOMAA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Roni Rekomaa/Shutterstock Editorial/Profimedia
STRAHUJU ZA VLASTITU SIGURNOST

Finska je u panici uoči gostovanja u BiH zbog - rata: ‘Spreman sam tražiti od UEFA-e reakciju‘

Susret Finske i BiH se igra u Zenici, a gosti se boje doći zbog mogućnosti oružanog sukoba
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. studeni 2021. 19:13

Nogometni savez Finske razmišlja da od UEFA-e zatraži da se njihov susret Kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo s Bosnom i Hercegovinom odigra na neutralnom terenu. Razlog zašto Finci žele da se utakmica ne igra u BiH je prijetnja ratom u nama susjednoj zemlji.

"Ako se ugrozi sigurnost ekipe, UEFA će prebaciti susret na neutralan teren. Spreman sam i sam, ako vijesti budu zabrinjavajuće, tražiti od UEFA-e da reagira", rekao je finski izbornik Ari Lahti čije riječi prenose mediji u BiH.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt je upozorio na prijetnje oružanim sukobom u BiH što je zabrinulo Fince koji gostuju tamo u sklopu kvalifikacija. Finci ističu kako se Zenica, u kojoj bi trebali igrati s spomenutu utakmicu, nalazi u Zeničko-dobojskoj županiji koja graniči s Republikom Srpskom koja želi odcjepljenje od BiH.

"Europska nogometna organizacija će sigurno dobro pratiti što se događa, a ako se pokaže da nije sigurno igrati u Zenici, vjerujemo da će UEFA nešto poduzeti", rekli su iz finskog saveza.

Uoči tog susreta u Zenici koji je na rasporedu u subotu u 15 sati BiH i Finska su još uvijek u igri za prolaz skupine D i upravo će međusobna utakmica utjecati na to tko će na kraju u doigravanje. Francuska je prva s 12 osvojenih bodova, druga Ukrajina ima devet, Finska je treća s osam, a BiH četvrta s bodom manje. Zadnji je pak Kazahstan koji s tri boda neće utjecati ni na što. Prvi međusobni susret u Finskoj je završio s 2:2.

Linker
26. travanj 2024 08:58