Haaland i Mbape

 Profimedia
NOVO RIVALSTVO

Haaland ili Mbappe? Za dvije apsolutne nogometne legende nema dvojbe: ‘U njegovoj igri postoji nešto više...‘

Haaland je najbolji strijelac Liga petice, ali Scholes misli da u igri Francuza postoji nešto više
Piše: SNObjavljeno: 25. rujan 2022. 22:45

Piše: Marko Crnjak

Stručni komentator Gary Naville u svojoj emisiji na platformama Sky Sportsa ugostio je veznjaka s kojim je dijelio svlačionicu tijekom impresivne ere Manchester Uniteda. Legendarni Paul Scholes u razgovoru s nekadašnjim desnim bekom "Vragova" i engleske reprezentacije odgovarao je na pitanja o kojima u recentno vrijeme raspravlja nogometna javnost diljem svijeta.

Ne tako davno, spor oko najboljeg igrača svijeta svoj početak i kraj pronašao bi na imenima Cristiana Ronalda i Lionela Messija. I dok su kultna sedmica i desetka u međuvremenu promaknuti u debatu o najvećem nogometašu svih vremena, scenu je preuzeo nezaustavljiv dvojac - Erling Haaland ili Kylian Mbappé, glasilo je Nevillevo pitanje, a Scholes je otkrio zašto je više naklonjen Francuzu.

image

Kylian Mbappe

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

"Mislim da Mbappé više pridonosi, zato bih njega prije odabrao. Gledajte, Haaland je prokleto nevjerojatan, ali nemojte me krivo shvatiti, on je samo strijelac. S druge strane, Mbappé je mnogo više od središnjeg napadača. Može driblati pored svih prepreka, može se izvanredno snaći na širokom prostoru. Jednostavno, u njegovoj igri postoji nešto više - prosudio je ponajbolji veznjak svoje generacije.

Ranije ovog tjedna po istom pitanju za CBS se oglasio najbolji strijelac u povijesti francuske reprezentacije Thierry Henry. Jasno, upitno je koliko je nekadašnji "killer" mogao ostati nepristran, ipak je zvijezda Paris Saint-Germaina njegov sunarodnjak i prozvani nasljednik.

"Mbappé je i egzekutor i kreator, a jednako kvalitetno može igrati na obje krilne pozicije, što vrijedi i za sam vrh napada. Haaland je isključivo finišer, ne stvara mnogo šansi drugim suigračima. Mbappé je veličanstven igrač s kojim PSG može osvojiti Ligu prvaka. Moj glas ide njemu" zaključio je Henry.

image

Erling Haaland

LINDSEY PARNABY Afp

Obojica su izvanredno ušli u sezonu. Norvežanin u dresu Manchester Cityja predvodi listu strijelaca uzevši u obzir sve Lige petice. U sedam premierligaških nastupa čak 11 puta zatresao je mrežu i tomu pridodao tri gola u dvije utakmice Lige prvaka. Mbappé je u jednakom broju nastupa zabilježio sedam ligaških pogodaka, dok je na europskoj razini također poentirao u tri navrata. Sjajnu formu prenio je i u Ligu nacija, kada je načeo Austriju u 2:0 pobjedi Francuza.

Rano je za prognoze, ali nastave li ovakvim ritmom, o Nevillevom upitu mogli bi žustrije prilikom budućih dodjela Zlatne lopte. To vjerojatno neće biti već u listopadu, jer prevladava uvjerenje da je Karim Benzema "zakapario" nadolazeću, ali valja podsjetiti da predstave od samog početka ove sezone ulaze u razmatranje o trofeju za najboljeg igrača koji će se dodijeliti tek 2023. godine. Ovaj dvojac na startu nam je dao razloga za vjerovati da će se na toj dodijeli i pojaviti, pitanje je samo s kojom ulogom. Mbappé tu ima malu prednost jer njegova Francuska nastupit će na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali tko zna na što je sve spreman nezaustavljivi Norvežanin...

Linker
24. travanj 2024 09:04