Mamadou Toure i Dario Marinović
 

 GORAN MEHKEK Cropix
KVALIKFIKACIJE ZA SP

Francuska nam očitala lekciju, ali izbornik ne očajava: ‘Uvijek nam je put bio trnovit‘

Hrvatska danas dočekuje Njemačku, a onda za pet dana slijedi okršaj sa Slovačkom
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 15. prosinac 2023. 13:41

Pustili smo hrvatskog izbornika Marinka Mavrovića da sa svojim stručnim stožerom u miru analizira dva teška poraza od Francuske u sklopu Elitne runde kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u futsalu, koje će se u rujnu sljedeće godine održati u Uzbekistanu. Naime, tu veliku smotru sanjamo gotovo 24 godine, prošli smo glatko Glavnu rundu kvalifikacija, odigrali dvije odlične partije u Elitnoj rundi, a onda smo u sklopu skupine C u naletjeli na Tricolore koji su nam očitali lekciju, iako smo prvi dvoboj sjajno otvorili u Lavalu i bili u prednosti do 32. minute, jednostavno zadnjih osam minuta "upali smo u crnu rupu" i doživjeli poraz 5:2.

Pet dana poslije toga imali smo priliku u Zagrebu, Toure i društvu uzvratiti za poraz, dobro smo otvorili susret pogotkom Sekulića, imali priliku za podebljati prednost. No, onda smo u nastavku pali, jedno vrijeme nas je spašavao Primić na vratima, međutim na kraju je i on morao kapitulirati. Nažalost, nismo uzeli ni bod koji smo imali u ruci nekoliko sekundi prije kraja, jednostavno naš najiskusniji igrač Dario Marinović izgubio je loptu i Mouhoudine je golom sa zvukom sirene donio svom izborniku Raphaelu Reynaudu praktički odlazak na Svjetsko prvenstvo. Dok je nas taj pogodak "zavio u crno" jer smo ispali iz kruga od četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije koje idu u dodatne kvalifikacije. Trenutno smo peti u tom poretku, trebamo ići na pobjede u preostala dva susreta kako bi došli ponovno u mogućnost da se borimo za Mundijal i čekati rasplet u ostalim skupinama.

- Nećemo ga sad raspletu zbog toga. Htjeli smo pobjedu, koja bi nam osigurala odlazak na Svjetsko prvenstvo, jednostavno dogodila se pogreška. No, mene puno više zabrinjava što smo mi fizički i psihički pali u oba susreta u zadnjoj fazi utakmice. To nam se jednostavno ne smije događati, ako želimo biti u društvu najboljih na svijetu - kazao je na početku razgovora izbornik Marinko Mavrović, te nastavio:

- Nije još ništa gotovo, imamo priliku otići na Svjetsko prvenstvo, ali kroz dodatne kvalifikacije. No, moramo slaviti u oba susreta, prvo u Slavonskom Brodu protiv Njemačke, zatim u Levicama protiv Slovačke. Stvar je da se još ništa ne zna tko će biti među te četiri ekipe, jer vlada potpuni kaos u pojedinim skupinama. Naša povijest kaže da je put za odlazak na velika natjecanja uvijek bio trnovit. Zato, idemo pričekati kako će se na kraju rasplesti situacija i onda donositi zaključke.

Pred nama je danas dvoboj protiv Njemačke u Slavonskom Brodu s početkom u 20 sati, kojoj smo nanijeli težak poraz u gostima u rujnu, 1:5. Tada je pet različitih strijelaca treslo mrežu njemačkog vratara Wiegelsa. U odnosu na taj susret u rosteru neće biti ozlijeđenog Josipa Jurline, ali se vraća nakon duže pauze i ozljede Toni Jelavić. Ukoliko naši igrači s maksimalnim motivom uđu u ovaj susret pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Ključno je da ih ne podcijenimo jer bi nam se to moglo obiti o glavu.

- Porazili su Slovake na svom parketu u listopadu, 4:3. Znači, to je reprezentacija u stvaranju, imaju nekoliko naturaliziranih Turaka, sad su priključili još jednog Brazilca, imaju zasad trojicu na raspolaganju. Znaju iznenaditi, ako ih se ne shvati maksimalno ozbiljno, no problem im je što im je liga slaba, pa nemaju toliko jakih utakmica u nogama. Nadam se da ćemo bez nekih većih problema riješiti susret u našu korist, malo odmoriti ključne igrače i neke sačuvati od kartona kako bi mogli nastupiti za pet dana u Slovačkoj - zaključio je hrvatski izbornik.

Linker
03. svibanj 2024 15:37