AFP
NIZ TRAJE I DALJE

Francuzi se naklonili legendi Hajduka i Vatrenih! Samo je ‘El Loco‘ bio bolji: ‘Igraju moderno i napadački‘

Marseille pod vodstvom splitskog stručnjaka drži poziciju koja mu jamči nastup u Ligi prvaka i sljedeće sezone
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 03. siječanj 2023. 20:36

U svojoj prvoj sezoni na kormilu Olympique Marseillea, Igor Tudor je u prvih 17 kola osvojio 36 bodova. Od hrvatskog trenera po bodovnom učinku u navedenom periodu uspješniji je samo osebujni Marcelo Bielsa. Slavni Argentinac je u sezoni 2014./15. osvojio 38 bodova u prvih 17 kola, samo dva više od Tudorova trenutačnog učinka. Niz od četiri utakmice bez poraza nastavio je pobjedom protiv Montpellierea 2:1 te je i dalje na trećoj poziciji s četiri boda manje od drugoplasiranog Lensa odnosno osam iza vodećeg PSG-a.

- U finišu utakmice smo malo patili s obzirom da je naš protivnik postigao pogodak za samo gol zaostatka iz kaznenog udarca u 91. minuti, ali to ne mijenja moju analizu utakmice. Iza nas je kvalitetan susret. Na početku smo bili dobri, iako nam je nedostajalo brzine. U drugom smo poluvremenu podigli kvalitetu naše igre i to nam se vratilo. Slavili smo u gostima u prvenstvu u kojem nikad nije lako pobijediti. Ovo je jako važna pobjeda - rekao je Tudor na presici nakon utakmice.

Novinari francuskog Eurosporta bili su puni hvale na račun hrvatskog stratega. “Moderan i napadački stil: To je ono kako OM igra pod Igorom Tudorom”, pisalo je na njihovom portalu. Demonstraciju svoje moći pokazali su u prošlome, 16. kolu u kojemu su s 6:1 trijumfirali protiv Toulousea. Posljednji put kad je momčad s juga Francuske nekoga pobjedila s više od pet golova razlike bilo je prije pet godina u Kupu kad je deblji kraj izvukao niželigaš Bourg-en-Bresse Péronnas (9:0) što je do danas najveća pobjeda u povijesti kluba.

image
AFP

Pobjeda protiv Toulousea na uzavrelom Velodromeu do koje su njegovi puleni došli sa stilom uz napadački orijentiranu postavu. Bilo je itekako bitno slaviti u prvoj utakmici od povratka nakon reprezentativne pauze zbog SP-a u Kataru, a momčad je taj ispit položila s ocjenom - odličan. U L’Equipe su pisali.

- Kad je hrvatski trener ovog ljeta stigao u OM, nije dugo trebalo shvatiti što mu je na umu. Ne, Igor Tudor nije stigao hvalisavo ili s puno simpatija, nego s držanjem nekoga tko zna što hoće i kome je stalo do imidža. Priča između OM-a i Tudora također je počela intenzivnim pripremama kada su postavljeni temelji igre koja svoj korijen nalazi u predanosti igrača.

- Želim napadački i intenzivan nogomet, ali ne nauštrb obrane. Moj glavni cilj kada ljudi dođu na stadion je da ne budu razočarani... U meni će uvijek biti dio Italije - rekao je Tudor francuskim novinarima po dolasku u klub u srpnju ove godine, a s kojim ga ugovor veže do 2024.

Još jedna bitka u kojoj je Tudor pokazao autoritet i usprkos možda negodovanjima navijača ili medija bliskih klubu, na kraju je izašao kao pobjednik, a radi se o odnosu s glavnom zvijezdom ekipe i nekadašnjim francuskim reprezentativcem Dimitrijem Payetom. Igrač koji je prošle sezone postigao 12 pogodaka i dodao tome deset asistencija dolaskom Tudora pao je u drugi plan. Rijetko je startao, a nekoliko je puta znao biti i neiskorištena zamjena. Ipak, dogodio se obrat u ovom odnosu.

- Uvijek je bio važan, čak i kad nije igrao - rekao je rođeni Splićanin na presici uoči utakmice s Toulouseom.

- Na početku je bilo teško, ali ne onako kako svi govore. Možete reći što god želite, da ima oštre metode ili da je sirov, ali on je izvrstan trener i daleko od luđaka. Pobjeđuješ li u utakmicama, igrat ćeš. Prvenstveno je do mene, moram učiniti više - rekao je Payet još u listopadu za RMC sport.

Tudor se pak oglasio početkom studenog kad je njegov Marseille izgubio od Tottenhama 2:1 u posljednjoj utakmici grupne faze Lige prvaka i tako ispao iz europskih natjecanja.

- Mislim da sam pogriješio. Payet je trebao igrati barem četvrt sata. To je posao trenera, svi griješimo, moram priznati pogrešku. Mogao sam napraviti drugačiju promjenu od Suareza - bio je jasan trener koji je tako zakopao ratnu sjekiru.

S ukupno 15 udaraca u okvir u posljednje dvije utakmice od kojih su čak nijh osam završili u mreži, Marseille je apsolutno diplomirao kao klub kojemu se učinkovitost itekako popravila od samog starta sezone kad je Tudor znao naglasiti kako im treba previše prilika. S obzirom da Lens igra impresivno ove sezone što je dokazao pobjedom protiv aktualnog lidera PSG-a, treća pozicija na kojoj se Marseille trenutno nalazi je i više nego zadovoljavajuća pozicija.

Linker
25. travanj 2024 18:01