Sve češća slika nakon utakmica svjetskih prvaka koji su zapali u rezultatsku krizu, pet dvoboja su bez pobjede
 AFP
NIKAKO DO POBJEDE

Galski pijetlovi kukuriču za uzbunu! Svjetski prvaci u problemima, je li to kriza ili slučajnost?

Aktualni svjetski prvaci već pet utakmica ne znaju za pobjedu, Deschamps je svjestan problema
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. rujan 2021. 07:22

Galski pijetlovi kukuriču za uzbunu. Događa se nešto neobično, neočekivano, sad više nije slučajnost. Naime, Francuska je u kvalifikacijama odigrala 1:1 u Ukrajini, nakon što je koji dan ranije odigrala 1:1 i protiv BiH i, kad se tome pribroje zadnje tri utakmice s Eura (Portugal, Mađarska i Švicarska od koje su Francuzi izgubili na penale), to je već pet uzastopnih remija. Za aktualne svjetske prvake i reprezentaciju koja ima na papiru dvije ili tri gotovo ravnopravne momčadi - previše. Odnosno premalo.

Moglo je sve biti drugačije, da je Martial u 44. minuti protiv Ukrajine zabio veliku priliku. No, promašio je i na drugoj su strani domaćini (Šaparenko) poentirali. Izjednačio je ipak Martial i donio Francuzima taj peti remi. Zanimljivo, u svih je tih pet utakmica od Mađarske do Ukrajine, suparnik poveo 0:1, Francuzi su morali ganjati rezultat. Naravno da nakon svega izbornik Didier Deschamps nije zadovoljan.

image
AFP

- Nismo napravili sve što je bilo potrebno za pobjedu. Ukrajina je bila superiorna u dvobojima i agresivnosti, ali ipak smo mogli uzeti i sva tri boda, imali smo prilike. Situacija nije gora nego prije utakmice. Još je bolja s bodom više - kaže Deschamps, koji, zapravo, ne griješi kad je matematika u pitanju.

Sve u njihovim nogama

Jer, Francuska nakon pet utakmica ima devet bodova, četiri više od Finske i Ukrajine. Čudna skupina, Ukrajinci, recimo, imaju svih pet remija, dva s Francuskom, a Finska ima dvije utakmice manje. No, već u utorak Finci gostuju u Lyonu, pobjedom u toj utakmici Tricolori bi dobro poodmakli od suparnika. Dakle, nije sve tako sivo, ali nije ni očekivano.

- Učinit ćemo sve da preokrenemo ovaj trend. Pozitivno je što uvijek uspijevamo izjednačiti nakon što primimo gol, međutim, više bih volio da mi prvi zabijemo - kazao je Deschamps.

image
Hugo Lloris na posljednjih pet utakmica uvijek je primio pogodak, ukupno osam
AFP

Jasno, povlači francuska javnost paralele s 2018., s godinom kad su Francuzi došli na svjetski tron, pitaju se mediji i navijači je li se ova momčad umorila, je li nestalo te kemije i emocije koja je pratila Francuze u Rusiji? Neke slične paralele koje se povlače i kod nas kad je u pitanju Dalićeva reprezentacija.

- Nedostaje nam predanosti, agresivnosti. Euforija Svjetskog prvenstva 2018. završila je - jasno i glasno kazao je Hugo Lloris, vratar i kapetan.

Didier Deschamps, pak, bježi od takvih usporedbi i na svjetski naslov iz Rusije i aktualnu situaciju gleda drugačije.
- Od Svjetskog prvenstva su prošle tri godine, znamo svoju situaciju. Ne smijemo gledati u retrovizor, treba misliti na danas, sutra. I naši protivnici imaju višak motivacije, iako, to sigurno nije izgovor. Da, manje smo uspješni nego što smo bili, moramo biti u mogućnosti napraviti više. Ali, isto tako, nisu ovo sve ni isti igrali koji su igrali na SP-u, protiv Ukrajine bila su samo tri igrača s Mundijala, to su Lloris, Pogba i Griezmann. Tri godine su u reprezentaciji jako puno - tvrdi francuski izbornik.

Dakle, u utorak protiv Finske. Pobjeda bi mogla vratiti Francuze na stari, pobjednički put, prekid ovog neobičnog niza remija, sigurno bi vratio i vjeru u reprezentaciju koja, definitivno, ima najširi i najkvalitetniji kadar na svijetu.

- Zahtjevi koji su pred nama su visoki i moramo ih zadovoljiti. Osjećamo mali nedostatak samopouzdanja, ali na svaki od nas mora povećati razinu svoje igre. Moramo ostati pozitivni i pobijediti Finsku. Ne želim se uopće bojati novog neuspjeha - dodao je Lloris.

Jasno i glasno

Adrien Rabiot nije, pak, nimalo pesimističan. Tvrdi da i bod u Ukrajini nije neki velebni neuspjeh.
- Nije katastrofalna iako ne možemo biti zadovoljni remijem protiv Ukrajine. Moramo pobijediti u utorak Finsku. Moramo stvarati više šansi i više zabijati. Ukrajina je solidna momčad, koja je igrala u čvrstom bloku, nismo ga znali probiti. Premda, imali smo prilike za pobjedu.

Za kraj, poručio je Deschamps:

- Ne mogu biti zadovoljan ovim remijima. Nismo navikli uzimati dva boda od šest u dvije utakmice!

Jasno i glasno, Francuska je prva u skupini, pobjedom protiv Finske štošta toga mijenja u svoju korist. Ali ovo je premalo, baš premalo od svjetskih prvaka, netko drugi možda bi bio zadovoljan, Francuzi ne mogu biti.

Linker
25. travanj 2024 16:04