2020. godina
 SN
UŽASNA GODINA ZA NOGOMET

Godina nevolja u kojoj su nas napustili i brojni velikani! Ovo je 10 događaja koji su obilježili 2020.

Hvala ti 2020. na tvojim poukama, dugo ćemo te pamtiti. I, molimo te, ne pojavljuj se više!
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. siječanj 2021. 22:21

Jedna od najtežih godina u recentnoj povijesti čovječanstva došla je do svojeg kraja. Ni svjetski nogomet nije ostao pošteđen neobranjivih udaraca koronavirusa, koji od veljače nemilice tuče gdje god stigne.

Nekoliko mjeseci zbog COVID-a 19 trajala je stanka u svim ligama svijeta, odgođena su brojna velika natjecanja, a kratko je trajalo vrijeme kad su navijačima diljem Europe i svijeta bila otvorena vrata stadiona.

Zbog svega toga brojni su klubovi upali u velike financijske probleme, neki su se zbog njih i ugasili, a konačni učinak globalne pandemije na stanje u nogometu tek ćemo vidjeti. Uz sve te nedaće podvučene koronom, čijom smo pojavom svi mogli nešto naučiti o drugačijem pogledu na život, u 2020. smo ostali i bez jednog i jedinog, neponovljivog Diega Maradone, koji je preminuo u studenom i ostavio iza sebe uplakanu domovinu Argentinu, grad Napulj u kojem ga slave kao božanstvo, ali i ostatak svijeta, koji je njegovu nogometnu magiju cijenio, volio, obožavao...

Hvala ti 2020. na tvojim poukama, dugo ćemo te pamtiti. I, molimo te, ne pojavljuj se više!

1. OTIŠLI DIEGO MARADONA I BROJNI VELIKANI

Najupečatljiviji datum nogometne 2020. godine je 25. studenoga, dan kada nas je, 26 dana nakon svog 60. rođendana, zauvijek napustio jedan od najvećih majstora nogometne igre u povijesti, nogometaš koji je bio puno više od nogometaša, veličanstveni Argentinac Diego Armando Maradona. No, nije Maradona jedini, napustilo nas je još mnogo velikih imena koja su zauvijek zadužila nogomet.

image
PEDRO PARDO

Nabrojat ćemo samo neke međunarodne nogometne velikane koji su nas također zauvijek napustili 2020. uz svu počast i onima ostalima koji nisu na popisu. U siječnju je preminuo legendarni Nizozemac Rob Rensenbrink, u ožujku veliki argentinski vratar Amadeo Carrizo i bivši kormilar reprezentacije Francuske Michel Hidalgo, u travnju slavni srpski trener Radomir Antić, u svibnju uspješni talijanski strateg Luigi Simoni, u lipnju još jedan proslavljeni igrač i trener iz Srbije Ilija Petković, u srpnju veliki engleski nogometaš, kasnije i trener Jack Charlton, pa dugogodišnji kapetan Kameruna Stephen Tataw, u listopadu francuski vratar Bruno Martini i engleska legenda Nobby Stiles, u studenom briljantni engleski vratar Ray Clemence i Senegalac Papa Bouba Diop, u prosincu velikan ruskog nogometa Viktor Ponedelnik, talijanski nogometaš Paolo Rossi i francuski trener Gerard Houllier...

2. BAYERNOVIH PET OD PET

Najtrofejniji njemački klub bio je nezadrživ u 2020. godini, pomeo je konkurenciju u svim natjecanjima u kojima je nastupio. Bayern je postao tek drugi europski klub nakon Barcelone koji je dvaput osvojio “kontinentalnu trostruku krunu”, domaće prvenstvo, glavno kup natjecanje u svojoj državi, te naslov klupskog prvaka Europe. Bundesligu su osvojili sa 13 bodova više od drugoplasirane Borussije Dortmund, u finalu DFB Pokala sa 4:2 su svladali Bayer Leverkusen, a u finalu Lige prvaka 23. kolovoza Paris Saint-Germain sa 1:0.

image
BERND THISSEN

Nije tu bio kraj, jer su Bavarci u rujnu prvo svladali Sevillu u Europskom superkupu, pa potom i Borussiju Dortmund u Njemačkom superkupu. Pet natjecanja, pet trofeja, 42 pobjede, pet remija, jedan poraz. Čudesno. Nokautirao ih je samo Andrej Kramarić s dva gola u 4:1 pobjedi Hoffenheima u rujnu.

Trener potpisnik tih sjajnih uspjeha je 55-godišnji Hans-Dieter Flick, koji je u studenome 2019. preuzeo klupu od smijenjenog Nike Kovača, čiji je dotad pomoćnik bio, ali je glavni trener službeno postao tek 3. travnja 2020.

3. MESSI I KAOS U BARCELONI

Lionel Messi je u 44 utakmice za Barcelonu u 2020. godini postigao 26 pogodaka, što bi za običnog nogometaša bio lijep učinak, ali za izvanzemaljca iz Rosarija ipak se radi o podbačaju. Da će 2020. i za Barcelonu biti jedna od najlošijih u Messijevoj eri dalo se naslutiti već na njenom početku. Barca je 9. siječnja u Džedi ispala u Španjolskom superkupu od Atletico Madrida, utakmicu u kojoj su do 81. minute vodili sa 2:1 okončali su porazom 2:3. Dovoljan razlog čelnicima kluba da smijene trenera Ernestea Valverdea i dovedu Quiquea Setiena.

image
CESAR MANSO

Ni on nije trajao dugo, u četvrtfinalu Španjolskog kupa ispao je od Athletic Bilbaa, prvenstvo okončao na drugom mjestu, a njegova priča bila je gotova u kolovozu, kada je u četvrtfinalu Lige prvaka od Bayerna izgubio s nevjerojatnih 2:8. Uslijedio je potpuni kaos, Setien je smijenjen, doveden je Ronald Koeman, a Messi javno poručio da želi otići iz kluba. Predsjednik Josep Maria Bartomeu to je stopirao, pa je i sam odstupio. Barca je 2020. završila kao 6. momčad La Lige, što je konkretan simbolični prikaz kakva je godina iza nje.

4. ČUDESNI ROBERT LEWANDOWSKI

Do čudesnih rezultata Bayern je odletio na krilima sjajnog poljskog nogometaša Roberta Lewandowskog. Napadač rođen 21. kolovoza 1988. godine u Varšavi postigao je u igračkoj karijeri više od 500 službenih natjecateljskih pogodaka za svoje klubove i reprezentaciju, a u 2020. je nakon novih vrhunskih predstava u dresu bavarskog kluba, čije boje brani od 2014. godine, dobio ultimativno pojedinačno priznanje. Prije dva tjedna, 17. prosinca, FIFA mu je uručila nagradu The Best za najboljeg nogometaša u razdoblju od 20. srpnja 2019. do 7. listopada 2020. Iza sebe je Lewandowski ostavio dvojicu uglednih kolega, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo mogli su samo čestitati Poljaku na zasluženoj nagradi.

image
MARCO DONATO

Lewandowski je s Bayernom osvojio sve što se osvojiti može, a u kalendarskoj godini 2020. u kojoj je proslavio 32. rođendan, za klub je odigrao 40 utakmica u svim natjecanjima i postigao 45 pogodaka. Najviše od svih prvoligaških nogometaša na svijetu.

5. LIVERPOOL PRVAK NAKON 30 GODINA

Iako je Jürgen Klopp priznao da nije zaslužio nagradu FIFA-e za najboljeg trenera godine, već da je to priznanje trebalo otići u ruke njegovom sunarodnjaku Flicku, 53-godišnji njemački stručnjak napravio je fantastičan uspjeh s Liverpoolom u 2020. godini. Klopp je postao prvi menadžer Redsa koji je donio naslov prvaka na Anfield Road nakon već davne 1990. godine kad je na klupi bio Kenny Dalglish.

image
LAURENCE GRIFFITHS

Kad je u ožujku prekinuto prvenstvo Engleske zbog koronavirusa, Liverpool je u 29 utakmica skupio 82 boda, Manchester City 57 u 28 odigranih dvoboja. Sve je bilo jasno, samo je trebalo doći do matematičke potvrde, no kada je pandemija ugasila sport, pojavile su se priče kako bi prvenstvo čak moglo biti i prekinuto, poništeno. To se ipak nije dogodilo i Liverpool je 25. lipnja potvrdio svoj 19. naslov prvaka Engleske. Najranije od svih u povijesti Premier lige, sedam kola prije kraja, ali i kalendarski najkasnije od svih, nitko titulu, naime, nije potvrdio u lipnju. Bila je to takva, luda, ali veličanstvena Liverpoolova sezona. Nakon 30 godina ponovno na vrhu...

6. POGOĐENI I PROMAŠENI TRANSFERI

Čini se da je bilo davno, ali i nije baš tako. Baš je 1. siječnja 2020. godine službeno potvrđen transfer norveškog čuda od djeteta Erlinga Brauta Haalanda iz RB Salzburga u Borussiju Dortmund. Koštao je samo 20 milijuna eura, ali igračev agent Mino Raiola iz tog je posla od njemačkog velikana izvukao puno, puno veći novac. I za igrača i za sebe. Rekorder zimskog prijelaznog roka postao je Bruno Fernandes, koji je za 55 milijuna eura iz lisabonskog Sportinga prešao u Manchester United. Pravi potez, jer je upravo Portugalac ključni igrač velikog pozitivnog iskoraka Crvenih vragova.

Za ljetnog rekordera to se baš i ne može reći. Kai Havertz koštao je Chelsea 80 milijuna eura, Bayer Leverkusen odlično je zaradio, a Londončani se baš i nisu usrećili. Sa 247 milijuna eura klub Romana Abramoviča bio je najveći potrošač u ljeto 2020., no družina sa Stamford Bridgea u 2021. ulazi daleko od vodećih pozicija Premier lige.

7. KAZNA CITYJU I NJENO PONIŠTAVANJE

Sredinom veljače stigla je šokantna vijest iz Nyona. Zbog kršenja financijskog fair-playa između 2012. i 2016. UEFA je kaznila Manchester City dvogodišnjom zabranom igranja u njenim europskim natjecanjima, te novčanom kaznom od 30 milijuna eura. Engleski klub koji vode bogataši iz Ujedinjenih Arapskih Emirata frizirao je financijska izvješća do kojih je došao, te ih objavio njemački Der Spiegel još 2018. Težak udarac za City,

image
JASON CAIRNDUFF

UEFA-ina snažna poruka, Emiraćani napuštaju klub... Svega je bilo u veljači, ali polako, postojala je još mogućnost žalbe CAS-u, Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lausannei. U srpnju je taj slučaj došao na red za rješavanje i, gle čuda, City je oslobođen optužbi! Presuda UEFA-e je poništena, Manchester City ipak smije u Europu, a novčana kazna je smanjena na 10 milijuna eura. Zašto je ona ipak ostala ako je sve u redu? Eto...

“Navodna kršenja pravila za koje je City optužen nisu utvrđena ili su zastarjela. Smatramo da nije prikladno zbog toga zabraniti sudjelovanje klubu u UEFA-inim natjecanjima. Smatramo i da je prikladno smanjiti početnu kaznu UEFA-e za dvije trećine”, poručio je CAS.

8. KORONA POREMETILA RASPORED

Brojna velika natjecanja koja su se trebala održati u 2020. godini su otkazana. Europsko prvenstvo bilo je predviđeno za lipanj i srpanj, pa prebačeno za 2021., uostalom isto kao i Copa America. S prosinca je na veljaču 2021. prebačeno i Svjetsko prvenstvo klubova, zakazano za rujan i listopad bilo je i Svjetsko prvenstvo u futsalu, no i turnir u Litvi prebačen je za isto razdoblje u 2021. godini. Razlog je, naravno, pandemija koronavirusa, koja je imala i snažan utjecaj na klupska natjecanja diljem svijeta.

image
LORADO

U Europi je prekid nogometnih natjecanja zbog pojave COVID-a 19 trajao od ožujka, a prve države svojim su klubovima natjecateljsku igru ponovno omogućile u svibnju. No, u brojnim državama prošlosezonska prvenstva nisu okončana, već su zbog korone prekinuta. Prvenstva tako nisu odigrana do kraja u Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Škotskoj, Crnoj Gori, Azerbajdžanu, Cipru, Walesu...

9. LIGA NACIJA I PLAY-OFF ZA EURO

Reprezentacije diljem svijeta nisu zbog koronavirusa uopće bile u pogonu do devetog mjeseca 2020. godine. Tek u rujnu krenula su natjecanja izabranih vrsti, a u Europi je tada bio start drugog izdanja UEFA-ine Lige nacija, koja je trajala do studenoga. Hrvatska je jedva “preživjela” u elitnom razredu izbacivši Švedsku, a na Final fouru, koji je planiran tek u listopadu 2021. godine u Italiji, igrat će Italija i Španjolska, te Belgija i Francuska. Pobjednici tih dvoboja igrat će u finalu ujesen sljedeće godine. Barem je tako planirano...

image
HAROLD CUNNINGHAM

U ožujku 2020. godine trebale su se odigrati dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo, ali kako tada nogomet nije bio na sceni, sve je prebačeno za jesen, kada smo doznali posljednja četiri sudionika kontinentalnog natjecanja koje bi trebalo početi u lipnju 2021. Plasman na Euro su posljednje izborile Mađarska, Slovačka, Škotska i, po prvi put u povijesti, Sjeverna Makedonija.

10. PREKID I NASTAVAK U PARIZU

Pokret Black Lives Matter obilježio je i svijet sporta u 2020. godini iz koje će se posebno upamćen ostati incident s utakmice 6. kola u skupini Lige prvaka između Paris Saint Germaina i Istanbul Basaksehira, koja je počela 8. prosinca, a završila 9. prosinca. Utakmica je, naime, prekinuta u 14. minuti u utorak...

“Treba isključiti onog crnca”, kazao je Rumunj Sebastian Coltescu, četvrti sudac utakmice glavnom sucu, svom sunarodnjaku Ovidiuu Hateganu.

image
FRANCK FIFE

Coltescu je mislio na pomoćnog trenera turske momčadi Pierra Weboa, a sve je čuo, i to ga je jako razljutilo, napadač Basaksehira Demba Ba. Gosti su napustili travnjak i nisu se htjeli vratiti, a u svlačionicu su demonstrativno, podržavši svoje sportske suparnike, otišli i Parižani. Glave su se ipak ohladile, rumunjski sudac je više puta naglasio da njegova izjava nema nikakve veze s rasizmom, da je došlo do nesporazuma, što su Turci, u konačnici, prihvatili. U srijedu je utakmica nastavljena, a PSG je trijumfirao sa 5:1.

Linker
26. travanj 2024 08:55