FRANCK FIFE Afp
EVO ŠTO SE DOGODILO

Gol koji je podijelio svijet je regularan! Mateo Beusan objasnio: ‘To su današnja pravila, sve je čisto‘

Oglasio se i renomirani L‘Equipe: ‘Odluka je u najmanju ruku dvojbena‘
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 11. listopad 2021. 16:53

Sat vremena gotovo ničega, a onda su Španjolci i Francuzi prebacili u šestu brzinu i učinili finale Lige nacija itekako gledljivim. "Tricolori" su u tom nadmetanju još jednom dokazali kako ih ne valja prerano otpisivati te su nakon preokreta u polufinalnom srazu s Belgijom, na sličan način nokautirali i Španjolce u finalnoj utakmici.

Neumorni Mikel Oyarzabal je u 64. minuti (samo minutu nakon Hernandezove grede na suprotnoj strani) prihvatio dubinsku loptu Sergija Busquetsa, i u duelu s Dayotom Upamecanom pogodio za 1-0 vodstvo Španjolske. Već dvije minute kasnije Karim Benzema je majstorski pogodio suprotne rašlje Simonova gola za 1-1, a pobjedu je osigurao Kylian Mbappé. Ofenzivac PSG-a prihvatio je Hernandezovu loptu, "biciklom" iz ravnoteže izbacio vratara Simona, i pogodio ispod njega za 2-1 u 80. minuti.

No dobar dio onih koji su pratili utakmicu na San Siru, bili su uvjereni kako je Mbappé prilikom primanja lopte bio u zaleđu. Kada je režiser prijenosa pustio usporenu snimku, jasno se vidi da je francuski superstar prilikom Hernandezova dodavanja u nedozvoljenoj poziciji, pa se moglo očekivati da će glavni sudac Anthony Taylor nakon miga VAR suca Stuarta Atwella podići ruku i označiti ofsajd. To se, na veliko iznenađenje Španjolaca, ali i neutralnih fanova, nije dogodilo. Taylor je samo pokazao prema centru igrališta, dakle priznao je Mbappéov pogodak.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Uzalud su Španjolci ustrajali na reklamiranju zaleđa, a detalj koji je odlučio u toj situaciji je klizeći start španjolskog braniča Erica Garcije. Kada je Hernandez dodavao loptu Mbappéu, Garcia je loptu malo skrenuo prema Mbappéu, i to je, pojašnjava nam Mateo Beusan, razlog zbog kojeg nije dosuđen ofsajd.

Prekid prvotne akcije

- U trenutku upućivanja lopte Mbappé je doista bio u zaleđu, ali prema pravilima koja sada vrijede, smatra se da je obrambeni igrač koji je bio u bloku, htio igrati loptom, i tako ispada da je on dodao igraču Francuske loptu.

Koliko je takvo pravilo logično, s obzirom na to da ispada kako je Garciji bilo pametnije uopće ne pokušati dirati loptu, pitamo našeg sugovornika.

- Tako je to prema pravilima, a sada, je li logično ili ne, to je druga stvar. Recimo da je njega lopta samo okrznula na putu do igrača Francuske, to je onda opet druga situacija, i tu bi bio ofsajd. Ako je on dodao loptu protivničkom igraču, bez obzira na to što nije imao kontrolu nad njom, smatra se da je prvotna akcija prekinuta te kako je on bio taj koji je dao loptu protivniku, dodatno pojašnjava Beusan.

Takvo su objašnjenje još na terenu dobili Španjolci. Kapetan Busquets nakon utakmice otkrio je kako im je sudac Anthony Taylor objasnio situaciju.

L'Équipe: Dvojbena odluka

- Sudac nam je rekao da je Eric Garcia htio uzeti loptu, i to je poništilo zaleđe jer ju je dirao. On je htio uzeti loptu kako ne bi došla do Mbappéa, koji je očito bio u zaleđu. Takva odluka nema nikakva smisla, izjavio je Busquets, a s njegovim riječima slažu se gotovo svi španjolski mediji, koji pišu o velikoj nepravdi i sudačkom pravilu koje hitno treba mijenjati. Čak je i francuski L'Equipe doveo u pitanje to pravilo.

"Ako se striktno gledaju aktualna pravila, onda je ovo bez sumnje čisti pogodak. No nakon što nekoliko puta pogledate snimku, odluka je u najmanju ruku dvojbena", pišu Francuzi.

Bruno Derrien, bivši međunarodni sudac, ovako je prokomentirao situaciju za L'Equipe:

- Situacija se na prvu čini dosta jednostavnom, jer u toj brzini teško je bilo vidjeti je li Garcia igrao loptom prilikom dodavanja. Ovdje se radi o problemu interpretacije, odnosno kako vidimo Garcijino igranje loptom. U pravilniku stoji da je Garcia svojim uklizavanjem omogućio dodavanje Mbappéu, ali moje mišljenje je da je to pravilo suprotno duhu nogometne igre, ističe Derrien.

Linker
19. travanj 2024 01:30