ANDY BUCHANAN Afp
APSOLUTNI KRALJ

Genijalni skaut koji je svijetu ‘otkrio‘ Modrića i Haalanda odbio pomoći West Hamu uoči Dinama!

Ikona Millwalla, Dinamov suradnik, prvi Englez koji je doživio Modrića, odbio je poziv Hammersa
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. rujan 2021. 16:48

Ime Bryana Kinga među nogometnim ljubiteljima u Hrvatskoj neće odzvoniti. Obično britansko ime i prezime, koliko bi moglo biti nogometaša koji se zovu Bryan King. Ali, ovaj Bryan King ikonski je vratar Millwalla, s gotovo 400 utakmica u dresu kluba, koji je povijesno najžešći rival West Hama.

King je u Engleskoj bio cijenjen vratar, kasnije nogometni djelatnik, dobio je i jedan poziv za reprezentaciju (nije upisao nastup), imao čast biti pričuva velikom Gordonu Banksu, trenirati s Bobbyjem Charltonom i Bobbyjem Mooreom. Taj je Bryan King nedavno u Engleskoj izdao autobiografiju “The Lions King”, koja je vrlo dobro krenula, a u njoj King ne piše samo o svojim golmanskim danima, već i o kasnijoj karijeri.


Kakve to ima veze s Dinamom i hrvatskim nogometom? Dakle, nakon što je objesio rukavice o klin, Bryan King bio je trener vratara, radio između ostalog u Švedskoj, gdje je upoznao Skandinaviju, a onda je prešao u skaute. Prvo je radio u Aston Villi, a onda je 2003. došao na istu poziciju u Tottenhamu. I, piše o tome u knjizi, bio je jedan od prvih Engleza, možda i prvi, koji su ozbiljno shvatili Luku Modrića.


- Bio sam vrlo uključen u Modrićev transfer u Tottenham - ispričao je King prije dvije godine u jednom intervjuu.


- Gledao sam utakmicu U-21 reprezentacija Hrvatske i Malte (svibanj 2005. godine, nap.a.) i vidio sam jednog omalenog igrača u veznom redu Hrvatske i mislio sam: hoće li on ikad prestati trčati? Bio je nevjerojatan, dodavao loptu s obje noge, nije se umorio trčeći, nije stao čitavu utakmicu. Kad sam došao u London, izvijestio sam nadležne u klubu što sam vidio i, sljedeće što znam, jest da je klupski gazda koju godinu kasnije doveo Modrića - ispričao je King.

Poslije je radio i za Everton, tamo je surađivao s Davidom Moyesom, a kako je, zbog spomenute veze sa Skandinavijom bio najviše zadužen za tu regije, našao je Evertonu jednog zanimljivog igrača u tom dijelu Europe. Njegovo je ime Erling Braut Haaland.
- Imao je 15 godina, gledao sam ga u utakmici u kojoj je zabio dva gola. Dobro sam poznavao njegovog oca, pitao sam ga: “Biste li voljeli doći u Everton?”. Znao sam da je već tada imao ponude mnogih klubova, ali odgovorio je: “Da, naravno, dolazim za vikend”. Nije nikad došao, nisu njime u klubu bili oduševljeni.

I opet, gdje je tu Dinamo? S godinama se Dinamo jako zbližio s Kingom, od Modrića nadalje, bio je King, zajedno sa sinom Svena-Gorana Erikssona, organizator priprema Modrih u Portugalu u siječnju 2012. Potom je ostao u stalnom kontaktu, praktički, vanjski suradnik. Recimo, kad je Dinamo 2015. pobijedio Arsenal (2:1) u Ligi prvaka, Bryan King odigrao je značajnu ulogu. Nekoliko je dana proveo u Zagrebu, otkrio Zoranu Mamiću i suradnicima neke detalje u igri Topnika, koji su kasnije bili vrlo bitni. Zadnjih godina King je opet bio skaut Evertona za Skandinaviju, ali je pomagao i Dinamu. Ne zna se, ali King je bio od koristi uoči utakmice Dinama i Rosenborga, po želji ljudi iz Maksimira skautirao je nekoliko utakmica tadašnjeg norveškog prvaka i došao na nekoliko dana u Zagreb i Nenadu Bjelici prezentirao vrline i mane Norvežana.

A kad je Dinamo “skenirao” Rasmusa Lauritsena, tražili su mišljenje Bryana Kinga. I, čovjek je rekao: “Sjajan iz izbor, uzimajte ga!” Nije promašio.
A kako je Bryan King “velika faca” u Engleskoj, čuli smo da su ga iz West Hama zvali za pomoć uoči utakmice s Dinamom. Kako se zatvorio krug; Millwall - Modrić - Moyes - Dinamo - West Ham (Moyes) - Dinamo. Međutim, King je, navodno, odbio pomoći. Ne zbog tog čuvenog rivaliteta Millwalla i West Hama, iako bi to najbolje zvučalo. Više zbog toga što je surađivao s Dinamo i što je prije godinu i nešto prestao sa skautskim poslom, otišao je u mirovinu. Dozlogrdila su mu, kako je rekao, putovanja, analize, kompjutori... Odlučio je, trenutno, baviti se knjigom i svojim uspomenama.

Linker
16. rujan 2024 09:50