Pep Guardiola

 OLI SCARFF Afp
IMA KLJUČAN PROBLEM

Guardiola najavio odluku koja će protresti mnoge klupe širom Europe: ‘Mislim da ću tamo raditi‘

Vjerojatno najbolji trener svijeta još nije odlučio što će na kraju sezone. Je li budućnost trenera MC-a na Čizmi?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. listopad 2024. 15:14

U talijanskom medijskom prostoru Fabio Fazio je autoritet. Njegov TV show Che tempo fa (kakvo je vrijeme) gledan je u svim porama talijanskog društva. Zna to dobro Pep Guardiola, koji je gostovao kod Fazija, sjajnog "društvenog" novinara, ali i strastvenog zaljubljenika u nogomet.

Guardiola je došao u studio ležerno odjeven, ali sa stilom. Njegova supruga, Christina Serra, je dizajnerica i ona skrbi za njegov stil i imidž. Katalonac je još od vremena kada je igrao u Brescii i Romi (2001-03.), pokazivao koliko je širokih intelektualnih horizonta. Puno je čitao, upuštao se u filozofske rasprave, obilazio je muzeje i iskazivao strast prema povijesti, ali i umjetničkim djelima.

- Ne, ne mogu vam kazati gdje ću, jer jednostavno nisam donio tu odluku! - bila je to najvažnija rečenica u emisiji na temu koja će apsolutno najviše okupirati okruženje Manchester Cityja.

Naravno, odmah iza njih Guardiolina odluka, koju je najavio za siječanj-veljaču iduće godine, bit će točka oko koje će se protresti mnoge klupe širom Europe. Danas ima puno više klubova nego prije 10-15 godina koji mogu platiti koliko god treba da ga dovedu. Katalonac je svojom karijerom definirao (naj)više razine uspješnosti. Problem za sve, uključujući i bogate šeike iz Emirata koji su bez stresa u proteklih desetak godina ubacili 2-3 milijarde eura u projekt Manchester City, jest realnost kako novac nije faktor utjecaja na Guardioline odluke.

image
-STR Afp

Kroz igračku karijeru, a pogotovo potom kao trener Barcelone, Bayerna i Manchester Cityja, Josep Guardiola je zaradio novca za sva vremena. Iako mu neki financijski analitičari pripisuju imetak od stotinjak milijuna dolara, sama činjenica da ovaj posljednji trogodišnji ugovor Cityjem vrijedi minimalno 70-ak milijuna eura, jasno ukazuje na višestruko veći imetak. Jer osim 10, 15, 23 milijuna po sezoni proteklih najmanje 10 godina, Guardiola ima brojne sponzore (Gore-Tex, PUMA, Qatar, Nissan...) koji su ga obilato premirali za marketinške promocije (godišnje 5-10 milijuna). Država Katar mu je bogato plaćala nekoliko godina da bude promotor SP-a 2022. U biznisu se oko 53-godišnjeg trenera odlično snalaze svi članovi obitelji. Supruga je otvorila prestižni modni brend u Barceloni i sada se širi u Velikoj Britaniji. Jedna je kćerka influencer s više od 700 tisuća pratitelja. Sin mu je s 23 godine već vlasnik triju kompanija i maksimalno koristi očeve linije da se dalje širi, a mlađa kćer studira u Londonu. Brat mu je "šef" u Gironi, jednom od 10 klubova koji su pod Cityjevim okriljem širom svijeta.

S velikim prijateljem Txikijem Begiristainom, jednim od ključnih ljudi iskoraka Barcelone (od 2003.) i potom Guardioline trenerske karijere, otvorio je u Manchesteru ekskluzivan restoran koji vrhunski radi. Tu i počinje priča o dvojbama koje Guardiola ima oko budućnosti trenerske mu karijere...

Begiristain je nedavno navršio 60 godina. Kada je s obitelji analizirao životne im situacije, suočio se s pritiskom supruge i djece, kako je vrijeme da se posveti njima i životu uopće. Drugim riječima, bez nogometnog ludila. I sportski direktor Građana je prelomio - objavio je svojim poslodavcima, ali prije toga i Guardioli, da se krajem ugovora (2025.) povlači. Vlasnici kluba bili su svjesni da nema "natrag" s čovjekom koji je od 2012. gradio Cityjev uspon i već su odredili sportskog direktora Sporting Lisabona, Huga Vianu, kao njegova nasljednika. Viana će se već u siječnju priključiti Cityju i šest mjeseci učiti kako funkcionira klub.

Jedna od najvećih zasluga koja se pripisuje Begiristainu, barem u očima njegovih poslodavaca, jest to što je privolio Guardiolu da se nakon Bayerna preseli na Otok. Nije to bio jednostavan posao jer Guardiola uvijek ima mnoštvo ponuda i samo treba birati. No, na Etihadu je procijenio da može napraviti velike stvari. Učinio ih je, porušio je mnoge rekorde, City dominira, u riznicu kluba, a i svoju "kolekciju", donio je 18 trofeja, od kojih je, naravno, poseban prvi europski naslov Građana! Poseban je i njemu, jer je to prvi nakon 12 godina od Barcelone, te rušenje mita da za to nije sposoban bez Messija.

image

Pep Guardiola

JOE KLAMAR Afp

U Manchesteru je Guardiola osvojio sve, te zaradio za sebe i mnoga pokoljenja. Tamo je već devetu godinu. Odlazi mu ponajbolji prijatelj iz kluba. Gotovo sve faktori koji navode na logičan zaključak da mu treba promjena. Vlasnici kluba su mu već kazali da su spremni potpisati sve moguće uvjete koji navede samo da ostane. No, jasno im je da to nije predmet spora, jer Guardiola ima ključan problem motivacije. Bliži mu kroničari tvrde da bi sigurno potpisao novi ugovor kada bi FA kaznio Manchester City (oduzimanjem bodova, izbacivanjem u drugi razred...) zbog slučaja nezakonitog financiranja kluba od strane vlasnika. Guardiola je zahvalan i lojalan tip i tada ne bi imao srca ostaviti na cjedilu ljude koji su mu toliko toga pružili. Ujedno bi imao i snažnu motivaciju da prkosi svima...

Kad javno govori da još nije na čistu što mu je činiti, Guardiola djeluje iskren. Uostalom, nema ni razloga odugovlačiti i izmišljati. Što god da sada kaže, idem ili ostajem, do lipnja će biti maksimalno svi uz njega. Prije tri godine, kada je produžio ugovor do 2025., dao je naslutiti kako će se onda preispitati oko budućnosti. Odao je da ga jako intrigira voditi neku reprezentaciju i osjetiti čar velikog turnira. Zbog svojih političkih stavova (za nezavisnost Katalonije) nema šanse da bi prihvatio Španjolsku. Za Italiju je ostavio otvorena vrata i u ovom posljednjem intervjuu...

- Jednog dana mislim da ću raditi u Italiji jer volim ovu zemlju i njen nogomet.

Česte posjete Italiji, prijateljstva u Brescii, rado komuniciranje s tamošnjim medijima, puno toga upućuje na taj scenarij. Jer odavno jedan talijanski klub (od 2010.) nije europski iskoračio. To može biti novi motiv, kao i onaj da pokaže kako klub kojeg on vodi ne mora biti u vlasništvu milijardera da bi bio uspješan.

Mateo Kovačić nam kaže kako Guardiola radi kao uvijek, puno i inzistira na perfekciji. Da se po tome sudi, sigurno ostaje. No, u zimi će to morati javno razriješiti jer klub ima svoje obveze i planove. Ovog trenutka sve je otvoreno, iako je u snaženju dojam da će tražiti novu motivaciju. No, ne može se tvrditi da će to biti baš tako...

Linker
18. listopad 2024 16:46