MATT IMPEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Matt Impey/Shutterstock Editorial/Profimedia
REAKCIJA NA RASIZAM

Foto: Mučne scene s Wembleyja koje su obišle svijet! Pogledajte okršaj policije i mađarskih huligana

Oko početka utakmice u Londonu policija je morala intervenirati i upotrijebiti silu.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. listopad 2021. 09:29

Početak sinoćnje kvalifikacijske utakmice za SP u Kataru, u kojoj su se Engleska i Mađarska sučelili na Wembleyju (1:1) nije bio baš najpristojniji. Okriviti za takvo što valja isključivo gostujuće navijače, ali već je otprije poznata činjenica da se "tifosi" spomenutih dviju reprezentacija baš i ne vole.

Ta priložna oznaka - otprije, datira mjesec dana unazad, kada su se Englezi i Mađari sučelili u Budimpešti, a tada je Gordi Albion slavio s 4:0. Nisu ni tada gostujući navijači bili baš neko "cvijeće" pa bi se ovo od sinoć s Wembleyja moglo protumačiti kao svojevrsni revanš, mada ni za vrijeme pisanja ovoga teksta nismo sigurni tko se kome za što imao revanširati.

image
JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Javier Garcia/Shutterstock Editorial/Profimedia

Što se dogodilo ovoga utorka? Jedan je mađarski navijač uoči početka utakmice rasistički vrijeđao redara na stadionu. To je samo zapalilo iskre, jer londonska policija već je bila na "standby" načinu rada zbog incidenata iz rujna kada su se skupine navijača sukobile na budimpeštanskim ulicama.

Negdje na samom početku, u kutu ekrana se i na televizijskom prijenosu moglo vidjeti da se nešto "gužva". Na dijelu tribine Wembleyja na kojem je bilo smješteno nešto manje od tisuću mađarskih navijača, policija je počela mlatiti mađarske navijače pendrecima kako bi ih obuzdala, procjenjujući da isti čine sigurnosnu prijetnju za utakmicu. Mađare je na njihovoj tribini razljutilo to što Englezi kleče u znak potpori akciji "Black Lives Matter".

image
Navijački neredi na Wembleyju
PAUL MARRIOTT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Marriott/Shutterstock Editorial/Profimedia

Osim stewarda, morala je tada intervenirati i policija, a stvari su se, kako je stizalo policijsko pojačanje među mađarske navijače, postupno smirivale. Još je do poluvremena bilo sporadičnih incidenata, a FIFA će na koncu svega provesti istragu i nakon nje vrlo vjerojatno uručiti pokoju "čestitku" na adrese nacionalnih saveza.

image
MATT IMPEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Matt Impey/Shutterstock Editorial/Profimedia

Linker
20. travanj 2024 02:19