DAMJAN TADIC/CROPIX
NEUSPJELA PREMIJERA

Hajduk hitno mora riješiti dva goruća problema! Jasno je i koga Nikoličius mora što prije dovesti...

Navijači razočarani Hajdukovim otvaranjem HNL sezone. S ovakvom igrom bit će ‘čupavo‘ i s Tobolom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. srpanj 2021. 19:39

Veliko razočaranje na startu. Ne samo zbog rezultata, čak više zbog igre. Hajduk je u Kranjčevićevoj osvojio bod, a pobjedu nije ni zaslužio. Uostalom, Lokomotiva je više šutirala prema Kaliniću nego su Bijeli pucali prema golu Krševana Santinija. Neočekivano s obzirom na kadar kojim raspolažu Gustafsson i Čabraja, ali travnjak je bio i ostao jedino mjerilo.

Hajduk je zapeo odmah na početku i premda je Gustafsson staloženo objasnio “svaki je početak težak”, činjenica jest da Lokomotiva nije jedino neuvjerljivo izdanje u recentnom razdoblju. Hajduk je u slabijim izdanjima bio i tijekom posljednjih pripremnih dvoboja. Poraz od Zrinjskog doživljen je kao upozorenje, kao jedna vrst prizemljenja, pouke iz koje će se nešto naučiti. Ali, malo se naučilo.

Hajduk je primio po tri pogotka od Celja i Zrinjskog, dopustio je Lokomotivi dva zgoditka kroz deset udaraca u okvir vrata. Previše za ozbiljnu momčad koja stremi odigrati serioznu utakmicu gdje se očekivalo da Hajduk individualnom klasom riješi pitanje pobjednika. Ali, nogomet ipak igra momčad, a ne pojedinci.

Previše praznina

Gdje je glavni problem Hajduka jasno se moglo prepoznati u Kranjčevićevoj. Momčad ofenzivno orijentirana s kvartetom napadača i dva visoko podignuta beka ostavlja suviše prostora za kontranapade suparnika. U takvoj igri napadači moraju puno zabijati, stoperi trebaju biti uigrani i brzi, veznjaci također, jer svi zajedno pokrivaju golemi prostor i ne mogu drukčije zaustaviti protivničke kontranapade.

Međutim, Hajdukovi stoperi Vušković i Elez nisu iskazali potrebne osobine za pokrivanje ofenzivne postavke, a još manje je to uspijevalo veznjacima Vukoviću i Čuiću, odnosno Atanasovu, koji je ušao u drugom dijelu. Lokomotiva je već u prvom poluvremenu koristila brzo prebacivanje lopte do hitrog Aliyua, koji je zadavao dosta problema stoperima i beku Čolini u povratnoj igri. Oba pogotka pala su nakon velikih pogrešaka, prvo u skoku, a zatim s izgubljenom loptom jednog stopera (Elez), te lošim postavljenjem drugog (Vušković).

Stoperi su evidentno bili ispod razine očekivanja, a vezni red se potvrdio kao segment u kojem Bijeli imaju najveći prostor za napredak. Previše pogrešnih dodavanja, prvenstveno od strane iskusnijeg Vukovića, te premekani obrambeni gard, bile su kritične točke sredine Hajduka. Problema smo se nagledali u građenju igre od zadnje linije, gdje stoperi nemaju rješenja u veznjacima, lopta sporo ide s puno stoperskih međusobnih dodavanja. Zato ne čudi da je Hajduk od 60. minute stvorio tek jednu pravu šansu, promašenu Ljubičićevu u sudačkoj nadoknadi.

S ovakvom postavkom igre i aktualnim rješenjima u veznoj liniji Hajduk će imati velikih problema u HNL-u, a još više i kroz europske kvalifikacije. Jer, pozitivan rezultat će se tražiti u što većem broju postignutih zgoditaka, međutim, razvidno je da neće napadači uvijek pokriti defenzivne pogreške zadnje linije i sredine terena.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

Splitski privilegij

Jan Mlakar je bljesnuo s dva pogotka na HNL premijeri u dresu Hajduka. Dovoljno tek za remi. Kritizirali smo Mlakara koji nije zabio na tri pripremne utakmice, no ostavili smo i prostor za podizanje njegove forme. Kontra Lokomotive je iskazao golgeterski instinkt i lakoću postizanja zgoditaka. Potvrdio je karakteristike koje su ga i dovele do Hajduka.

- Mlakar je odličan realizator, sretan sam što ga imam u momčadi - kazao je Gustafsson.

Jan Mlakar je dvostruki strijelac, ali svjestan je Slovenac da je osobna sreća ostala u sjeni konačnog rezultata.

- Prva je utakmica uvijek specifična, nikad ne znaš gdje si. Nismo zadovoljni s bodom, ali još je 35 kola do kraja. Srećom, imamo i taj privilegij da već za tri dana igramo novu utakmicu. Zato, idemo se koncentrirati na sljedeći dvoboj – poručio je Mlakar.

Mlakar u ulozi junaka, a Marin Ljubičić tragičara dvoboja s Lokomotivom. U suzama je 19-godišnji napadač napustio travnjak u Kranjčevićevoj. Nije mu bilo lako suočiti se s prvim velikim promašajem u seniorskom nogometu, tim više što je “zicer” u drugoj minuti sudačke nadoknade bio vrijedan dva velika boda. Ali, svi su redom stali iza Ljubičića.

Od sportskog direktora Nikoličiusa, koji je 19-godišnjeg napadača podržao na društvenim mrežama sa zajedničkom fotografijom iz Kranjčevićeve, do njegovih suigrača, počevši od kapetana Kalinića. Ljubičić je lakoćom zabijao na pripremama potvrdivši da se zaista radi o iskonskom golgeteru.

Prigušeni optimizam

Ali, promašaji se dogode i boljima, stoga i za Ljubičića vrijedi sintagma koju nogometaši često vole istaknuti.

- Nisi jak po statistici, već si jak koliko se brzo uspiješ podići iz loše situacije.

Ljubičićev pogodak Hajduku bi donio važne bodove, podigao bi i samopouzdanje, ali sigurno bi rezultat makar na kratko zamaskirao i probleme. Ovako, problemi su jasno vidljivi i na površini. Nikoličius hitno mora dovesti zadnjeg veznog, a Gustafsson pronaći stoperski tandem, koji može taktikom i brzinom odgovoriti ofenzivno nagnutoj momčadi. U protivnom će se ozbiljno strepiti i protiv Tobola jer igra prikazana u Kranjčevićevoj ne pruža optimizam pred ulazak u europske kvalifikacije...

Linker
25. travanj 2024 10:57