AFP
‘SVE JE DOGOVORENO‘

FOTO: Tudor pred izazovom karijere! Hrvat usred noći stigao na potpisivanje ugovora s bivšim prvakom Europe

Nakon naprasnog odlaska Jorgea Sampaolija na njegovo bi mjesto trebao zasjesti hrvatski trener
Piše: Ante Šakić, SNObjavljeno: 03. srpanj 2022. 08:28

Olympique de Marseille je u potrazi za novim glavnim trenerom nakon što se Jorge Sampaoli (62)u petak sporazumno razišao s francuskim velikanom. Argentinac je doveo klub s Vélodromea do drugog mjesta u Ligue 1 prošle sezone što im je osiguralo direktan nastup u Ligi prvaka iduće sezone, ali skromno poslovanje ovog ljeta stvorilo je napetost.

- OM želi iskreno zahvaliti na radu Jorgeu Sampaoliju. Nakon 16 mjeseci suradnje, omogućio je klubu da postigne prekretnicu u izgradnji svog sportskog projekta i da se izravno kvalificira u Ligu prvaka. Zadovoljni smo putem kojim smo zajedno krenuli i na svemu što smo zajedno proživjeli, no nakon dugog razmišljanja obje strane su se, u interesu Marseillea, složile prekinuti ovu etapu - stoji u priopćenju Olympique de Marseillea.

Razišli se u mišljenju

Argentinski trener koji je također vodio Čile, Sevillu i Argentinu, odlazi s omjerom pobjeda malo većim od 53 posto. U 55 utakmica njegova momčad ostvarila je 30 pobjeda, 13 remija i 12 poraza uz gol-razliku 97:62.

Do sada je drugoplasirana ekipa Ligue 1 angažirala samo Isaaka Touréa iz Le Havrea- ispred nosa Manchester Cityja. Kao i francuskog braniča Samuela Gigota, u transferu još iz siječnja te ostanak Mattea Guendouzija nakon posudbe iz Arsenala. L'Équipe navodi da Sampaoli ne pokušava izvršiti pritisak na svog poslodavca, nego usred uočenih (ne)ambicija ne želi nastaviti suradnju.

- Moj ritam i moji ciljevi nisu isti kao uprave kluba. Nema ništa loše u težnji za različitim stvarima. Ono što je važno je tražiti izvrsnost i željeti ono što je najbolje za Marseille - objavio je na svojoj Instagram stranici Jorge Sampaoli.

Očigledno se sveprisutni predsjednik Longorija "razilazio" s politikom bivšeg trenera Sampaolija. Jedna od tih točaka razilaženja bio je manjak minutaže za napadača Arkadiusza Milika, posebno nakon utakmice protiv Rennesa u svibnju gdje se Poljak zagrijavao 45 minuta, a da nije ušao u igru.

Zahtjevna sredina

Ni u transfer željama se nisu nalazili, Sampaolijevi zahtjevi uključivali su Antoinea Griezmanna, koji zarađuje 1,8 milijuna eura mjesečno u Atlético Madridu ili Renata Sanchesa iz Lillea, koji bi se trebao pridružiti PSG-u.

Igrači se vraćaju predsezonskim treninzima te je Marseilleu potreban novi trener, a Hrvat Igor Tudor (44) već se danima spominje kao prvi kandidat. Trener Marseillea nije laka pozicija, Andre Villas-Boas i Marcelo Bielsa među onima su koji nisu uživali u velikom uspjehu prije nego što su postali bivši.

Tudor stigao u Francusku

A da priča o Tudoru drži vodu dokazuje i fotografija na kojoj možemo vidjeti kako je hrvatski stručnjak stigao u Marseille. Specijalist za vijesti o transferima Fabrizio Romano otkrio je da je potpis već dogovoren te da se službena objava očekuje ovoga ponedjeljka.

I još jedan ekspert za transfere, Gianluca Di Marzio, javlja da će Tudor, "koji je sletio u dva sata iza ponoći", potpisati s Marseilleom. Prema njegovim informacijama, radi se o dvogodišnjem ugovoru.

Unatoč uspješnoj sezoni u Hellas Veroni, koju je prošle sezone digao na deveto mjesto u Seriji A, bivši branič splitskog Hajduka i Juventusa, nikad nije iskusio Ligu prvaka kao trener. Tek treba ostvariti dugoročniji uspjeh, dojam je da nigdje nije stekao zapaženiji kontinuitet.

Osim Verone, u 13 godina dugoj trenerskoj karijeri vodio je još Galatasaray A.S., Hajduk Split, Karabükspor, PAOK i Udinese. Imao je angažman i kao pomoćni trener Andrea Pirlu u Juventusu. Francuski mediji navode još kako je predsjednik Marseillea ljubitelj 3-4-2-1 formacije, koju preferira i hrvatski strateg.

Ostao kostur ekipe

Unatoč uspješnoj sezoni, Tudor i Verona odlučili su prekinuti suradnju. Tudor je svoj odlazak iz Verone opisao kao tešku odluku, objasnivši da su obje strane shvatile da više ne postoje uvjeti potrebni za nastavak zajedničkog puta. Predsjednik kluba Maurizio Setti zahvalio je Tudoru i njegovom stručnom stožeru na izvrsnom i profesionalnom radu tijekom cijele sezone.Vrijeme priprema Marseilleu završava 31. srpnja prijateljskom utakmicom s Milanom. Tjedan dana nakon toga već počinje prvenstvo Francuske susretom s Reimsom na Vélodromeu. Klub je do sada zadržao kostur momčadi, napustio ih je samo Boubacar Kamara (22) kojemu je istekao ugovor te je prešao u premierligaša Aston Villu.

Linker
17. svibanj 2024 13:28