Robert Matić/Hajduk.hr
SRAMOTNO ISPADANJE

Hajduk je opet izveo harakiri: Bijeli su pokazali da nisu prava momčad, već samo grupa skupih igrača

To je bila prava tragikomedija od igre i novi žalosni događaj u povijesti jednog velikog kluba
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 29. srpanj 2021. 20:19

Hajduk je još jednom izveo harakiri, drugačije se taj debakl ne može ocijeniti, "bijeli" su pobijedili sami sebe i pokazali da nisu prava momčad, već skup zaista skupih pojedinaca.

To je bila prava tragikomedija od igre Hajduka u uzvratu kvalifikacijske utakmice za Konferencijsku ligu, jer su doživjeli još jednu sramotnu eliminaciju, novi žalosni, moguće je i jedan od najtužnijih događaja u povijesti kluba. Bilo je takvih udaraca prestižu "bijelih", ali ovo je zaista nešto doslovno nevjerojatno.

Dakle Hajduk je imao vodstvo od 2-0 s Poljuda, u Kostanaju su u prvom dijelu igrali komotno, taman za 0-0, onda su u nastavku za svega jedanaest minuta inkasirali čak tri gola, našli se na rubu ispadanja, pa su se do kraja mučili, nastojali spasiti i u sudačkom vremenu, u nadoknadi na kraju utakmice, preko Emira Sahitija smanjili na 1-3, tako da se otišlo u produžetke, a tamo je u 118. minuti Tagibergen zapečatio sudbinu "bijelih" nevjerojatnim golom, šutom s tridesetak metara, koji je Kalinić morao obraniti.

image
Robert Matić/Hajduk.hr

Tako je Hajduk, kao i prije dvije godine protiv Gzire Uniteda na Poljudu, doživio novi udarac, još jednom su od vodstva 2-0 iz prve utakmice doživjeli okrutni nokaut, potraženi su s 4-1. Pokazalo se da Hajduk nije, bez svojeg asa Marka Livaje, igrača jedinstvenih napadačkih sposobnosti, mogao proći kroz Kostanay.

Trener Jens Gustafsson bitno je promijenio raspored svojih igrača: s četvoricom u zadnjoj liniji, Vuković je bio predkorektor obrane, s tri ofenzivna vezna (Jairo, Krovinović, Sahiti) i dva špica u napadu, s Ljubičićem i Mlakarom. Zato su domaćini morali igrati znatno opreznije, od najave njihovog srljanja nije bilo baš ništa. S Krovinovićem u ofenzivnijoj ulozi, ali se on baš nije iskazao, stalno se povlačio, tražio loptu i onda odigravao, u pravilu pasivna dodavanja.

U drugom poluvremenu praktično autogolom Simića sve se srušilo, momčad Hajduka se doslovno raspala: u 56. Jovančić je uputio šut iz daleka, reklo bi se iz očaja, lopta je okrznula Simića i prevarila Kalinića - 1-0. U 61. Brigido je iz kosa poslužio Sergejeva, Vušković ga slabo pokrio i to je bio gol - 2-0. U 67. poslije centaršuta Valijulina s lijeve strane, Sergejev je glavom poslao loptu u mrežu Hajduka - 3-0.

Tada je počelo čupanje gostiju da smanje i dobili su idealnu priliku, u 69. jedanaesterac kada je Maročkin s leđa faulirao Sahitija, sudac Moskaljev bez razmišljanja je pokazao na bijelu točku, ali je Krovinović kilavo izveo kazneni udarac. Dozvolio je vrataru Tobola Mokinu da obrani taj udarac.

image
Robert Matić/Hajduk.hr

Ipak, Hajduk je bez prave kombinatorike, reklo bi se baš na silu, došao do privremenog spasa. U 90+4., dakle u sudačkom vremenu, Biuk, koji je unio svježinu u igru probio se po krilu, zavrnuo loptu pred vrata Tobola, netko je slabo odbio loptu iz obrane domaćina, točno do Sahitija, koji je s deset metara našao put do mreže - 3-1.

I produžeci, koji su odigrani tako da se vidjelo da obje momčadi čekaju mogućnost plasmana u treće kvalifikacijsko kolo preko ruleta s bijele točke. Međutim, u 118. Tagibergen iz daleka, s trideset metara, kao da nije znao što će s loptom, pa je šutirao, lopta je prošla kroz mnogo nogu, pa i ispod Kalinića za žalostan kraj Hajduka.

Linker
26. travanj 2024 16:31