Gary Lineker

 DARREN STAPLES/Afp
VELIKI PREOKRET

Garyja Linekera vraćaju na posao, kritike ne prestaju pljuštati: ‘Očito misli da može raditi što želi‘

Linekerovi politički stavovi podijelili su javno mnijenje, ali i zaposlenike BBC-a
Piše: JL.Objavljeno: 13. ožujak 2023. 06:19

Otužno je izgledala kultna BBC-jeva nogometna TV-emisija "Match of the Day". Trajala je svega 20-ak minuta. Bez ijednog komentara. Prethodno je uprava britanske televizijske kuće suspendirala voditelja Garyja Linekera. Uslijedili su brojne, gnjevne reakcije gledatelja...

Nekadašnji napadač engleske reprezentacije posao televizijskog komentatora obavlja već 20-ak godina i jedan je od najplaćenijih sportskih novinara na svijetu. Lineker je suspendiran na zahtjev konzervativnih političara ("torijevaca"), jer je na Twitteru kritizirao imigrantsku politiku Britanske vlade, usporedivši ju sa zakonima, koje je donosila nacistička Njemačka, 30-ih godina prošlog stoljeća.

Linekerovi politički stavovi podijelili su javno mnijenje, ali i zaposlenike BBC-a. Neki su djelatnici BBC-ija bili kritični smatrajući Linekerove tweetove kršenjem pravila o nepristranosti korporacije. No, Ian Wright, Alan Shearer i Alex Scott iskazali su solidarnost spram Linekera, te su odbili pojaviti se pred TV kamerama tijekom vikenda, u emisiji "Match of the Day". Također, velika je većina kolega na BBC-u podržala Linekera. Uslijedio je i posvemašnji kolaps programa, jer je njegova suspenzija pokrenula lavinu otkazivanja televizijskih i radijskih emisija.

Sloboda govora, ali i odgovornost

Lineker je bio dirnut podrškom koju su mu iskazali kolege, ali i svekolika sportska javnost. U ime obitelji, svima se zahvalio sin George.

Međutim, ovakvim razvojem situacije nisu zadovoljni britanski konzervativni političari. Brendan Clarke-Smith, član zastupničke skupine Common Sense, koja je oštro kritizirala Linekerove komentare, rekao je da BBC mora "postaviti neka osnovna pravila" o voditeljevoj upotrebi društvenih medija:

- Trenutačno se još uvijek čini da ga nije briga i misli da može raditi što želi. Malo poniznosti ne bi mu škodilo.

I konzervativni zastupnik iz Ipswicha Tom Hunt "pozdravio" je Linekerovu suspenziju:

- Sloboda govora je važna. Ali kada ste najbolje plaćeni zaposlenik naše nacionalne radio-televizije, koju financiraju porezni obveznici, jasno je da uz to idu i posebne odgovornosti.

Neki britanski mediji međutim javljaju da su tijekom nedjeljnih "kriznih pregovora" glavni direktor BBC-ja Tim Davie i Gary Lineker postigli dogovor i popularni će voditelj biti idućeg vikenda vraćen na posao.

Linker
03. svibanj 2024 20:08