MIKE HEWITT Afp
VATRENO U RIMU

Foto: Sjajna predstava Italije na otvaranju Eura! Turci nisu imali šanse, Azzurri im utrpali tri komada

Euro su otvorili Turska i Italija na rimskom Olimpicu, slavili su Talijani s uvjerljivih 3:0
Piše: Goran Čičin - Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 11. lipanj 2021. 22:46

TURSKA - ITALIJA 0:3 (Demiral 53', ag., Immobile 66', Insigne 79')

RIM – Olimpico. Gledatelja 23.000. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).

TURSKA: Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Meras - Yokuslu (od 65. Kahveci) - Karaman (od 76. Dervisoglu), Tufan (od 65. Ayhan), Yazici (od 46. Ünder), Calhanoglu - Yilmaz. IZBORNIK: Senol Günes.

ITALIJA: Donnarumma - Florenzi (od 46. Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Locatelli (od 73. Cristante) - Berardi (od 86. Bernardeschi), Immobile (od 81. Belotti), Insigne (od 81. Chiesa). IZBORNIK: Roberto Mancini.

Italija je nakon 1805 dana zaigrala na velikom natjecanju, u Rimu je u ulozi formalnog gosta susretom s Turskom otvorila Euro 2020. Turski su navijači bili glasniji od domaćih, ali na terenu se od prve minute vidjelo tko je bolji. Talijani su odigrali impresivno i ostvarili visoku pobjedu kojom su poslali poruku svima, potpuno su dominirali nad suparnikom cijelo vrijeme i to okrunili s tri pogotka.

Nametnula je Mancinijeva momčad snažan ritam i Turcima to nije bilo lako pratiti, no na odmor su otišli s pozitivnom nulom. Već u 3. minuti Immobile je zaprijetio iz blizine, pogodio je vanjski dio mreže. Insigne i Berardi odigrali su dupli pas u 18. minuti, napadač Napolija tukao je pokraj vratnice.

Nakon kornera Insignea u 22. minuti Chiellini je tukao glavom, no vratar Cakir izbacio je loptu ispod grede u korner. Pokušao je i Barella iz daljine, pa Immobile glavom, bez prave opasnosti za Tursku koja je jedini opasniji pokušaj imala u 35. minuti kad je kontru povukao Yilmaz, ali je talijanski vratar Donnarumma otklonio opasnost ispred Tufana.

Insigne je u 37. minuti tukao u vratara, pa dvije minute kasnije Berardi iznad gola. Nakon vrlo duge akcije Immobile je u 43. minuti isprobao udarac, no nije to bilo dovoljno opasno za Cakira.

Čak 67 % posjeda imala je Italija u prvom poluvremenu koje je završeno spornom situacijom. Spinazzola je ubacio s lijeve strane, lopta je u kaznenom prostoru pogodila Celika u ruku, ali sudac Makkelie nije reagirao, kao ni VAR sudac koji je u Nyonu pregledavao snimku.

image
ALBERTO LINGRIA Afp

Ünder je na poluvremenu zamijenio Yazicija i zaprijetio iz kontre u 51. minuti, no Donnarumma je uhvatio loptu koju je prije toga dirao i Spinazzola.

Italija je u 53. minuti stigla do zasluženog vodstva. Barella je fino pronašao Berardija na desnom krilu, uslijedio je ubačaj u sredinu, a stoper Demiral prsima je skrenuo loptu u vlastitu mrežu. Naravno, nije tu bio kraj, jer je Mancinijeva momčad nastavila s napadima. Nizale su se prilike, tuklo se iz svih pozicija, i u 66. minuti već je bilo 0:2. Spinazzola je još jednom probio desni bok i uputio snažan udarac kojeg je obranio Cakir, ali se nakon odbijene lopte na pravome mjestu našao Ciro Immobile koji je spremio loptu u mrežu.

Turska je pokušala uzvratiti, ali nije znala kako. Predobri i prečvrsti bili su za njih Talijani, koji su u 79. minuti stigli i do trećeg pogotka i konačne potvrde startne pobjede. Nakon još jedne pogreške suparnika na opasnim dijelu terena uslijedilo je 'prebrojavanje', Immobile je uposlio Insignea koji je iz svoje omiljene pozicije iskosa s lijeve strane pogodio suprotni kut za 0:3.

Italija je tako nastavila svoju sjajnu seriju, bila joj je ovo deveta uzastopna pobjeda bez primljenog pogotka. Impresivna je bila predstava Azzurra koji su sigurnom pobjedom na otvaranju Europskog prvenstva potvrdili status favorita skupine te jednog od favorita cijelog turnira.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85' - Zamjene kod Talijana. U igri su Bernardeschi, Chiesa i Belotti, izašli su Berardi, Insigne i Immobile.

79' - GOOOL! Talijani su izveli prekrasno 'rukometno' prebrojavanje, a završni udarac uputio je Insigne... sjajno je to plasirao i uhvatio Çakıra na krivoj nozi, Talijani vode 3:0, apsolutno zasluženo!

image
ALBERTO LINGRIA Afp

74' - Mijenja sada i Mancini. U igru će Bryan Cristante umjesto Manuela Locatellija.

66' - GOOOL! Spinazzola se sjajno snašao u šesnaestercu i šutirao po golu, Çakır još jednom čudesno obranio, no na odbijanac je naletio Ciro Immobile i ništa tu više nije mogao turski vratar pored nepomične reakcije svojih suigrača... Italija vodi 2:0!

image
ANDREW MEDICHINI Afp

64' - Nove promjene kod Turske. Izlaze Yokuslu i Tufan, ući će Can Kahveci i Ayhan.

59' - Šanse se nižu kao na traci... Berardi je opalio s desetak metara iskosa, otišlo je to daleko od gola. Strašno se naljutio Immobile koji je sam kao duh stajao na pet metara.

57' - Opet prijeti Insigne, međutim njegov šut od bloka odlazi u korner.

55' - Nova šansa za Italiju! Šutirao je Spinazzola iz blizine, još jednom brani Çakır.

53' - GOOOL! Neumorni Barella probio je desnu stranu i ubacio u peterac, a ondje je loše reagirao Demiral, od njega se lopta odbija u mrežu! Ništa tu nije mogao i čudesni Çakır.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

51' - Kakav sprint Cengiza Ündera! Oteo je jednu loptu Jorginhu, sjurio se preko cijelog terena i šutirao unutar šesnaesterca, ali stigao je vratiti se Söyüncü i blokirati to.

46' - Vraćamo se u susret. Po jedna zamjena sa svake strane. Ušao je Di Lorenzo umjesto Florenzija, a kod Turske Cengiz Ünder umjesto Yazıcıja.

image
ALBERTO LINGRIA Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Od samoga starta Talijani su krenuli žestoko i nanizali pregršt šansi. Turci su jedva dolazili do daha, a turski vratar branio bez greške. Čak četiri su puta Mancini i društvo tražili najstrožu kaznu, no nizozemski sudac nije se dao pokolebati.

image
MIKE HEWITT Afp

45' - Nizozemski sudac svira kraj prvoga dijela uz burne proteste talijanskih igrača i navijača.

44' - I ČETVRTA DVOJBENA SITUACIJA! Insigne je centrirao, a Yokuslu blokirao rukom unutar kaznenog prostora. I opet Talijani traže jedanaesterac, i opet traje VAR provjera, i opet nema ništa od najstrože kazne.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

43' - Neće pa neće! Fantastično su kombinirali Talijani i potpuno izigrali tursku obranu, na kraju Immobileov šut iz okreta brani Çakır. Turci nikako da dođu do daha...

39' - Berardi pokušava izvana, no i taj pokušaj leti na tribine. Statistika je neumoljiva - osam udaraca Talijana, a Turci nijedan.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

37' - Novi pokušaj Talijana! Insigne je provukao udarac između Demirala i Yokuslua, brani to Çakır. Na tribinama 'tifosi' predvode fanatično navijanje, dok su turski navijači, razumljivo, suzdržaniji.

33' - Opsada turskoga gola! Berardi je sjajno centrirao za Immobilea koji gađa glavom malo pored vratnice! Talijanski navijači već su je vidjeli u golu...

29' - I TREĆI JEDANAESTERAC TRAŽE TALIJANI! Yazıcı ruši Barellu u kaznenom prostoru, sudac pušta da se igra dalje... tiha provjera VAR-a je odrađena, nema govora o najstrožoj kazni. U nastavku upravo Barella pokušava iz daljine, odlazi to preko gola.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

22' - Nova velika prigoda! Bonucci je nakon novog kornera glavom prebacio do Chiellinija koji pokušava petom, ipak čini se da je bio u zaleđu i ne bi bio priznat gol ni da je ušlo...

21' - Strašna šansa za Italiju! Insigne je ubacio iz kornera, Chiellini ostao potpuno sam i dobro gađao glavom, no Çakır to čupa ispod grede!

image
ALBERTO LINGRIA Afp

20' - DRUGA DVOJBENA SITUACIJA! Sada je šutirao Berardi, a Çelik blokirao rukama, ali i ovoga su puta ruke bile uz tijelo... Talijani sve više prijete, Turci sve nervozniji.

18' - Insigne je imao sjajnu prigodu, ubacio se iza zadnjih redova turske obrane, no završni udarac prohujao je pored gola.

image
ANDREW MEDICHINI Afp

17' - DVOJBENA SITUACIJA! Çelik je igrao rukom u šesnaestercu, međutim sudac je (ispravno?) procijenio da je ruka bila uz tijelo. Skočili su svi Talijani i tražili najstrožu kaznu...

14' - Berardi se odvažio na udarac, međutim blokira to turska obrana. I dalje traje početno ispitivanje snaga...

8' - Na terenu zasad, osim one jedne Immobileove, nema pravih prilika. No zato je na tribinama impresivna atmosfera, uistinu nam je nedostajala ona prava navijačka zaglušujuća buka.

3' - Prva ozbiljnija šansa! Berardi je spasio 'mrtvu' loptu i pronašao Immobilea koji pogađa vanjski dio mreže!

1' - Zanimljiva situacija na samome početku. Minimodel automobila Volkswagen dovezao je loptu do centra i susret može početi! Glavni sudac je 38-godišnji Nizozemac Danny Makkelie.

image
ALBERTO LINGRIA Afp

--------------------------------------------------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na travnjak olimpijskoga stadiona u Rimu. Izvedene su himne obiju reprezentacija i sve je spremno za početak!

20.50: Virtualnim performansom ceremoniju su uveličali i irski rokeri U2 te nizozemski DJ Martin Garrix. Dugoočekivano otvorenje ovogodišnjeg Eura začinjeno je spektakularnim vatrometom.

20.43: Legendarni Andrea Bocelli otpjevao je velebnu ariju "Nessun Dorma".

image
ANDREW MEDICHINI Afp

20.35: Počela je ceremonija otvorenja!

image
MIKE HEWITT Afp

20.30: Italija je neporažena u posljednjih 27 internacionalnih susreta i pod izbornikom Mancinijem proživljava renesansu. Posljednji poraz pretrpjela je od Portugala u rujnu 2018.

image
ALBERTO LINGRIA Afp

Tursku vodi prekaljeni Şenol Güneş i s njime je u kvalifikacijama završila na drugome mjestu, s dva boda iza Francuske. Mbappeu i društvu oteli su četiri boda, a gol-razlika im je bila respektabilnih 18-3.

image
Afp

20.20: Turski i talijanski navijači počeli su puniti tribine olimpijskoga stadiona u Rimu. Dopušten je ulazak 16 000 navijača, što je oko 25 % kapaciteta stadiona.

Talijanski su 'tifosi' već počeli iz sveg grla pjevati prepoznatljivu melodiju "Popopopoo" uz taktove uspješnice White Stripesa "Seven Nation Army".

image
ANDREW MEDICHINI Afp

20.10: Pogledajte predstavljanje reprezentacije Italije:

20.00: Otvaranje Eura predviđeno je na rimskome stadionu Olimpico.

19.55: Pogledajte predstavljanje reprezentacije Turske:

19.45: Objavljeni su službeni sastavi. Prednost je u turskom sastavu dobio Yusuf Yazıcı, osvajač francuskog prvenstva, u odnosu na očekivanog Cengiza Ündera.

Kod Talijana nema iznenađenja, izbornik Roberto Mancini izvest će postavu 4-3-3 s Immobileom, Insigneom i Berardijem kao ofenzivnim trojcem.

Linker
23. travanj 2024 16:08