PREDSTAVIO SE NIJEMCIMA

Guardiola stigao u Munchen: 'Zašto sam izabrao Bayern? Bavarci su izabrali mene'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 24. lipanj 2013. 17:33

“A tko drugi ako ne Guardiola?”, slegnuo je ramenima Uli Höness u ponedjeljak na službenom predstavljanju novog trenera, upitan kako je izabrao nasljednika Juppu Henyckessu. Nakon razlaza s trenerom koji je Bayernu prošle sezone donio četiri trofeja, trijumvirat na čelu bavarskog diva (Höness, Rummenigge i Sammer) morao je pronaći čovjeka koji će otići korak dalje i “zidati Bayernovu eru”. Guardiola zna kako se to radi, s Barcelonom je u četiri sezone osvojio četrnaest trofeja.

Je li 42-godišnjak spreman uskočiti u ulogu Kaisera Pepa kako mu tepaju münchenski novinari? Prva presica ne ostavlja prostora dvojbama, Guardiola je pozdravio s “gutten Tag i Grüss Gott” pa nastavio sat vremena “šprehati” na njemačkom. Povremeno je zamuckivao, lomio jezik i s naporom pronalazio odgovarajuće izraze, ali nije odustajao. U proteklih šest mjeseci on je, prema bratovu priznanju, svakodnevno četiri sata učio jezik jer s igračima i čelnicima od prvog dana želi komunicirati na njemačkom.

- Zašto sam izabrao Bayern? Prava je istina da su Bayernovi šefovi izabrali mene, a ja sam tek prihvatio njihovu ponudu. Privukli su me igrači i povijest kluba. Govorimo o jednoj od najboljih svjetskih momčadi. S Barcelonom sam proveo nekoliko predivnih godina, ali osjetio sam da mi treba novi izazov. Pojavio se Bayern i ponudio priliku - rekao je Guardiola.

München je definitivno označen kao sljedeća postaja njegove karijere nakon sastanka s Hönessom u cafeu pored newyorškog Central Parka. “Razgovarali smo o nogometu tri-četiri sata nakon čega sam shvatio da je on čovjek za Bayern”, kaže Höness. U tom razgovoru dvojica teškaša svjetskog nogometa morali su se dotaknuti tika-take. Može li Guardiola presaditi koncept u Bayernovu momčad? Kako namjerava voditi europskog prvaka?

- Igrači su najvažniji i zato je normalnije da se ja prilagodim njima, nego obratno. Gledatelji dolaze na Allianz Arenu kako bi vidjeli igrače, ne trenera. Nogometaši Barcelone i Bayerna ne posjeduju iste individualne kvalitete, nećemo igrati kao Barcelona, a formacija u cijeloj priči nije tako važna kako se često potencira...

I nakon prve presice ostaje donekle zamućena slika Bayernove transferne politike ovog ljeta. Guardiola je poznat kao trener koji voli slobodu u slaganju kadrovske križaljke. U prvoj sezoni za kormilom Barçe pobacao je s palube skupi teret u liku Ronaldinha, Deca, a ubrzo zatim i Eto’oa te Ibrahimovića. U Bayernu bi takvom politikom brzo završio u klinču s Mathiasom Sammerom.

- Nakon osvojena četiri trofeja momčad očito ne treba previše pojačanja. Već sada je jako dobra, ali ne znam kako o ovoj temi razmišljaju Höness, Rummenigge i Sammer.

Guardiola će vatreno krštenje na klupi doživjeti 10. kolovoza, na startu Bundeslige sudarit će se s Borussijom Mönchengladbach. Dvadeset dana kasnije već će oživljavati staro neprijateljstvo s Joseom Mourinhom u dvoboju Uefina Superkupa.

Trener koji će u Münchenu zarađivati 17 milijuna eura godišnje, za sobom povlači asistente s kojima je počeo surađivati još kao šef Barcine B-momčadi. Studio analitike i skautinga čine Domenec Torrent i Carles Blanchart, a za tjelesnu pripremu bit će zadužen Lorenzo Buenaventura koji je, kažu, od pospane i apatične Rijkaardovu Barcelone napravio sastav s pet brzina. Pridruženi član stožera trebao bi biti Manuel Estiarte, proslavljeni vaterpolist i Guardiolin stogodišnji intimus. Jedini Nijemac u stožeru zove se Hermann Gerland, u Bayernu je od 2001. i trebao bi osigurati meko slijetanje u prvu momčad najtalentiranijim igračima iz omladinske škole...

Linker
21. rujan 2024 22:32