Wenger i Guardiola imaju različita mišljenja o novom natjecanju

 JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Javier Garcia/bpi/shutterstock Editorial/profimedia
NOGOMET NA PREKRETNICI

Guardiola se pobunio protiv Wengerove ideje, Francuz gura po svojem: ‘Klubovi će profitirati‘

Legendarni francuski trener jedan je od glavnih pokretača novog Svjetskog klupskog prvenstva
Piše: SNObjavljeno: 20. prosinac 2023. 15:23

Od kada je postao šef Fifinog odjela za globalni razvitak nogometa, Arsene Wenger aktivno radi na Svjetskom klupskom prvenstvu koje je prvi put predstavljeno prije nekoliko dana, a već je naišlo na velike kritike igrača i trenera. Naime, na tom bi natjecanju trebala nastupiti 32 kluba, a to znači dodatne utakmice na ionako već pretrpan nogometni kalendar.

Inauguralno Svjetsko klupsko prvenstvo trebalo bi se održati 2025. u SAD-u kao svojevrsna najava Mundijala koji će se godinu kasnije održati u toj zemlji, ali i Meksiku i Kanadi. Nije trebalo puno da udruga profesionalnih nogometaša Fifpro izrazi svoju zabrinutost zbog novih utakmica, a napravili su to i pojedini treneri, prije svih Pep Guardiola.

No sva ta protivljenja očigledno neće naići na nikakvo plodno tlo jer je Wenger danas objasnio kako FIFA ovo natjecanje uvodi kako bi dodatno globalno popularizirala nogomet.

- Pozitivan utjecaj koji će ovo imati na klubove bit će ogroman, jer će povećati resurse za klubove diljem svijeta kako bi se razvijali i natjecali. Mi u Europi smo sretni, ali važno je da nogomet napravimo uistinu globalnim sportom, a ovo natjecanje će pružiti priliku klubovima s drugih kontinenata da napreduju. Pružit će više mogućnosti igračima diljem svijeta da se natječu na najvišoj razini - rekao je Wenger.

Francuski trener je svjestan da svako novo natjecanja predstavlja dodatni udar na već prilično preopterećene nogometaše, ali kaže:

- Prihvaćam da je nogometni kalendar gust, ali ovo je natjecanje koje će se održavati svake četiri godine. Morat će se poštovati razdoblje odmora nakon njega.

Finale Svjetskog prvenstva planirano je da se održi 13. srpnja, a otprilike četiri tjedna nakon toga bi trebala početi sezona u nekim od najjačih europskih liga poput Engleske. U tom razdoblju teško je uglaviti i odmor i pripreme za sezonu koja ne može krenuti s odgodom jer se nakon nje igra Mundial. Wenger smatra kako se može pronaći rješenje i za taj problem. No, u svojem objašnjenju nije pričao kako to napraviti već o dugovječnosti nogometaša..

- Posljednjih 20 godina dramatično se povećao vijek trajanja vrhunskih sportaša zbog sve boljeg rada na prevenciji ozljeda, oporavku od njih, prehrani i generalnom napretku u medicinske tehnologije. Također, VAR je pomogao u zaštiti igrača, jer igrači znaju da ne mogu izbjeći odgovornost za loše startove koji uzrokuju ozljede. Vidimo igrače kako primaju svjetske nagrade, poput Messija, Ronalda, Benzeme, svi stariji od 35 godina. I nije neuobičajeno vidjeti kako nogometaši igraju više od 20 godina na vrhunskom nivou - rekao je Wenger.

Dok francuski stručnjak bez rezerve brani svoju ideju, nogometaši i treneri se bune. Udruga profesionalnih nogometaša Fifpro je izrazila zabrinutost zbog novog kalendara, a Pep Guardiola je jasno rekao:

- Nisam protiv novog natjecanja, protiv sam nedostatka vremena za oporavak igrača između sezona. Jako je teško završiti sezonu i onda nakon tri tjedna otputovati u Aziju ili SAD zbog financijske stabilnosti kao što se to sada radi s prijateljskim utakmicama. Ali kako to promijeniti kada FIFA uvodi novo natjecanje koje će se održati u SAD-u? To je problem - rekao je španjolski trener.

Linker
04. svibanj 2024 18:40