Olakšanje od 58. minute
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
TRI KOMADA

Hajduk pomeo četveroligaša i izborio četvrtfinale! Livaja zabio golčinu iz slobodnjaka, pomogao i crveni

Bijeli su 3:0 pobijedili Zagreb te kao posljednji putnik osigurali plasman među osam u Kupu
Piše: Sportske novosti/HinaObjavljeno: 02. ožujak 2021. 14:22

Gorica je jučer saznala suparnika u četvrtfinalu Hrvatskog kupa, očekivano će Hajduk u goste ponosu Turopolja u Veliku Goricu. Uvjerljiava pobjeda momčadi Paola Tramezzanija kod četvrtoligaša Zagreba u utakmici u kojoj su se Splićani probudili tek u drugom poluvremenu nakon što je talijanski strateg povukao dobitne poteze ubacivši u igru Darka Todorovića, Marca Fossatija i Marka Livaju, koji je s golom i asistencijom, ali prije svega pobjedničkim stavom na travnjaku, nakon subote u Rijeci još jednom bio Hajdukov igrač prevage. Napokon je proradio i dvostruki strijelac Jairo da Silva, ali priča je u prvom dijelu ipak bila nešto drugačija.

Prvo uzbuđenje u 13. minuti, Tomislav Čavala je na Hajdukovoj polovici žestoko startao na Jaira i Marko Matoc mu je odmah pokazao žuti karton. Mirno je Zagrebov trener Dražen Medić promatrao utakmicu s klupe, njegovi su igrači držali goste daleko od svojih vrata,a pritom se uopće nisu isključivo branili, već su kombinatornom igrom pokušavali doći pred vrata Josipa Posavca. Napadački nisu bili opasni, ali nije ni Hajduk. U 17. i drugi žuti za zagrebaše, dobio ga je Karlo Strunje, a u 18. prvi korner za Zagreb. Digao se trener Medić s klupe, osjetio da bi moglo biti opasno, no Hajduk se obranio.

U 21. minuti prva matna situacija. Jairo je prošao po desnoj strani i ubacio pred vrata, gdje je na nekoliko metara sam bio Umut Nayir. Očajna reakcija Turčina, promašio je nepromašivo. Imao je i Mario Čuić u 27. minuti dobru situaciju, no ni on se baš nije snašao pred vratima. U 34. žuti karton i za Lovru Medića zbog preoštrog starta na Kristijanu Dimitrovu. Čekalo se da Hajduk napokon probije četvrtoligaša, ali ne da to nije napravio već nije ni došao u prigodu da to napravi. S druge je strane pljesak nekoliko stotina gledatelja u Veslačkoj krasnim prodorom zaslužio domaći kapetan Antonio Regović.

U 42. minuti napokon nešto smisleno od Hajduka. Akcija Nihada Mujakića i Ivana Dolčeka, povratna lopta za Čuića čiji je udarac umjesto u vratima završio u bloku Umuta. Odbila se lopta do Jaira, dobra situacija i katastrofalan udarac pokraj vrata.

S tri nova igrača Hajduk je u drugom poluvremenu odmah ozbiljnije krenuo po pogodak. U prve dvije minute nastavka Strunje je skoro zatresao vlastitu mrežu, a Livaja je nakon kornera pucao opasno, ne i u okvir. I onda je u 58. obrana Pjesnika ipak kapitulirala, Todorović je u stilu Danija Alvesa odradio posao na desnoj strani, a neometani Jairo, kojem se lopta uz dosta sreće odbila na nekoliko metara od vrata nakon udarca Alexandera Kačaniklića, zabio svoj tek drugi gol ove sezone, prvi nakon 23. kolovoza 2020. Posljednji put je Brazilac, dakle, poentirao nakon šest mjeseci i tjedan dana.

U 65. minuti nade Zagreba potpuno su potonule, Strunje je zbog prekršaja na Umutu zaradio drugi žuti, isključujući karton. Iz tog je slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora Livaja poslao loptu u mrežu i povećao prednost gostiju. Prvi je to Livajin seniorski gol u karijeri u drugom nastupu za Hajduk.

Todorović je u 69. imao priliku za treći pogodak, ali ovoga puta nije kopirao Alvesa, taj je pokušaj bio više u stilu onih tradicionalnih bekovskih udaraca - iz blizine nebu pod oblake. Nije to bilo kobno, u 70. je Jairo postigao i drugi pogodak iz kontre, koju je na visokoj razini sjajnim proigravanjem organizirao Livaja.

Utakmicu će pamtiti i 18-godišnji Stipe Biuk te od nedjelje 19-godišnji Marin Ljubičić (imao je jedan opasan udarac), kojima je Paolo Tramezzani dao šansu za prvi službeni natjecateljski nastup u Hajdukovom dresu. Zagreb je bio u nokdaunu, redale su se šanse pred Gašparićem, ali novog gola nije bilo. U 89. je Zagreb došao na korak do svog prvog i jedinog, Josip Posavec prvo je obranio udarac Antonija Regovića, a potom je drugi pokušaj Zagrebova kapetana pogodio vratnicu.

--------------------------------------------------------

ZAGREB - HAJDUK 0:3 (Jairo '58, 69', Livaja '66)

ZAGREB Igralište u Veslačkoj ulici. Bez gledatelja. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić) 6,5. Pomoćnici: Kečkiš i Stolnik. Četvrti sudac: Cestarić. Delegat: Žugec.

STRIJELCI: 0:1 - Jairo (58), 0:2 - Livaja (66), 3:0 - Jairo (70)

ZAGREB (4-3-3) Gašparić 5,5 - R. Kižlin 5,5, Strunje 5, Ćavar 5,5, K. Regović 5,5 - Vinčić 6, Šarić 5,5, Čavala 5,5 - F. Medić 5,5, l. Medić 5, A. Regović 6. TRENER: Dražen Medić 5,5.

HAJDUK (3-4-3) Posavec 6 - Dimitrov 5,5 (od 46. Livaja 8), Simić 6, Mujakić 6 - Jakoliš 5,5 (od 46. Todorović 6) Jurić 6, Čuić 5,5 (od 46. Fossati 6), Dolček 6 - Kačaniklić 6, Umut 5,5 (od 80. Ljubičić -), Jairo 7 (od 74. Biuk -). TRENER: Paolo Tramezzani 6,5.

Žuti kartoni: Čavala (13 - preoštar start), Strunje (17 - preoštar start), L. Medić (35 - preoštar start), Fossati (49 – preoštar start), Simić (77 - preoštar start),

Crveni karton: Strunje (65 - drugi žuti)

Igrač utakmice: Marko Livaja.

-------------------------------------------------------

Kraj utakmice! Hajduk se mučio dosta dugo, ali olakšanje je stiglo nakon što je Jairo konačno probio Zagreb, a posebice kad su igrali s igračem više.

88' - Vratnica za Zagreb! Sjajno je potegnuo Regović nakon što ga je sjajno uposlio Šarić, ali nije bilo sreće za domaće nogometaše u zadnjim minutama susreta.

69' - Gooool! Jairo za 3:0! Solo-prodor i evo čini se potvrde prolaska Hajduka u kupu. Sjurio se u šesnaesterac i izvozao domaće nogometaše te na kraju matirao i Gašparića!

image
CROPIX

66' - Gooool! Prekrasan gol Marka Livaje! Sjajno je naciljao s ruba šesnaesterca i slomio domaćine!

65' - Crveni karton za Zagreb. Karlo Strunje dobio je drugi žuti karton i oprašta se od utakmice.

58' - Gooool! Hajduk je poveo! Jairo zakucava s nekih tri-četiri metra! Činilo se da od ove akcije neće biti ništa, ali lopta je došla do Jaira koji s lakoćom zabija i olakšava posao Bijelima u nastavku.

55' - Pokušao je Hajduk s kontrom nakon jednog od rijetkih izleta nogometaša Zagreba u šesnaesterac Bijelih, ali Umut je to loše zamislio petom na centru i propalaje dobra prilika

image
CROPIX

47' - Umalo autogol na startu drugog dijela. Nespretno je pomalo reagirala obrana Zagreba, ali sve je na kraju dobro prošlo za vratara Gašparića.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka u Veslačkoj ulici u Zagrebu. Istoimeni četvrtoligaš i dalje ima 0:0 protiv Hajduka koji želi prolazak u četvrtfinale Kupa gdje pobjednika već čeka Gorica.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

42' Kakva prilika za Hajduk! Mujakić i Dolček po lijevoj strani namještaju sve za Čuića čiji pokušaj završava u bloku, a onda Umut u matnoj poziciji gađa pored gola. Lopta mu prelazi preko noge...

38' Bit će sada i prekid u solidnoj poziciji za igrače Zagreba. Slobodni udarac za Šarića, stoperi idu na skok... Ipak, ništa od svega, brzo su to Zagrebaši upropastili.

34' Jakoliš se sada riješio Regovića, a onda gurnuo prejaku loptu za Jaira ispred njega. Osim šanse za Umuta iz sredine prvog poluvremena nismo vidjeli ništa konkretnijega... Žuti karton je sada dobio Lovro Medić, treća je to javna opomena za domaće na utakmici. Ukazuje se pomoć Dimitrovu nakon starta Zagrebovog napadača.

30' Istek prvih pola sata dvoboja. Hajduk jest bolji, ali isto se tako može reći da je nakon trećine utakmice Zagreb ravnopravan suparnik. Istina, jesu i malo agresivniji domaći, ali takvi i moraju biti žele li doći do pozitivnog rezultata.

27' Udarac Čuića odlazi pored vrata. Pojačava Hajduk ritam samo postepeno, sad je Čuić pobjegao iza leđa Ćavara.

24' Mini-serija od dva kornera za Hajduk nije donijela nikakvu opasnost za domaću obranu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

21' Najbolja prilika za Umuta do sada. Dobar ubačaj Jaira s desne strane, izgledalo je kao da će turski napadač matirati Gašparića, ali nije uspio.

17' Evo i drugog žutog kartona na utakmici, dobio ga je Strunje.

15' Vidjeli smo maločas i prvi udarac u okvir gola, ako se to moglo udarcem uopće nazvati. Nije problema s time imao domaći vratar Gašparić.

12' Vidjet ćemo koliko će u stanju biti Zagreb izdržati fizičke napore ove utakmice s obzirom da je prvenstvo četvrtoligaša i dalje zamrznuto zbog pandemije. Žuti karton za domaće upravo je dobio Čavala.

9' Ništa se nije promijenilo od našeg posljednjeg unosa. Možemo o samoj igri reći da je lopta uglavnom oko centra terena. I to, u nogama gostujućih igrača.

5' Nema uzbuđenja, nema prilika, i jedni i drugi i dalje opipavaju bilo protivnika, ali i terena koji se doima jako dobro pripremljen. Na ruku ide i toplo, suho vrijeme.

2' Gledatelja nema, barem ne službeno. Ipak, navijači su našli svoje mjesto, kao i oni standardni "kibici" oko ograda trening-kampa u Zagrebellu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

15.00 Utakmica upravo počinje. Sudi je Marko Matoc iz Zaprešića. U Zagrebu je sunčano, a teren je vrlo dobar za igru pa se nadamo i jednako kvalitetnoj nogometnoj predstavi. Uoči početka dvoboja održana je i minuta šutnje za Milana Bandića i Zlatka Cicu Kranjčara.

14.45 Zahvala Lučkom

Nakon jadranskog derbija s RIjekom, dva dana se Hajduk pripremao u Lučkome. Trener Tramezzani zahvalio se domaćinima na uvjetima koje su ponudili Bijelima.

- Travnjak u odličnom stanju, kompletni sportski centar na usluzi. Hvala Lučkom, puno su nam pomogli u pripremama za utakmicu sa Zagrebom, ali i kontinuitetu rada za susret s Varaždinom u subotu - poručio je Tramezzani.

14.35 Život bez Poljuda

Ždrijeb je i ove sezone Hajduk maknuo od Poljuda u kup-susretima, već pet godina nisu Bijeli odigrali domaću utakmicu u nadmetanju za Rabuzinovo Sunce. Od polufinala s Dinamom odigranog 16. ožujka 2016. nije Hajduk bio domaćin u kup-susretu. I te sezone dvoboj s Modrima bio je jedina od pet utakmica igranih na splitskom travnjaku u Kupu. Današnji dvoboj sa Zagrebom bit će 15. dvoboj u nizu kojeg Bijeli u Kupu igraju izvan Poljuda. Statistika još kaže da su posljednju pobjedu u kup-susretu na svom terenu ostvarili prije šest godina, 4. ožujka 2015. kada su slavili 3:0 protiv Vinogradara.

14.25 Odmor za senatore

Tramezzani će u susretu sa Zagrebom odmoriti neke od glavnih igrača, što je logična pretpostavka uslijed COVID-a i ukupnog ritma utakmica. Dvoboj s četvrtoligašem Zagrebom trebao je, ali ipak neće preskočiti Simić, koji je Rijeku odigrao bez treninga u zadnja dva tjedna, potom vratar Kalinić, asistent Livaja, desni bek Todorović i veznjak Fossati. Stanko Jurić je, ispostavlja se, ipak dovoljno spreman za ogled u Veslačkoj.

14.15 Dakle, ovako izgleda Hajdukov sastav...

14.00 Stigli su sastavi za današnji ogled. Tramezzani je poprilično promiješao karte, danas bi mogao zaigrati s tri stopera... To su Dimitrov, Simić i Mujakić. Na bokovima će ordinirati Jakoliš i Dolček, a u sredini terena biti Čuić i Jurić. Trojac naprijed čine Kačaniklić, Jairo i Umut.


Najava utakmice: pišu Dražen Antolić i Jurica Radić

Zagreb je danas četvrtoligaš, ali zadržao je rejting u Kupu i nakon što je dobio u Ždralovima ima poslasticu s Hajdukom. Od njihovih prvoligaških srazova mnogo se toga promijenilo, no ostala je konstanta da glavnu ulogu imaju dvojica Dražena. Medić je i dalje predsjednik i prvi trener, a Madunović njegov asistent. U međuvremenu stariji sin Dražena Medića Lovro vratio se u Zagreb, a mlađi 18-godišnji Frano napredovao do prve postave, pa sad zajedno čine ofenzivu Pjesnika. Danas trojica Medića napadaju Hajduk.

Kao i ostali klubovi nižih rangova i zagrebaši nemaju dopuštenje igrati prvenstvene utakmice. Koliko su uopće spremni za ogled s Bijelima?

- Znat ćemo kad vidimo na utakmici - kazao nam je uz smijeh Dražen Madunović, dodajući:

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

- Odigrali smo pet pripremnih susreta, ali natjecateljska utakmica je nešto drugo. Napravili smo sve da dečki budu spremni i vjerujem da jesu, no travnjak će pokazati. U prijateljskim dvobojima imali smo dvije pobjede, dva poraza i jedan neodlučen ishod. Suparnici su bili klubovi našeg ranga, trećeligaši i četvrtoligaši. Zadovoljni smo na koji smo način uspjeli zadržati fizičko stanje ekipe nakon duge stanke. Nemamo ozlijeđenih. Trebalo bi biti dobro.

Kakva su vaša očekivanja?

- Normalno da je Hajduk favorit, oni su prvoligaška ekipa s jakim strancima. Naše je da odigramo što kvalitetnije i damo sve od sebe. Hajduk je uvijek jak, čak i kad je lošiji od svojeg prosjeka, a danas neće biti bitno s kojom će izaći ekipom. On će nam predstavljati izazov, tako je bilo kad smo igrali u Prvoj ligi, tako je i danas.

Igrači će biti motivirani da probaju napraviti iznenađenje.

- Apsolutno. Već smo pobjedom u Ždralovima pripredili iznenađenje. Želimo i dalje, ali nama je najvažnije da se domognemo višeg ranga natjecanja.

Trenutačno su četvrtI na tablici 4. lige središte Zagreb. Ispred su Lukavec, Ravnice i Dinamo iz Odranskog Obreža. U šesnaestini finala Kupa u listopadu su dobili Mladost u Ždralovima 1:0 golom u 120. minuti golom Ivana Dominkovića.

Tko su sada glavni igrači Zagreba, pitali smo Madunovića.

- Imamo niz igrača koji su prošli našu školu nogometa. Vratar Matija Gašparić je takav primjer, on je bio konkurent Dominiku Livakoviću. Tu su Lovro Medić, koji je igrao prvu ligu, Borna Vinčić i Tomislav Čavala, koji imaju iskustva iz drugoligaškog natjecanja, zatim Antonio i Kristijan Regović, braća Kižlin iz Samobora s iskustvom iz Austrije, Karlo Strunje, te od mlađih Frano Medić i Branimir Ćavar, dečki iz naše škole nogometa.

Dražen Medić je neko vrijeme bio onemogućen u radu u sportu odlukom Sportske inspekcije, ali kazna je prošlost.

- Već u studenom se vratio za prvog trenera. Pala nam je internetska stranica i nismo objavili financijsko izvješće, zbog toga je kažnjen. Kao predsjednik bio je proglašen odgovornim. Eto, to je razlog - zaključio je Madunović.


Rijeka je prošlost, Paolo Tramezzani od igrača traži maksimalnu ozbiljnost i koncentraciju pred kup-utakmicu sa Zagrebom. Nakon otvaranja Kupa još početkom listopada prošle godine s Graničarom u Županji, nastavljaju Bijeli danas s osminom finala...

- Utakmica izuzetne važnosti - naglasio je Tramezzani u startu.

- Dvoboji ovakve vrste često nose zamke. Puno će, dakako, ovisiti o tome kako smo se pripremili, kako smo obnovili energiju nakon zadnje utakmice i, jasno, kako ćemo se postaviti prema suparniku.

Premda je Zagreb četvrtoligaš, Tramezzani je svjestan da je Kup natjecanje koje svima pruža istu šansu.

- Nema laganih utakmica, razlika u kategoriji koja je velika na papiru često se izbriše na terenu. Zato utakmici moramo pristupiti profesionalno jer Kup nam je jako bitan. Želimo ići naprijed, zato je nakon Rijeke za nas ovo jedna potpuno nova utakmica.

Trik-utakmice

Inzistira Tramezzani na serioznom pristupu jer u susretima gdje se nađu favorizirani prvoligaš i niželigaš poput Zagreba razvidno je da motiv uvijek ide na stranu autsajdera. Zato strateg Bijelih želi u pristupu dvoboju eliminirati mogućnost opuštanja. Stoga ni početni sastav neće biti relaksirajući, ali promjena će sigurno biti. U Zagreb je Tramezzani doveo 21 igrača, među njima i tercet iz B momčadi (Škaričić, Barišić, Skorup), a potom su se u nedjelju priključila i dvojica juniora Biuk i Ljubičić. Na dispoziciji ima dvije kompletne momčadi.

- Imamo mladih igrača na raspolaganju, ali sastav za utakmicu sa Zagrebom prije svega mora biti natjecateljski. Nije ovo utakmica za eskperimente jer mi nemamo pravo na pogrešku. Sviđaju mi se igrači iz B momčadi, imamo mladih iz Akademije o kojima također razmišljam jer oni su naša budućnost. Ali, sastav za utakmicu sa Zagrebom mora biti kompetitivan, a ne eksperimentalan - kazao je Tramezzani.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Lovre Kalinić, junak riječke pobjede, također je pozvao na budnost. Previše je toga prošao u karijeri da bi se Kalinić opustio nakon jednog uspjeha u prvenstvu.

- Utakmice poput dvoboja sa Zagrebom često znaju biti trik-susreti. Ako uđeš opuštajuće, protivnik te kazni, jer igrači iz suparničke momčadi uvijek žele pokazati da možda i oni imaju kvalitetu da bi jednom igrali u Hajduku. U ovakvim utakmicama kao što je susret sa Zagrebom nikad ne znaš u kjojem se grmu krije zec. I kada će iz tog grma izaći kao iznenađenje. Zato današnji dvoboj dočekujemo kao svaki prvenstveni - naglasio je Kalinić.

Ždrijeb za četvrfinale je već poznat, pobjednik današnjeg susreta u sljedećem kolu Kupa ide na Goricu, a taj susret trebao bi se igrati već sljedećeg tjedna, u srijedu 10. ožujka, pa bi Hajduk mogao idući tjedan imati dvostruki program u Turopolju. Kup u srijedu i prvenstvenu utakmicu u subotu. Ali, idemo redom, prvo Zagreb, pa onda Varaždin, a tek nakon subote kreću razmišljanja o Gorici.

Linker
21. travanj 2024 00:58