DPA/PROFIMEDIA
LEGENDARNA GENERACIJA ‘99

Gdje su danas Fergusonovi ‘vojnici‘: jedan je osvojio Masterchef, drugi krao automobile, treći postao fratar...

United je 1999. godine predvođen sir Alexom osvojio "treble", Premierligu, FA Cup i Ligu prvaka
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. travanj 2023. 09:47

Početkom travnja, na Visokom sudu pravde, bivšem je veškom reprezentativcu i nogometašu nekoliko premierligaških klubova (Newcastle, West Ham, Manchester City) Craigu Bellamyju, sudskom odlukom proglašen - osobni bankrot.

Prošlog četvrtka ista je sudbina zadesila i nekadašnjeg prvotimca Manchester Uniteda i reprezentativca Engleske, Wesa Browna. I dok je Bellamy, posredstvom medija, javnosti izložio razloge svog financijskog posrnuća, Brown to (još) nije učinio. Običnim smrtnicima teško je razumom dokučiti – kako je bankrotirao čovjek koji je zarađivao 50.000 funti tjedno!?

image

Craig Bellamy

Conor Molloy/zuma Press/profimedia

Wes Brown je prošao nogometnu Akademiju Manchester Uniteda i za "crvene je vragove" odigrao u karijeri 362 utakmice. Pritom je osvojio pet premierligaških titula, dva FA Cupa, dva Liga kupa, te dvije Lige prvaka!

image

Wes Brown

ANDREW YATES Afp

Ponukani životnom sudbinom Wesa Browna, novinari Mail Sporta, analizirali su čime se danas bave nogometaši Manchester Uniteda, svi članovi legendarne generacije koja je 1999. predvođena sir Alexom Fergusonom osvojila čak tri trofeja (Premierligu, FA Cup i Ligu prvaka):

image

Peter Schmeichel

FIRO SPORTPHOTO/ JURGEN FROMME Dpa Picture-alliance Via Afp

Vratari:

Peter Schmeichel je ambasador Uniteda i povremeno radi kao televizijski komentator.

Raimond van der Gouw je trener vratara u PSV-u. Prethodno je 11 godina bio u Vitesseu, a dvije godine i kao asistent Royu Keaneu u Sunderlandu.

Obrana:

Gary Neville je nakon umirovljenja postao jedan od najcjenjenijih TV komentatora (Sky Sports i ITV). Suvlasnik je i drugoligaškog Salford Cityja.

Denis Irwin je tijekom karijere u Unitedu osvojio 19 trofeja. Kao i Roy Keane. Poradi navedenog oni su najuspješniji irski nogometaši svih vremena. U Kuću slavnih engleskog nogometa primljen je 2016. Ambasador je Manchester Uniteda.

David May se okušao u ulozi trenera, ali je bolje rezultate imao – u ribolovu. Kao strastveni ribolovac redovito radi selfije sa svojim trofejima. Povremeno sudjeluje i kao suvoditelj u klupskom podcastu.

Ronny Johnsen radi kao nogometni komentator za norveški kanal TV2.

image

Davor Šuker i Jaap Stam

ADRIAN DENNIS Afp

Jaap Stam je nogometni menadžer. Vodio je Reading, Zwolle, Feyenoord i američki Cincinnati.

Phil Neville je trenutačno trener MLS momčadi Inter Miami. Prethodno je bio izbornik engleske mlade (U21) reprezentacije. Kao i brat, također je suvlasnik Salford Cityja.

John Curtis osnivač je i tehnički direktor NCE (National Center of Excellence) Soccer sa sjedištem u Fairfieldu (Connecticut).

Henning Berg živi (nomadsku) trenersku karijeru. Vodio je osam klubova u pet različitih zemalja. Nedavno je dobio otkaz u ciparskom Pafosu.

Michael Clegg je radio kao kondicijski trener u Sunderlandu i Unitedu, a danas je član uprave Warrington Rylandsa.

Vezni:

David Beckham je i danas prepoznatljivo lice mnogih brendova, ambasador je UNICEF-a, vlasnik Intera iz Miamija, a ima vlasnički udio i u Salford Cityju.

image

David Beckham sa sinom Cruzom

LINDSEY PARNABY Afp

Nicky Butt izvršni je direktor Salford Cityja. Prethodno je bio voditelj Unitedove akademije i tehnički direktor prve momčadi dok ju je vodio Ole Gunnar Solskjaer.

Ryan Giggs je nakon igračke karijere bio trener Uniteda, pa četiri godine i izbornik Walesa. Abdicirao je zbog sudskog procesa zbog optužbi za nanošenje ozljeda bivšoj djevojci. Suđenje još nije završeno.

Jordi Cruyff godinama radi kao nogometni direktor i menadžer. Od 2021. je u Barceloni.

Jesper Blomqvist je vlasnik pizzerije u Stockholmu i nedavno je osvojio švedsko izdanje Celebrity Masterchefa.

Roy Keane je menadžer (radio u Sunderlandu i Ipswichu), te bio pomoćnik izborniku Martinu O‘Neillu u irskoj reprezentaciji. Pojavljuje se i kao stručni komentator na Sky Sportsu ili ITV-u.

image

Roy Keane

SCREENSHOT: TWITTER

Paul Scholes radi kao komentator za BT Sport i suvlasnik je Salford Cityja.

Philip Mulryne je već u ožujku 1999. napustio Old Trafford budući da kod Alexa Fergusona nije bio u prvom planu (upisao je svega dva nastupa te sezone). Mulryne je od tada postao dominikanski fratar i svećenik u Katoličkoj crkvi u Irskoj.

Mark Wilson je radio kao trener u Engleskoj, Škotskoj i SAD-u. Osnovao je tvrtku Beyond Pulse, koja nogometnim trenerima pruža zdravstvene podatke o njihovim igračima.

Jonathan Greening je menadžer Scarborough Athletica, kojega je prošle sezone uveo u National ligu – sjever.

Ronnie Wallwork je engleskim medijima bio zanimljiviji nakon igračke karijere. Osuđen je za prikrivanje imovine u vezi s kaznenim djelima vezanim uz ukradene automobile. Proveo je u zatvoru 15 mjeseci. Prije dvije godine ponovno je bio pred sudskim vijećem pod optužbom za nanošenje tjelesne ozljede. Ovoga puta se "izvukao" s uvjetnom kaznom.

Napadači:

Andy Cole je radio kao trener, ali je 2015. hospitaliziran zbog otkazivanja funkcije bubrega. Potom je osnovao fondaciju za znanstvena istraživanja i pomoć bubrežnim bolesnicima.

Teddy Sheringham se okušao kao trener u nižerazrednom Stevenageu. No, prije otkaza, ostvario je svega sedam pobjeda u 33 susreta. Radio je neko vrijeme i u Indiji. Mediji su ga češće spominjali po strasti prema pokeru nego nogometnim rezultatima.

image

Teddy Sheringham

FIRO SPORTPHOTO Dpa Picture-alliance Via Afp

Dwight Yorke je bio pomoćnikom izbornika na rodnom Trinidadu i Tobagu. Nakon dugotrajne potrage za menadžerskom funkcijom skrasio se u australskom Macarthuru, ali je izdržao svega šest mjeseci.

Ole Gunnar Solskjaer je vodio Unitedove pričuve te norveški Molde (u dva navrata) i Cardiff City prije nego se 2018. vratio na Old Trafford, poslije otkaza Joseu Mourinhu. Prvotno je dobio posao privremenog menadžera, ali se zadržao čak tri godine.

Erik Nevland sportski je direktor norveškog Vikinga.

Linker
11. svibanj 2024 22:15