Francuzi podižu trofej pobjednika Lige nacija
 FRANCK FIFE Afp
SJAJNA UTAKMICA

Francuska srušila Španjolce! Mbappe zabio za novi trofej, Lloris spasio Tricolore fantastičnim obranama

Izabranici Didiera Deschampsa pobjednici su drugog izdanja Lige nacija nakon spektakla na San Siru.
Piše: Goran Čičin-Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 10. listopad 2021. 22:40

ŠPANJOLSKA - FRANCUSKA 1:2 (Oyarzabal 64' / Benzema 66', Mbappe 80')

MILANO – San Siro. Gledatelja 40.000. Sudac: Anthony Taylor (Engleska).

ŠPANJOLSKA: Simon – Azpilicueta, Laporte, Garcia, Alonso – Gavi (od 75. Koke), Busquets, Rodri (od 84. Fornals) – F. Torres (od 84. Merino), Oyarzabal, Sarabia (od 61. Pino). IZBORNIK: Luis Enrique.

FRANCUSKA: Lloris – Kounde, Varane (od 43. Upamecano), Kimpembe – Pavard (od 79. Dubois), Tchouameni, Pogba, T. Hernandez – Griezmann (od 90+2. Veretout) – Benzema, Mbappe. IZBORNIK: Didier Deschamps.

Francuska je pobjednik drugog izdanja UEFA-ine Lige nacija, preuzela je tron pod Portugala nakon pobjede nad Španjolskom na milanskom San Siru. Utakmica je opravdala visoka očekivanja tek u posljednjih pola sata kad su uzbuđenja i pogoci u pitanju, no Francuzi su još jednom nakon polufinala s Belgijom pokazali da im ne treba previše vremena za preokret. Očito su rane s Eura zaliječene, a nešto se i zaradilo; Francuski nogometni savez dobio je 16,5 milijuna eura za prvo mjesto.

Zasluženo su svjetski prvaci osvojili novi trofej, puno će im to značiti za samopouzdanje uoči nastavka kvalifikacija za Katar. Španjolci imaju strašan potencijal, igraju lijepo, i njihovo vrijeme u svakom slučaju dolazi. Treba naglasiti i da je pobjednički pogodak pao nakon, u najmanju ruku, dvojbene situacije, činilo se da je Mbappe u trenutku upućivanja lopte bio u zaleđu, no VAR nije reagirao...

Pogotke s utakmice Francuska - Španjolska pogledajte OVDJE

Prvu priliku imali su Tricolori, Pogba je uposlio Benzemu koji je zaobišao Simona nakon čega je španjolska obrana otklonila opasnost. No, da je lopta i završila u mreži bilo bi to zaleđe. Furija je odgovorila pet minuta kasnije kad je Torres pronašao Sarabiju, ali je udarac bio preslab.

I to je bilo to od prilika, odnosno uzbuđenja pred vratima jedne ili druge momčadi u prvom poluvremenu. Do 37. minute i nepreciznog pokušaja Alonsa iz slobodnog udarca nije upućen niti jedan pokušaj prema vratima.

image
Španjolska - Francuska
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Španjolska je preuzela posjed, imala je loptu dvije trećine vremena, no u završnicama akcija nedostajalo je konkretnosti. S druge strane, dok su i osvojili loptu, Francuzi su je vrlo brzo opet gubili.

Drugo poluvrijeme počelo je ipak malo življe, ali nedostajao je pogodak da otvori utakmicu, Kounde je u 53. minuti izgubio loptu, no Španjolci to nisu kaznili, da bi minutu kasnije Alonso na vrijeme startao ispred Mbappea koji je bio u opasnom naletu.

A onda je pao gol i utakmica se rasplamsala. Povela je Španjolska, u 64. minuti Busquets je uputio odličnu loptu za Mikela Oyarzabala koji je pobjegao Upamecanu i smireno pogodio za 1:0.

Tek što su krenuli s centra, Francuzi su izjednačili. Polukontru su odigrali Pogba i Mbappe koji je uposlio Karima Benzemu, a napadač Reala fantastično je iz lijevog kuta kaznenog prostora pogodio suprotni gornji kut.

Dvije prilike imao je nakon toga Mbappe, ali nije pogodio, no treća je bila sreća. U 80. minuti pala je odluka. Hernandez je uposlio Mbappea koji je, prema dostupnim snimkama, bio u zaleđu.

Engleski suci rekli su da je sve čisto, napadač PSG-a je lijepo poentirao, a Francuze je sjajnim obranama u završnici spašavao vratar Lloris koji je zaustavio opasne pokušaje Oyarzabala i Pina. Za najboljeg igrača Final Foura proglašen je - Sergio Busquets...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gtovo je na San Siru! Francuska se izvukla i osvojila trofej pobjednika Lige nacija.

90+4' Lloris! Kakva obrana još jednom. Nakon kornera i nekoliko odbijenih lopti opet je briljirao francuski vratar. Obranio je volej Pina.

90+2' Ulazi Veretout kod Francuza, a Španjolci su i dalje u opsadi gola Llorisa.

90' Napadaju Španjolci u valovima, pao je Oyarzabal u kaznenom prostoru, ali Taylor nije ni trepnuo. Čeka nas još pet minuta sudačke nadoknade.

89' Mbappe! Munjevita, ekstra-brza francuska kontra koju je pokrenuo Pogba poput tenka, dao potom lijevo do Benzeme, a ovaj onda na suprotnu stranu do Mbappea koji tuče izravno u Simona.

88' Kakva obrana Llorisa! Opet je Upamecano izgubio loptu, pobjegao je Oyarzabal i pucao iz voleja, ali Lloris fantastično brani.

86' Slalom Duboisa, a onda i rušenje od strane Laportea za žuti karton. Bit će ovo dobra prilika za Francusku.

84' Dvije španjolske izmjene. Ušli su Merino i Fornals umjesto Torresa i Rodrija.

82' Iako se činilo da je zaleđe, VAR je rekao - gol je čist. Francuska je povela, a još jednom je Mbappe bio u prilici, međutim završilo je u bloku.

80' GOOOOOOOL! Kakva francuska akcija... Gledat će to VAR, je li zaleđe? Mbappe je krenuo u sprint nakon sjajno dodane lopte Hernandeza i sjajno realizirao akciju. Ali, gol je priznat!

80' Kod Francuza u igru ulazi Dubois, a izaći će Pavard.

78' Hoćemo li vidjeti pobjednika unutar 90 minuta? Sudeći po okomitoj igri unatrag zadnjih dvadesetak minuta, mogli bismo se i okladiti da će jedan pasti uskoro.

74' Ući će sada i Koke u španjolski vezni red, a rezultat je unatoč golovima još uvijek izjednačen.

71' Mbappe! Uh, ovo je bila dobra situacija, a mogla je biti i bolja da je vratio Benzemi. Dobio je loptu i odlučio se na prizeman udarac kojeg je Simon lako ukrotio.

69' Sad je i Mbappe probao jedan lob-udarac, otišlo je to preko gola. Erupcija nogometa, odjednom na San Siru.

68' Spektakl! Nismo vidjeli gotovo ništa u prvih sat vremena, a onda smo unutar minute-dvije, izračunat će to nogometni statističari vidjeli gredu i dva sjajna pogotka.

66' GOOOOOOOL! Benzema! Krenuli su s centra Francuzi i zabili. Kakav gol Benzeme! Nevjerojatno!

64' GOOOOOOL! Vodi Španjolska! Pa što je ovo? Francuska greda Hernandeza, a onda na drugoj strani Oyarzabal bježi Upamecanu i zabija za 1:0.

64' Hernandez! Greda! Sreća spašava Španjolce. Pogba izbjegava prekršaj, Mbappe potom dodaje za Hernandeza, a oni iz prve prave opasnosti i prvog udarca u okvir gola pogađa gredu.

62' Dakle, 18-godišnji Pino iz Villarreala je ušao, a sad je to na terenu zaista španjolski "dječji vrtić". Prekršaj Griezmanna nad Busquetsom, jednim od onih koji u taj dječji vrtić ne spada.

59' Nešto se događa, nije onako sterilno kao u većem dijelu prvog poluvremena. I dalje čekamo pogodak na San Siru, a sada će nam u igru ući i Yeremi Pino.

56' Još jedan žuti karton. Sada ga je dobio Kounde zbog starta nad Busquetsom... Zakasnio je stoper Seville u tom startu.

54' Prilika za Španjolsku! Kounde je u obrani izgubio jednu loptu, a nije prednja trojka Furije to iskoristila. Ubačaj Sarabije nije našao ni Torresa ni Oyarzabala. Na drugoj strani zaprijetio je Mbappe, a nakon Pavardove povratne lopte bacio se Alonso i izbio u korner.

52' Pogba je strašno ljutit. Sada ga je Rodri malkice povukao za dres, a francuski veznjak opet je pogledom tražio Taylora.

image
FRANCK FIFE Afp

50' Španjolska obrana nastavlja s izuzetno koncentriranom izvedbom. Vidjet ćemo hoće li nastaviti i s dominacijom u posjedu lopte.

47' Evo i prvog žutog kartona. Dobio ga je Paul Pogba zbog opasnog starta na Busquetsa. Podsjetimo, Pogba je bio taj koji je sucu Tayloru u nekoliko navrata kroz prvo poluvrijeme "brojao kartone", a sad ga je dobio prvi.

46' Počinje drugo poluvrijeme ovog finalnog dvoboja. Nema promjena u odnosu na početne sastave Španjolske i Francuske.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na San Siru nakon prvih 45 minuta. Benzema je imao zicer, nije ga zabio, a mi se nadamo da će biti golova u drugom dijelu.

43' Problemi za Francusku. Ozlijeđen je Varane, umjesto njega u igru sada ulazi Dayot Upamecano.

40' Nema još puno vremena do kraja prvog dijela, a niti iz kornera za Španjolsku kojeg je sada izveo Sarabia nije se dogodilo baš ništa. Osim sigurnog hvatanja lopte od strane Llorisa.

37' Pucao je Marcos Alonso, igrač Chelseaja poslao je loptu pored vrata koje čuva golman Tottenhama. Poznati je to premierligaški dvoboj...

35' Tchouameni ruši Ferrana Torresa, evo slobodnog udarca za Španjolce, i to s pozicije s koje je lako moguće zaprijetiti Llorisu.

32' Kounde je igrao rukom? Ubačaj Ferrana Torresa zahvatio je ruku Francuza u kaznenom prostoru, Taylor nije ništa dosudio, a VAR je odradio tihu provjeru i očito zaključio da nije bilo namjere za to.

30' I dalje je ona Benzemina šansa najbolje što smo vidjeli, ali imamo dojam da bi jedan pogodak itekako pokrenuo stvari na San Siru. Nije da one baš skroz stoje u mjestu, ali nedostaje konkretnosti s obje strane.

28' Uoči finalne utakmice, Talijani su u Torinu dobili susret za treće mjesto protiv Belgije s 2:1. Više o tom dvoboju pročitajte OVDJE.

25' Traje borba na sredini terena, do sad su obje momčadi pokazale da su spremne zadati prvi udarac, ali mreže i dalje miruju.

22' Opet je prekršaj napravio Rodri nad Tchouamenijem. Pokazao je nakon toga Paul Pogba sucu Tayloru da je to bio Rodrijev treći takav i da bi trebao dobiti žuti karton, ali engleski arbitar odlučio je da još nije vrijeme za javne opomene.

20' Evo i Griezmanna od večeras među ovim velikanima.

18' Dugo je, čak dvije minute trajala španjolska akcija koju je okončao mladi Gavi, i to tako što se zabio u zid francuskih stopera. Nakon toga, srušen je Mbappe kojem će sada vjerojatno trebati i liječnička pomoć. Zakačio ga je Eric Garcia i tako spriječio potencijalnu kontru.

15' Nakon prvih 15 minuta nema pogodaka, ali moglo ih je biti na obje strane. Šansa Benzeme, a onda i Sarabije. Sada i Torresova niska lopta pred gol Llorisa, ali bio je spreman Varane u petercu.

11' E sada su se Španjolci malo oslobodili. Sarabia je pucao nakon dodavanja Ferrana Torresa. Obranio je to Lloris bez većih problema, ali i Furija je pokazala da može zaprijetiti.

8' Dobar ubačaj Pavarda s desne strane, a Laporte to izbacuje za novi francuski korner. Francuska navaljuje u zadnjim minutama...

6' Benzema! Ali, kakva lopta Pogbe! Presjeklo je to obranu Španjolske, Benzema je obišao vratara Llorisa na desnu stranu, ali pas prema Mbappeu ostao je presječen. Bit će korner. Snimka je pokazala da je nakon Pogbinog dodavanja bilo zaleđe, pa se pogodak ne bi vrijedio.

image
FRANCK FIFE Afp

4' Očekujemo golove? Svakako, ima ih tko i zabiti. Iako, ovo zasad liči na pravo ispipavanje pulsa.

2' Krenulo je na način da će Španjolska nastojati dominirati posjedom lopte. Tiki-taka ili nešto drugo, neka Enriqueova varijanta, vidjet ćemo. A sda je Gavi pokosio Tchouamenija.

20.45 Počinje finale na San Siru.

>>> Stigli su sastavi za današnje finale.

Linker
08. svibanj 2024 13:58