FRANCK FIFE Afp
DODJELA ZLATNE LOPTE

Foto: Messi nogometaš godine, Modrić opet među najboljima na svijetu, a evo kako su prošli Gvardiol i Livaković

Sjajni argentinski nogometaš Lionel Messi po osmi puta osvojio je nagradu Zlatna lopta
Piše: SN/Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. listopad 2023. 21:22

Lionel Messi osvojio je rekordnu osmu Zlatnu loptu u svojoj bogatoj karijeri, a nagrada France Footballa dodijeljena mu je u ponedjeljak navečer u teatru Chatelet u Parizu. Prijenos svečanosti pratilo je više od 300 milijuna gledatelja u 170 zemalja.

Messi je najveće individualno priznanje u nogometnom svijetu dobio za prošlu sezonu, odnosno razdoblje od 1. kolovoza 2022. do 31. srpnja 2023. godine, u kojem je s Argentinom u Kataru postao svjetski nogometni prvak, dok je s Paris Saint-Germainom osvojio francusko prvenstvo.

image
FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/afp/profimedia
image

Lionel Messi, Emiliano Martinez, Lautaro Martinez i Julian Alvarez

FRANCK FIFE Afp
image

Lionel Messi sa svojom djecom

FRANCK FIFE Afp
image
FRANCK FIFE Afp

Nagradu je sjajnom Argentincu uz ‘standing ovation‘ prisutnih uzvanika uručio bivši engleski reprezentativac David Beckham, suvlasnik njegovog novog kluba Intera iz Miamija.

- Nisam mogao ni zamisliti karijeru kakvu sam imao i sve što sam postigao, kao i sreću da sam bio dijelom najbolje momčadi u povijesti te osvojiti Copa Americu i Svjetsko prvenstvo te ostvariti svoj san nakon svih teških trenutaka u reprezentaciji. Hvala svima koji su za to zaslužni. Oduševljen sam što sam još jednom ovdje i što opet mogu uživati u ovom trenutku – rekao je Leo Messi koji je na kraju svog govora čestitao rođendan velikom Diegu Maradoni.

Beckham se nadovezao:

- Veoma je posebno reći da je on igrač Miamija i da je u našem gradu. Proslavit će ovo sa svojim suigračima i obitelji na svoj način. Mi ćemo se potruditi kako bismo proslavili na Miamijev način, siguran sam da možemo napraviti dobru zabavu – kazao je Beckham.

image

Emiliano Martinez s ocem

FRANCK FIFE Afp
image

Joan Laporta

FRANCK FIFE Afp
image

Vinicius Junior

FRANCK FIFE Afp
image

Jude Bellingham

FRANCK FIFE Afp
image

Kylian Mbappe

FRANCK FIFE Afp
image

Ilkay Gundogan sa suprugom Sarom

FRANCK FIFE Afp
image

Erling Haaland sa suprugom Isabel Haugseng Johansen

FRANCK FIFE Afp
image

Influencerica Ines Tomaz i njezin suprug i nogometašManchester Cityja Bernardo Silva

FRANCK FIFE Afp
image

Eden Hazard zajedno sa svojim ocem Thierryjem Hazardom

FRANCK FIFE Afp
image

Švedska nogometašica Amanda Ilestedt

FRANCK FIFE Afp

Među nominiranima su bila i dvojica hrvatskih nogometaša. Veznjak Real Madrida i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, dobitnik Zlatne lopte 2018. godine, ovaj put je završio na 10. mjestu dok je branič Manchester Cityja Joško Gvardiol zauzeo 25. mjesto.

U konkurenciji za najboljeg vratara svijeta i nagradu Lava Jašina za nagradu je konkurirao i hrvatski vratar Dominik Livaković, no očekivano ju je dobio golman argentinske reprezentacije Emiliano Martinez. Livaković je u izboru bio sedmi.

Najveću konkurenciju Messiju predstavljao je sjajni napadač Manchester Cityja Erling Haaland. Norvežanin je s Građanima osvojio trostruku krunu, pritom je srušio i mnoge golgeterske rekorde, ali je među glasačima očito prevagnuo Messijev uspjeh s reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu.

Haaland se morao utješiti nagradom Gerd Müller za najboljeg strijelca sezone, postigao je 56 pogodaka i tako naslijedio prošlogodišnjeg pobjednika Roberta Lewandowskog.

Uz Messija, Haalanda i Modrića, među 10 najboljih izabrani su i Kylian Mbappé, Kevin De Bruyne, Rodri, Vinicius Junior, Julian Alvarez, Victor Osimhen te Bernardo Silva.

Kao i obično kad su u pitanju ovakvi izbori, reakcije u nogometnom puku su podijeljene. Dok jedni smatraju da je osma Zlatna lopta potpuno zasluženo u Messijevim rukama, drugi tvrde da ju je primarno dobio zbog Svjetskog prvenstva i ‘stare slave‘ jer mu je klupska sezona bila ispod očekivane razine.

Inače, najboljeg nogometaša svijeta u ovom izboru bira po jedan novinar iz 100 najbolje rangiranih zemalja na FIFA-inoj ljestvici. Svaki od njih morao je odabrati pet igrača s popisa od 30 nominiranih. Pritom je prvi igrač na glasačkom listiću dobio šest bodova, drugi četiri boda, treći tri boda, četvrti dva boda, a peti jedan bod.

Momčad godine je Manchester City, a ženska ekipa godine Barcelona. U ženskoj konkurenciji Zlatnu loptu dobila je nogometašica Barcelone Aitana Bonmati, osvajačica španjolske lige, Lige prvakinja i Svjetskog prvenstva sa Španjolskom.

Nagradu Kopa Trophy za najboljeg mladog igrača do 21 godine dobio je engleski veznjak Jude Bellingham koji je ljetos iz Dortmunda stigao u Real Madrid.

- Hvala svima koji su me doveli do ovoga, od Birminghama i Dortmunda do Reala i reprezentacije. Hvala i mojoj obitelji – rekao je Bellingham.

Nagradu Socrates za nastojanja izvan terena u pomoći društvu i okolišu dobio je Vinicius Junior za osnivanje Instituta Vini.Jr.

Voditelj svečanosti Didier Drogba zatražio je od odgovornih da se suprotstave rasizmu, a Viniciusa je podsjetio kako ‘nije sam u toj borbi‘.

Glamurozni događaj u Parizu privukao je i druge zvijezde osim nogometnih, a među njima je bio i srpski tenisač Novak Đoković.

- Veliki sam nogometni fan, i jako sam sretan što sam napokon na dodjeli Zlatne lopte – rekao je Đoković.


PRIJENOS UŽIVO:

>>> LEO MESSI OSVOJIO JE ZLATNU LOPTU

Iako su neki predviđali kako bi mu nagradu ove sezone mogao ‘ukrasti‘ Erling Haaland to se u konačnici nije dogodilo. Osvajač Svjetskog prevenstva s Argentinom u Kataru i jedan od najboljih igrača svih vremena, Lionel Messi stavio je još jednu Zlatnu loptu u svoju kolekciju, točnije osmu.

>>> Aitana Bonmatí osvojila žensku Zlatnu loptu

Svjetska prvakinja sa Španjolskom i europska prvakinja s Barcelonom Aitana Bonmatí uzela je Zlaznu loptu u ženskoj konkurenciji!

>>> Manchester Cityju pripala nagrada za najbolju momčad godine, a u međuvremenu je otkriveno kako je 7. mjesto u izboru pripalo Julianu Alvarezu, šestoplasirani je Vinicius Junior, dok je 5. mjesto zauzeo Rodri.

>>> Erling Haaland osvaja nagradu Gerd Müller

Trofej Gerd Müller nagrađuje najboljeg strijelca sezone. Erling Haaland mreže je tresao 56 puta tijekom sezone 2022.-2023., što mu je donijelo nagradu za najboljeg strijelca. Prošle godina nagrada je otišla u ruke Roberta Lewandowskog.

>>> Emilianu Martinezu trofej Lav Yashin

‘Jedinica‘ Vatrenih Dominik Livaković se ipak nije uspio ugurati među pet najboljih vratara godine. Bivši vratar Dinama završio je na 7. mjestu. Nagradu za najboljeg vratara, točnije trofej Lav Yashin otišao je u ruke Argentinca Emiliana Martineza koji je iza sebe imao sjajno Svjetsko prvenstvu, a možda i najbolju predstavu pružio je u finalu protiv favoritiranih Francuza.

>>> Barca na vrhu

Nogometašice Barcelone osvojile su nagradu za najbolju žensku ekipu 2023. godine, a teško je reći da je španjolske i europske prvakinje nisu zaslužile.

>>> Vinicius Junior osvaja nagradu Socrates

Nagrada Socrates uručuje se nogometašima uključenima u društvene i dobrotvorne projekte. Vinicius radi u faveli u Brazilu kako bi pomogao tamošnjem stanovništvu, posebice djeci.

>>> Luka na 10. mjestu

Kapetan Vatrenih Luka Modrić u ovogodišnjem je izboru završio na 10. mjestu! Ispred njega su u Bernardo Silva na 9. te Victor Osimhen na 8. mjestu.

>>> Jude Bellingham osvojio Kopu

Engleski napadač Jude Bellingham, koji je ovog ljeta iz Borussije Dortmund prešao u redove Real Madrida već je zadivio navijače ‘kraljevskog kluba‘. Jedan je od trenutno najuzbudljivijih igrača u Europi te je s punim pravom odnio nagradu Kopa odnosno priznanje za najboljeg mladog nogometaša.

- Zaista sam sretan što sam jedan od onih koji uvelike pomaže pobjeđivati svojoj momčadi. Imao sam dobru godinu i sretan sam. Za to sam igrao, za ovakve nagrade. Nadam se da ću s Realom osvojiti sve ove sezone, vjerujem u to.

>>> Na veliku svečanost stigle su brojne aktualne, ali i bivše nogometne zvijezde poput Didera Drogbe, Davida Beckhama i drugih, a na crvenom tepihu pojavio se i Novak Đoković.

image

Novak Đoković

FRANCK FIFE Afp

>>> Ako to neće biti Messi, većina ljudi očekuje da će Erling Haaland večeras osvojiti veliku nagradu.

>>> Na veliku svečanost u Parizu stigli su i nogometaši Manchester Cityja, a među njima i naš Joško.

>>> Objavljena su imena svih igrača od 11. do 30. pozicije, a među njima se nije našlo ime kapetana Vatrenih što drugim riječima znači da je Luka Modrić ponovno među TOP 10 nogometaša svijeta.

Poredak od 11. do 30. mjesta:

11. Mohamed Salah

12. Robert Lewandowski

13. Yassine Bounou

14. Ilkay Gundogan

15. Emiliano Martinez

16. Karim Benzema

17. Khvicha Kvaratskhelia

18. Jude Bellingham

19. Harry Kane

20. Lautaro Martinez

21. Antoine Griezmann

22. Kim Min-Jae

23. Andre Onana

24. Bukayo Saka

25. Joško Gvardiol

26. Jamal Musiala

27. Nicolo Barella

28. Martin Odegaard

28. Randal Kolo Muani

>>> Među nominiranima su bila i dvojica hrvatskih igrača - Joško Gvardiol i Luka Modrić. Joško Gvardiol završio je tako na 25. mjestu, a još se čeka pozicija kapetana Vatrenih. Treba reći kako u obzir nisu uzete Joškove igre za Manchester City već za RB Leipzig čiji je bio član prošle sezone.

>>> Treba istaknuti kako se pri izboru u obzir uzela protekla sezona, odnosno razdoblje od 1. kolovoza 2022. do 31. srpnja 2023. godine, a najboljeg igrača biraju po jedan novinar iz 100 najbolje rangiranih zemalja na FIFA-inoj ljestvici. U konkurenciji za najboljeg vratara svijeta i nagradu Lava Jašina i hrvatska će imati svog predstavnika, a riječ je o Dominiku Livakoviću koji je s Vatrenima osvojim broncu u Kataru te je iza sebe ima zaista sjajnu sezonu.

>>> Danas će se u teatru Chatelet u Parizu dodijeliti Zlatna lopta France Footballa. Ceremonija službeno počinje oko 19 sati, a ogromni favorit za Ballon d’Or2023. je svjetski prvak s Argentinom Lionel Messi, a jedini koji ga može ugroziti je Erling Haaland.


Nominirani za Zlatnu loptu:

Joško Gvardiol, Luka Modrić, Andre Onana, Karim Benzema, Mohamed Salah, Jamal Musiala, Bukayo Saka, Randal Kolo Muani, Jude Bellingham, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, Khvicha Kvaratskhelia, Emiliano Martinez, Ruben Dias, Nicolo Barella, Erling Haaland, Martin Odegaard, Ilkay Gundogan, Yassine Bounou, Julian Alvarez, Vinicius Junior, Rodri, Lionel Messi, Antoine Griezmann, Lautaro Martinez, Robert Lewandowski, Kim Min-jae, Kylian Mbappe, Victor Osimhen, Harry Kane

Linker
02. svibanj 2024 08:51