Pini Zahavi

 Jasper Jacobs/afp/profimedia
NEVJEROJATAN POKUŠAJ

Glumio menadžera koji je srušio rekord Hajduka. Poslali mu novac, a onda otkrili prevaru

Pini Zahavi je tek mjesec dana poslije upozorio Barcelonu da se netko predstavlja u njegovo ime
Piše: SNObjavljeno: 17. listopad 2024. 18:43

Ne moram biti nogometni agent da bih zaradio na spektakularnom transferu. Tom se logikom vodio anonimac koji će rezervirati status domišljatog prevaranta godine. Preciznije, prevaranta u pokušaju godine 2022., kad se odigrala posve neuobičajena priča sa skoro pa uspješnim završetkom, a tek sada je ugledala svijetlo dana.

Naime, nepoznata osoba slala je e-mail poruke Barceloni, pretvarajući se da je Pini Zahavi, jedan od najmoćnijih nogometnih agenata koji je upravljao karijerama mnogih velikana, a na našim prostorima vjerojatno ga najviše pamtimo po transferu Luke Vuškovića. Doduše, malo je napisa o tome tko je sve sudjelovao u poslu Hajduka i Tottenhama vrijednom rekordnih 11 milijuna eura, no Vušković je prema informacijama Fabrizija Romana pokrenuo suradnju sa Zahavijem nekoliko mjeseci prije nego što će potpisati za premierligaše. Stoga je logično zaključiti da je Zahavi imao prste.

No, u ovoj priči Zahavi nije toliko bitan koliko lažni Zahavi jest, a pokušao se obogatiti na transferu Roberta Lewandowskog. Poljak je u ljeto 2022. prešao iz Bayerna u Barcelonu, koja mu je zagarantirala 104 milijuna eura plaće u četiri godine, a prema dogovoru 10 posto ide njegovim agentima. Između ostalih, dakle, i Zahaviju.

image

Pini Zahavi

Prime Media Images/alamy/alamy/profimedia

Zatim je nepoznata osoba došla na ideju predstaviti se kao Zahavi. Barceloni je poslala e-mail u kojem moli da se dio provizije, oko milijun eura, pošalje na račun Ciparske banke (Bank of Cyprus). U poruci je ostavljen broj računa s imenom vlasnika Michaela Gerardusa Germanusa, navedenog i kao odvjetnika. Prevara je izgledala uvjerljivo, jer u poruci su stajali i broj tekućeg računa, kod potreban za međunarodne transfere te ostale "sitnice" u koju su uključeni u procese transfera dobro upućeni.

Zaista, nedugo zatim, Barcelona je poslala milijun eura na navedeni račun. Međutim, iz kluba su kazali da novac na kraju nikada nije stigao do prevaranta te da je vraćen, ne navodeći više detalja o samom događaju. Cadena Ser, portal koji iznosi ovu priču, ipak piše i da neki izvori iz kluba tvrde kako je nalog proveden, ali to pripisuju pogrešci bez loše namjere.

Isti medij kontaktirao je i samog Pinija Zahavija. On kaže da su ga mjesec dana nakon kupovine Lewandowskog zvali iz Barcelone te pitali je li putem e-maila tražio uplatu od milijun eura na ciparski račun, a on ih je odmah upozorio da se netko predstavlja u njegovo ime. Zahavi je odlučio da neće podnijeti prijavu protiv prevaranta jer će to učiniti Barcelona.

Cadena Ser u konačnici je došao i do Michaela Gerardusa Germanusa, čovjeka potpisanog u e-mailu kao vlasnika računa koji traži novac. On tvrdi da su mu ukrali dokumente pa tako možda i otvorili račun u Ciparskoj banci. Glasnogovornik banke, pak, kaže da je nemoguće otvoriti račun, a da se prethodno ne odvije fizički susret ili susret putem videopoziva s nekim od predstavnika banke.

Linker
17. listopad 2024 20:32