Slavlje igrača BSK-a

 
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
REPORTAŽA IZ B.BRDA

‘Gol kao Oršićev nikad nismo vidjeli!‘ Evo kako je Bijelo brdo ugostilo HR prvaka, na kraju pala pjesma

‘Ako Dinamo ovo shvati neozbiljno, mogao bi proći kao u Beču‘, bio je jedan od prvih komentara.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. listopad 2021. 17:30

Oni koji nikad nisu bili, iznenadit će se kad skrenu s glavne ceste, kraj kafića s tendom 'Jelen pivo', u klasičnom slavonskom selu s dosta napuštenih kuća i ugledaju novi 'tepih'. Teren s umjetnom travom najnovije generacije, natkrivena tribina sa 650 mjesta. Sa strane, naravno, dodatna mjesta, iza ograde još deseci gledatelja. Nogometna i društvena revolucija pretvorila je BSK u drugi najuspješniji slavonski klub. Cibalia i Marsonia, nekad ponosni prvoligaši 'Ravnice', danas BSK-u gledaju u leđa.

- Čuj, ako će se Dinamo ovdje zaj.....ti, mogao bi se loše provesti. BSK je dobra momčad, nije tu nikome lako - pričali su domaćini na tribini.

Iako bi čovjek pomislio da bi u Bijelom Brdu moglo biti tenzija i nervoze, jake policijske snage još od Osijeka su ordinirale uz cestu, atmosfera - pitoma. Nije ni 'Kajsija' iz kotla klupskog gazde Jove Vukovića uzela žrtve, kako to obično zna biti na ovakvim nogometnim feštama. Mirno poslijepodne, iako povijesno u Bijelom Brdu. Na glavnoj tribini puno 'dinamovaca' iz Slavonije, a Modri su pilikom izlaska na teren nagrađeni velikim pljeskom.

- Ako shvate neozbiljno ovu utakmicu, mogli bi proći kao u Beču - prije prvog zvižduka prokomentirao je netko.

Međutim, već nakon 90 sekundi zabio je Amer Gojak, činilo se, nade domaćina su 'pokopane'.

- Eto, dugo je BSK izdržao. Čekaš toliko dana, godina ovakvu utakmicu, a onda u minutu i pol sve bude gotovo.

I svakojaki drugi komentari. No, bio je to tek početak, tko bi rekao da će biti drama.

Javili su se i Bad Blue Boysi, bilo ih je stotinjak, u jednom trenutku tresli su tribinu i krov, treslo se baš kao što će se koju minutu kasnije zatresti Dinamova dominacija na travnjaku.

Dinamo je ušao dobro, ne može se Modrima ništa prigovoriti, bili su ozbiljni, brzo zabili. Što je moglo poći po krivu?

- Eee, da ste tako igrali u Beču...

I baš tad, kad je gostujuća tribina bila 'pod naponom', domaćini su izjednačili. Odjednom korner, pa odjednom gol. I sve ode u drugom smjeru. Podignula se publika, a mlad strijelac Mory Gbane, mladić iz Obale Bjelokosti zabio je 'najvažniji gol karijere'. Odakle on uopće u Bijelom Brdu. Priča kaže da je svojevremeno, zapravo, došao u Osijek, ali registracija nije bila jednostavna, možda Osječanima niti odveć zanimljiva. BSK ga je htio, doveo, već je dvije godine u žuto-plavom dresu.

Zapravo, malo je u BSK-u domaćih dečki, bilo bi teško držati drugoligašku razinu s prvoligaškim ambicijama samo uz domaće klince. A i, one koji su bili ovdje, teško je zadržati u Bijelom Brdu, BSK-ova priča odavno je prešla lokalne okvire. Ono što, kažu nam u klubu i oni koji poznaju situaciju, može privući igrače, jest činjenica da BSK ne obećaje ono što ne može dati, a ono što obeća, stiže navrijeme.

- Gooool! - poveo je tada BSK. Kakva greška Zagorca i Dinamove obrane. Dinamov vratar i inače je sklon samokažnjavanju kad pogriješi, sad se skočio i bacio se svom snagom na tvrdi teren, ali ne onako golmanski, već više kao da će skočiti 'lastu' i udariti glavom. Nije stradao, gol koji je primio ipak je bila dovoljna kazna.

Tribine su se probudile, nestao je onaj mir s početka, miris senzacije počeo se širiti Bijelim Brdom. Dinamovi igrači opet su sami sebi zagorčali život.

- Nikad Dinamo ovdje nije dobro prolazio. Recimo, na početku ove sezone, Dinamo II je izgubio 2:1 - našalio se Ivo Lišnić, trener mnogih ovdašnjih klubova, trenutno direktor nogometne škole BSK-a.

Istina, u toj utakmici igrali su Martin Baturina, Ivan Šaranić i Nikola Čavlina, koji su sad u Kupu krenuli s klupe. Komnen Andrić pogodio je gredu, onda i zabio za 2:2, toliko je bilo na poluvremenu. Predsjednik BSK-a Jovo Vuković nije krio zadovoljstvo na odmoru.

image




VLADO KOS/CROPIX Cropix

- Ovo je povijesni dan za Bijelo Brdo, došla nam je najbolja momčad u Hrvatskoj i malo šire. Sretni smo što smo imali tu priliku, dali smo sve od sebe da Dinamo bude lijepo ugošćen. A što se rezultata tiče, ovo je super, 2:2 na poluvremenu. Bez obzira kako završilo, ovo je sjajno - govorio je Jovo Vuković, koji je na čelu kluba 23 godine.

- Prošao sam sve, od 2. ŽNL do Druge lige i sad se borimo za prvo mjesto. Ambicije imamo da jednom, ako ne ove godine, uđemo i u Prvu HNL. Hoćemo li igrati ovdje? Možda, ne treba nam puno preinaka, ali nije nam ni Gradski vrt daleko - pričao je predsjednik BSK-a te otkrio koji je klub BSK-u predložak za uspjeh.

image




VLADO KOS/CROPIX Cropix

- Kad ovako gledam, Gorica nam je svojevrstan primjer, oni rade sjajan posao. Mi bismo htjeli tim putem.

I, vjerovali su u Bijelom Brdu do pred sam kraj, povijesni dan mogao je biti 'još povijesniji'. A onda je Oršić stavio loptu na korner, pucao i pogodio direktno u gol.

image


VLADO KOS/CROPIX

- Ovakav gol Bijelo Brdo nije vidjelo - kazao nam je Ivo Lišnić.

I, tu je sad, ipak bio kraj, iako su domaćini još pokušavali. Bilo je gusto Dinamu, ali Modri su uspjeli, prošli su u četvrtfinale. I na kraju, to je sad već običaj, stali pred Bad Blue Boysi i navijali s njima, sve dok su navijači to htjeli...

Linker
11. rujan 2024 08:38