JURE MISKOVIC Cropix
INTERVJU: MARINKO IVANČIĆ

Glavni investitor NK Zadra: ‘Gradit ćemo moderan stadion i kamp, vrhunska Akademija temelj je uspjeha‘

‘Zadar je pun mladih talenata, a naš cilj je pružiti im najbolje okruženje za rast‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. listopad 2023. 12:04

Prošlo je već neko vrijeme od odluke HNK Zadar o odabiru novog investitora. Tim povodom zatražili smo razgovor s glavnim investitorom, gospodinom Marinkom Ivančićem.

Sam gospodin Ivančić već je nekoliko godina u hrvatskoj poslovnoj zajednici poznat kao voditelj i operater lanca brze prehrane Burger King, ali i u sportskoj javnosti kao predsjednik nogometnog kluba Sydney United 1958 koji je bio finalist Australski kup u listopadu prošle godine i koji je nedavno vodio klub do pobjede u Državnom kupu.

Gospodine Ivančiću, kako se osjećate sada kada ste odabrani kao najbolji ponuđač za HNK Zadar?

"Uistinu je čast biti izabran kao najbolji ponuđač za HNK Zadar. Bogata povijest kluba i strastvena baza navijača istovremeno su ponizni i nadahnjujući. Naš primarni cilj je prednjačiti u novoj eri uspjeha uz očuvanje tradicije i vrijednosti koje ovaj klub čine tako posebnim. Predani smo bliskoj suradnji sa svim dionicima, posebice navijačima, kako bismo osigurali da HNK Zadar i dalje bude izvor ponosa zajednice."

U kojoj ste sada fazi, jeste li već preuzeli klub?

"Trenutno smo u prijelaznoj fazi. Iako smo odabrani kao preferirani investitor i preuzeli smo početne financijske obveze, marljivo radimo na finalizaciji svih dogovora s klubom i gradom. Važno je napomenuti da, iako smo željni započeti ovo novo poglavlje, formalno ćemo preuzeti kontrolu nad klubom tek nakon što Ministarstvo odobri privatizaciju. S velikim nestrpljenjem iščekujemo nadolazeće korake i ključnu ulogu u budućem putu HNK Zadar."

Znači li to da ste uložili novac u klub iako još niste vlasnik?

"Da, to je točno. Naša početna financijska obveza napravljena je u dobroj vjeri kako bismo podržali trenutne potrebe kluba i pokazali našu predanost budućnosti HNK Zadar. To je dokaz našeg vjerovanja u potencijal kluba i njegovih ljudi te naše predanosti njegovom uspjehu. Sada nam je glavni fokus na rješavanju detalja vezanih uz infrastrukturu i konsolidaciji našeg odnosa s gradom Zadrom, kojeg vidimo kao našeg vrijednog partnera u ovom pothvatu. Iskreno smo oduševljeni ovim partnerstvom i veselimo se onome što nosi budućnost. Dok prolazimo kroz ove korake, osiguravamo poštivanje odgovarajućih procedura i željno iščekujemo odobrenje Ministarstva za privatizaciju kako bismo službeno preuzeli vlasništvo."

Koja je vaša sportska vizija, gdje vidite klub za pet godina?

‘Naša sportska vizija za HNK Zadar je dvostruka i temelji se na održivom rastu, s omladinskom akademijom svjetske klase kao kamenom temeljcem. Prvo, duboko smo predani izgradnji vrhunske omladinske akademije. Zadar je pun mladih talenata, a naš cilj je pružiti im najbolje okruženje za rast, razvoj i ostvarenje njihovih snova".

"Ali evo u čemu je stvar: akademija svjetske klase nije dovoljna sama po sebi. Treba mu jaka seniorska momčad kojoj treba težiti. Naša je ambicija ojačati našu prvu momčad, čineći je privlačnom destinacijom za naše mlade zvijezde. Time u Zadru vide jasan put, od omladinskih pogona pa sve do vrhunca nogometa – naše reprezentacije. Ključno je zadržati naše najbolje talente ovdje što je duže moguće.

"Za ostvarenje ovog sna potrebna nam je podrška sa svih strana — od gradskog vijeća koje osigurava infrastrukturu, do poslovne zajednice s partnerstvima i sponzorstvima. Sa svima na brodu, možemo osigurati da i naša akademija i seniorska momčad zablistaju, čineći HNK Zadar silom na koju se treba računati u europskom nogometu."

Što je sa stadionom, Stanovi odavno nisu stadion za prvoligaške utakmice?

"Stanovi imaju bogatu povijest i svjedočili su bezbrojnim nezaboravnim trenucima za HNK Zadar. Duboko poštujemo i njegujemo njegovu ostavštinu. Međutim, da bi se naš klub mogao natjecati na najvišim razinama i pružiti navijačima najbolje moguće iskustvo, neophodno je imati moderne objekte. Iako smo strastveni prema baštini Stanova, naša vizija za budućnost uključuje novi najsuvremeniji stadion. S nestrpljenjem iščekujemo odluku Gradskog vijeća i povratne informacije Zadrana o lokaciji i planovima za ovaj novi stadion. Vjerujemo da će to ne samo koristiti klubu, već i postati orijentir i izvor ponosa za cijelu zajednicu."

"Imati moderan stadion više je nego samo estetika ili ispunjavanje standarda lige; to je dokaz naše ambicije i znak naše predanosti izvrsnosti. Optimistični smo da zajedničkim snagama Grada, građana i potencijalnih poslovnih partnera možemo ostvariti ovu viziju i postaviti HNK Zadar na put još većih uspjeha."

Možete li elaborirati planove za objekte omladinske akademije?

"Apsolutno, stvaranje omladinske akademije svjetske klase ključno je za dugoročne planove kluba i nasljeđe koje želimo ostaviti na zadarskoj nogometnoj sceni. Klub vjeruje da grad razumije i podržava buduće planove za trening kamp i uzbuđeni smo zbog mogućnosti koje on predstavlja. Od sada, funkcije akademije raspoređene su između Višnjika, Bagata i Stanova, koji, iako su dobro služili Klubu, predstavljaju mnoge izazove i ne pogoduju budućem uspjehu u modernoj igri. Akademija za mlade svjetske klase ne odnosi se samo na objekte, već i na stvaranje okruženja u kojem mladi talenti mogu napredovati. Kamp je uzbudljiv korak prema tome, a klub je željan podržati i biti dio ove vizije."

"Ova vizija bi uključivala; Tereni za trening: Podloge vrhunske kvalitete, prirodna i umjetna trava. Objedinjena obuka: Centralizacijom možemo osigurati da svaka dobna skupina dobije dosljednu obuku. Iste metodologije, isti visoki standardi posvuda. Centar za performanse: Zamislite namjenski prostor u kojem se naši igrači mogu usredotočiti na snagu, kondiciju i rehabilitaciju. Osim toga, ne radi se samo o fizičkoj spremi; želimo integrirati sportsku znanost kako bismo osigurali da svaki igrač dosegne svoj vrhunac. Obrazovne ustanove i zajednički resursi: Nogomet je samo jedan aspekt. Želimo da naši igrači dobiju sveobuhvatno obrazovanje. Moderne učionice i predani učitelji bit će sastavni dio ovog novog objekta. Kultura i izgradnja zajednice: Imati jednu središnju lokaciju pomoći će u poticanju dubljeg osjećaja jedinstva i svrhe. Ne radi se samo o nogometu; radi se o izgradnji snažne zajednice U idealnom slučaju, spajanje klupskih operacija i treninga seniorske momčadi u ovu centraliziranu lokaciju omogućuje mladim igračima iz akademije da budu blizu svojih seniorskih igrača. To im daje motivaciju i opipljiv put prema kojem teže."

A potencijalno mjesto za ovaj centralizirani kamp?

"Klub aktivno surađuje s gradskim vijećem radi usmjeravanja. Njihova će odluka, u kombinaciji s građanima i potencijalnom suradnjom unutar poslovne zajednice, oblikovati put naprijed. Uz povijesni značaj Stanova i praktičnost centralizacije, put koji je pred nama ispunjen je važnim odlukama. No, klub je predan osiguravanju da ove odluke popločaju put daljnjem rastu i uspjehu HNK Zadar. Svima nam je zajednički san da akademija HNK Zadar zablista, a uz prave korake to će uskoro biti stvarnost."

Bilo je negativnih medija koji sugeriraju da je vaša namjera iza traženja dugoročne koncesije za stadion i terene za trening više usmjerena na nekretnine nego na nogomet. Kako biste odgovorili na ove tvrdnje?

"Žalosno je što se određeni narativi stvaraju bez potpunog razumijevanja namjera kluba. Dopustite mi da pojasnim: primarni cilj iza traženja dugoročne koncesije je osigurati budućnost kluba. U nogometu, kao i u svakom sportu, stabilnost je ključna. Dugoročna koncesija daje klubu sigurnost za planiranje, ulaganje i razvoj dugoročnih projekata, bilo da se radi o nadogradnji objekata, njegovanju talenta ili izgradnji konkurentne momčadi."

"Čini se da je priča o nekretninama pogrešna interpretacija naše istinske predanosti sportu i zajednici. Osiguravanjem infrastrukture na dulje vrijeme osiguravamo da HNK Zadar ima stabilan dom, gdje generacije koje dolaze mogu trenirati, igrati i bodriti svoju momčad. Naša vizija je prije svega nogomet. Grad, navijači i igrači ne zaslužuju ništa manje od naše pune predanosti toj viziji. Pozivam sve da se usredotoče na opipljive radnje i planove koje smo iznijeli, a ne na neutemeljene špekuacije."

Linker
19. travanj 2024 19:32