FRANCUZ U ATLETICU

Griezmann je doveden da s krila centaršutevima gađa Marija Mandžukića u glavu!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 29. srpanj 2014. 01:08

Dolazak Antoinea Griezmanna natjerat će Diega Simeonea da više koristi sustav igre 4-2-3-1, s našim Marijom Mandžukićem u špici, dakako. Trener nogometaša madridskog Atlética prošle je sezone najčešće koristio 4-4-2, bilo da su u napadu bili Diego Costa i David Villa, bilo da je drugi napadač bio Raúl Suarez.

S tih 4-4-2, koje se pretvaralo i u 4-4-1-1, poglavito kad bi ulazio Diego, Simeone se suprotstavljao Real Madridu i Barceloni i njihovim sustavima 4-3-3, parirao je sa svojim trokutom vezista okrenutim prema naprijed njihovim obrnutim trokutima. Neće to, dakle, biti velika promjena u odnosu na prošle sezone pod argentinskim trenerom, osim što će sad na lijevom krilu biti ljevak, od čijih bi centaršuteva trebao profitirati Mandžo. Dakako, moći će se Simeone odlučiti i za taktičku varijantu s tzv. obrnutim nogama na krilima...

Strateg ‘rojiblancosa’ koristio je 4-2-3-1 u sezoni 2011./12. i osvojio s tim sustavom, pogodnim za posjed, ali i kontre, Europsku ligu. Bila je to postava Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, F. Luis; Gabi, Mario; Adrián, Diego, Arda; Falcao. Sad će Diegovu ulogu preuzeti Koke, koji je prošle sezone najčešće bio prednji bočni, desni ili lijevi, izmjenjivao se s Ardom Turanom. Griezmann će biti na bočnom položaju koji je oslobođen odlaskom Adriána Lópeza u Porto.

Prošlu zimu Simeone je vratio Diega i pokušao s njime kao ‘desetkom’, no to nije profunkcioniralo kako se ‘El Cholo’ nadao. Stoga mu je prvi pick u prijelaznom roku za ‘desetku’ bio naš Ivan Rakitić, koji je tu ulogu prošle sezone sjajno igrao u Sevilli, no kad je dobio ponudu Barcelone, Raketa više nije imao dvojbi kamo će. Koke je i prošle sezone bio najbolji asistent španjolskog prvaka, pa mu nova uloga u kojoj će biti bliže vratima sigurno neće teško pasti.

Idealna postava Atlética za novu sezonu, barem prema madridskom AS-u, glasi: Oblak; Juanfran, Miranda, Godin, Siqueira; Gabi, Mario; Arda, Koke, Griezmann; Mandžukić.

Linker
30. rujan 2024 03:27