DAVID BLUNSDEN/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA David Blunsden/Actionplus/Profimedia
RADIO JE NEZAMISLIVO

Haaland je čudo, ali on je zaista bio prava zvijer: ‘Mamma mia, kakav igrač! On je došao iz budućnosti‘

Igrao je nogomet s tehnikom i brzinom ispred svog vremena - prisjetio se Roberto Baggio
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. listopad 2022. 11:40

Nogometni svijet danas se divi Erlingu Haalandu. S razlogom, jer norveški napadač pod ugovorom s Manchester Cityjem doista oduševljava svojim igrama i pogocima.

Haaland je brz, snažan i visok, i zato često djeluje nezaustavljivo. Nerijetko ga nazivaju i izvanzemaljcem, a baš tako su prije četvrt stoljeća nazivali još jednog fenomenalnog nogometaša.

Ronaldo Luís Nazário de Lima nedavno je navršio 46 godina, a njegove najbolje sezone, 1997./98., prisjetio se engleski Guardian. Na početku te sezone, u ljeto 1997., Ronaldo je iz Barcelone prešao u Inter. Za Barcu je zabio 47 golova u 49 utakmica, no u dresu Nerazzurra je otišao na višu razinu.

Serie A tada je bila najjača liga na svijetu, a Ronaldo je u njoj dominirao s neviđenom lakoćom.

- Ronaldo? Mamma mia! Kakav igrač! On je došao iz budućnosti. Igrao je nogomet s tehnikom i brzinom ispred svog vremena. Vidio sam ga kako izvodi stvari koje su bile nezamislive, koje nitko nije napravio ili pomislio na njih do tad. Bio je jedinstven – prisjetio se prošle godine veliki talijanski nogometaš Roberto Baggio.

image
FABIO FERRARI Afp

Ronalda je jako dobro zapamtio i legendarni vratar Gianluigi Buffon, tada član Parme.

- Bio je izvanzemaljac među ljudima. Izgledalo je kao da je stvoren u laboratoriju. Bio je savršen igrač, imao je snagu, brzinu, intuiciju, tehničke vještine i ubrzanje – kazao je Buffon.

‘Pravi‘ ili ‘prvi‘ Ronaldo je izvodio kaznene udarce, slobodne udarce, a u prvoj sezoni u Interu čak i udarce iz kuta. Ipak, njegov zaštitni znak bili su siloviti, nezadrživi prodori pokraj suparničkih braniča.

Jednog takvog, koji je ušao u legendu, izveo je i na ‘polju krumpira‘, odnosno na starom stadionu moskovskog Dynama u uzvratu polufinala Kupa UEFA-e s moskovskim Spartakom. Osim što je bio neravan, teren je bio pokriven snijegom i ledom, ali ‘igraču iz druge orbite‘ to uopće nije smetalo.

U toj sezoni talijanski je naslov ipak uzeo Juventus s Alessandrom Del Pierom.

- Kad si stigao u Inter već si bio u mojoj glavi, i inspirirao si me da budem bolji – otkrio je Del Piero Ronaldu prije dvije godine.

‘Fenomen‘ je tugu zbog propuštenog trofeja nadoknadio u finalu Kupa UEFA-e protiv Lazija u Parizu.

- Gledao sam snimku te utakmice toliko puta od tada, pokušavajući shvatiti što sam radio krivo. Izgubili smo 3:0, ali ne mislim da je to bila moja pogreška. Ronaldo je jednostavno bio nezaustavljiv. Bio je tako brz da se činilo da pokraj njega svi drugi stoje – prisjetio se Alessandro Nesta, jedan od najboljih talijanskih stopera u povijesti.

image
OSCAR GONZALEZ Nurphoto Via Afp

S 22 godine Ronaldo je briljirao, i to ne samo na utakmicama.

- Bio je nevjerojatan, čudesne prodore imao je na svakom treningu. Mi smo na to već bili navikli. Ronaldo je bio fenomen – izjavio je Youri Djorkaeff.

U toj sezoni Ronaldo je zabio 34 gola u svim natjecanjima, od toga 25 u Serie A.

- Moji najteži suparnici bili su Maradona, Ronaldo, koji je bio fenomenalan u svoje dvije godine u Interu, i Zidane – priznao je Paolo Maldini, dok je Fabio Cannavaro dodao:

- Ronaldo je bio jedini igrač koji je u meni budio strah! Već i hodanje po istom terenu na kojem je bio on za mene je bilo zastrašujuće!

Nažalost, nakon te sezone, i nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, počela je silazna putanja Ronaldove karijere.

‘‘Ljudsko koljeno jednostavno nije bilo izgrađeno za tu razinu savijanja, povlačenja i guranja - ne na tako mišićavom okviru kao što je Ronaldov i pri tako razornoj brzini. Ali, ako ste imali sreće da tome svjedočite, Ronaldo je bio poseban 1997./98. Vrhunski igrač, kao da je imao kod za varanje. Il Fenomeno‘‘, zaključuje autor teksta u Guardianu.

Linker
18. travanj 2024 14:30