DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKO SLAVLJE GORICE

Hajduk primio tricu i ispao iz Kupa! Pogledajte eurogolove Lovrića koji je srušio snove Bijelih o trofeju

Prvi puta u klupskoj povijesti Gorica se, i to uvjerljivom pobjedom plasirala u polufinale Kupa.
Piše: Toni Roić/Sportske novostiObjavljeno: 16. ožujak 2021. 16:40

GORICA - HAJDUK 3:0 (Lovrić 9', 82', Nimely 88')

Sudac: Dario Bel (Osijek). Pomoćnici: Tomas i Šarić. Četvrti sudac: Z. Lovrić. VAR: Pejin. AVAR: Petrović. Delegat: Vukojević.

GORICA: Banić - Muhammed, Steenvoorden (od 61. Moro), Jovičić, Krizmanić - Suk, Babec (od 81. Pršir) - Špikić (od 71. Dvorneković), Kalik (od 46. Nimely), K. Lovrić - Dieye. Trener: Siniša Oreščanin.

HAJDUK: Kalinić - Vušković, Simić (od 77. Jurić), Mujakić - Todorović, Atanasov, Fossati, Čolina - Dolček (od 66. Jakoliš), Jairo (od 86. Biuk) - Livaja. Trener: Paolo Tramezzani.

Žuti kartoni: Kalik (7 - preoštar start), Simić (21 - preoštar start), Steenvoorden (58 - preoštar start).

Gorica će u polufinalu Kupa igrati protiv Dinama, nakon što je pobijedila u četvrtfinalu Hajduk 3:0. Dva pogotka Kristijana Lovrića i jedan Sylvanusa Nimelyja bili su dovoljni za najveći uspjeh u povijesti kluba iz Velike Gorice, gdje je Hajduk nastavio svoj tragični niz neuspjeha.

U odnosu na ligaški dvoboj prije tri dana, trener Gorice Oreščanin napravio je jednu izmjenu, umjesto Nimelyja zaigrao je Kalik, dok se Hajdukov strateg Tramezzani odlučio za dvije promjene, na klupi je ostao Jurić, dok je Kačaniklić izostao zbog lakše ozljede, odnosno problema s mišićem, a zaigrali su od prve minute Fossati i Dolček. Gorica je lovila svoje prvo polufinale Kupa u povijesti, a Hajduk prvu pobjedu u prijestolnici Turopolja kroz tri sezone, otkako je domaćin prvoligaš.

I opet je utakmica baš kao i prošle subote, počela u znaku Gorice, koja je došla do rane prednosti. Najava toga bila je već 2. minuta kada Dieye i Kalik iz blizine nisu uspjeli iskoristiti dobar Špikićev prodor i ubačaj s desne strane, ali je zato u 9. minuti na semaforu zasvijetlilo 1:0.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Domaći su izborili loptu na sredini terena, koju Kalik šalje na lijevu stranu za Kristijana Lovrića, da bi uslijedio trade-mark bombardera iz Ogulina. Odvagnuo je čuvara Todorovića i krenuo udesno, a onda s 18 metara topovskim udarcem pogodio desni gornji kut. Još jedan potez za sjećanje čovjeka, koji je prošle sezone u osmini finala također zabio Hajduku u trijumfu 2:1.

Splićani su tako opet pali u zaostatak u ranoj fazi dvoboja, opet doživjeli hladan tuš od kojeg se nije lako oporaviti. Trebalo im je petnaestak minuta da ipak postupno počnu preuzimati kontrolu igre i dolaziti češće pred vrata Banića, ali pokraj zgusnute i pokretljive obrane domaćina nije bilo moguće nešto konkretnije napraviti. Tek je u 23. minuti nakon ubačaja Todorovića pokušao glavom Livaja, ali bez preciznosti. U 39. minuti Gorica je u kontri došla do odlične prilike, Lovrić je pronašao Dieyea, koji ulazi u šesnaesterac i puca, ali Mujakić je uspio taj udarac izblokirati i spriječiti probleme za vratara Kalinića.

Na poluvremenu Oreščanin je u svlačionici ostavio Kalika, a ubacio Liberijca Nimelyja, a Lovrić je već u prvom napadu domaćih opasno pucao, ali gosti su odbili loptu u korner. U 49. minuti Muhammed je srušio Jaira na 25 metara, a slobodan udarac je izveo Atanasov, ali Banić je sjajno odbio loptu u korner i spriječio izjednačenje. Nekoliko minuta kasnije sjajnom obranom uzvratio je Kalinić, kada je zaustavio udarac Suka s pet metara nakon kornera, da bi u 60. minuti bio poništen gol Hajduka zbog ranijeg zaleđa Livaje. Uvođenjem Jakoliša umjesto Dolčeka sve je Tramezzani bacio na napad, a u 78. minuti sebi je odličnu priliku stvorio Livaja, ali udarac s 12 metara otišao je daleko preko okvira.

I onda odluka u 82. minuti nakon sjajne akcije u kojoj su sudjelovali Dvorneković, Dieye i Nimely, a strijelac je opet bio sjajni Lovrić, koji je s vrha šesnaesterca pogodio donji desni kut za 2:0, da bi Nimely u 88. minuti udarcem s 15 metara potvrdio prolaz Gorice u polufinale Kupa.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završen je susret velikom pobjedom Gorice od 3:0. Hajduk je još jednu sezonu u nizu ispao od Turopoljaca u Kupu, ovoga puta u četvrtfinalu. Gorica je prvi puta među četiri u borbi za Rabuzinovo Sunce.

90' Čekaju nas još tri minute sudačkog dodatka.

88' GOOOOOL! Evo i trećeg u mreži Lovre Kalinića! Zabio je Nimely! Akcija tri na dva za Goricu, udarac igrača s domaće klupe... Ali, kakva je to bila Kalinićeva reakcija??

86' Izlazi Jairo, kod Hajduka ulazi Stipe Biuk.

84' Taman kad je Hajduk pokazivao da bi mogao u nekoj prilici, ponajprije preko Livaje, doći do poravnanja... Gorica je odigrala akciju vrijednu polufinala Kupa.

82' GOOOOOL! Još jednom Kristijan Lovrić za konačno rješenje u Velikoj Gorici! Akcija Musa, Dvorneković, Matar, Nimely i konačna realizacija Lovrića s ruba kaznenog prostora za 2:0.

81' Jurica Pršir, još jedan bivši igrač Hajduka u domaćim redovima upravo ulazi umjesto Hrvoja Babeca.

79' Livaja! Evo Hajduka, evo Livaje koji je sada imao pogodak na pladnju. Nakon jedne poluprilike pred vratima Kalinića Hajduk je brzo izašao, Livaja dobio dobru loptu, ali i promašio gol Banića.

77' Nova Tramezzanijeva promjena. Vadi Stefana Simića, a u sredinu terena će Stanko Jurić. Vjerojatna je dakle, to i promjena sustava.

76' Ušli smo u posljednjih 15 minuta utakmice. Jasno, pod uvjetom da ne bude produžetka. Čeka se Hajdukov konačni udar, neka serija pokušaja u naumu da dođu gosti do izjednačenja.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

73' Prekid u Velikoj Gorici od jedne minute, ne bi li se saznalo da je sve u redu s Hajdukovim bekom Todorovićem nakon lakše ozljede koju je zadobio.

71' Mijenja još jednom Oreščanin. Špikić izlazi, umjesto njega na terenu je Matija Dvorneković.

68' Udarac sada Todorovića lijevom nogom, njegovom slabijom, Banić je bio dobro postavljen i obranio mu udarac.

66' Događa se to upravo sada. Marin Jakoliš mijenja Ivana Dolčeka.

64' Hajduku je dakle, poništen, i to s pravom, pogodak za eventualno izjednačenje. Krenut će uskoro s promjenama i Paolo Tramezzani.

62' U igri je Moro umjesto ozljeđenog Steenvoordena kod Gorice.

60' Gol, ali poništen! Fossati je pucao nakon slobodnog udarca, pogodio je Livaju koji je bio u zaleđu. Čolina je potom vratio, Dolček je pucao i zabio, ali zastavica pomoćnog suca dugo je stajala u zraku, a glavni Bel se na koncu oglasio... VAR je gledao, ali već se na TV-snimci vidjelo da je Livaja nedvojbeno bio u nedozvoljenoj poziciji.

image
HNTV SCREENSHOT

58' Žuti karton za Steenvoordena. Čolina je ubacio rukom iz auta, pronašao je svog suigrača Dolčeka kojeg je stoper Gorice srušio, a još se pritom i ozlijedio.

56' Suk! Kakva prilika iz kornera, stigla je lopta na drugu stativu, Suk je štopao, namjestio se, ali Kalinić zaustavlja taj pokušaj u prvi kut.

54' Nema zasad Gorica previše problema sa zadržavanjem Hajdukovih igrača u obrani, štoviše otvaraju se brzo i u kontrama. Sada je Lovrić iskombinirao s Nimelyjem i pucao preko gola.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

51' Atanasov! Dobar pokušaj iz slobodnog udarca, obranio je Banić. Prva, koliko-toliko izglednija prilika za goste u nastavku.

49' Bio je na redu sada i korner za Hajduk, ubacio je Atanasov, samo kratko za Fossatija koji šalje na peterac, a Banić odbija.

47' Već je zapucao Lovrić sa svoje pozicije, opet nakon dvoboja s Todorovićem, no Atanasov je to izblokirao pa će lopta biti u korneru za Goricu.

46' Kreće nastavak utakmice. Jedna je promjena izvršena, Kalik je ostao u svlačionici, a u igri je Nimely. Nedvojbeno je, Hajduk će odmah krenuti po izjednačenje, gosti više nemaju što čekati.

POLUVRIJEME: Vodi Gorica majstorskim potezom Lovrića sa samog početka dvoboja. Hajduk zasad nije puno toga napravio, fotografija ispod možda i najbolje dočarava kako Bijeli zasad stoje ove večeri u Turopolju.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

45' Čeka nas još minuta sudačke nadoknade.

43' Već razmišlja Tramezzani, to je vrlo vjerojatno, o novim igračima u nastavku utakmice. Sigurno je da mu nedostaju Umut i Diamantakos, a novom je ozljedom Kačaniklića također bitno umanjena jačina Hajdukove ofanzive.

39' Sjajan izlazak Gorice. Loptu je u svom omiljenom prostoru na lijevoj strani dobio Lovrić u kontru tri na dva, dodao je do Matara kojeg je u posljednjem trenutku na udarcu blokirao Mujakić.

36' Nije mogao sada Dolček do lopte nakon jednog vrlo dobrog ubacivanja s lijeve strane. Presjekao je to Banić.

33' U Hajdukovim redovima zasad najbolji - Livaja. Čovjek koji nedvojbeno radi razliku između ovog Hajduka i onoga koji je olako gubio utakmice i bodove. No, trebat će danas dati nešto više Bijeli kako bi se vratili u rezultatski egal.

31' Da Gorica nikako ne leži Hajduku, pokazala je to i u ovih prvih pola sata. O Lovrićevoj efikasnosti protiv Bijelih više ne treba ni trošiti riječi.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

28' Puno prekršaja ima... Sad je Matar po glavi opalio Mujakića na suparničkoj polovici. Bit će i nervoze, kako utakmica bude odmicala.

26' Sudar Atanasova i Kalika na centru igralšta, nakon što je Suk srušio Livaju... Zaista se Kalik opasno kocka, ima žuti od 7. minute, a sada je klupa Hajduka tražila kaznu za Suka, no nije je dobio.

25' Livaja! Dvije velike prilike za Hajduk. Dobio je dobru loptu u prostor, prvi puta mu je obranio Banić, a onda je pucao pored gola. Ipak, VAR bi se sigurno uključivao nakon dodavanja. Zaleđe je i podignuto...

24' Livaja puca nakon ubačaja Todorovića koji je prethodno odigrao dupli pas sa Jairom. Nije bilo udarca u okvir gola, još je Steenvoorden dobio jedan udarac pa je ostao ležati.

22' Sad četvrti sudac razgovara s Oreščaninovim pomoćnikom Sašom Sabljakom... Fokus se s igrališta prebacio na klupe, Hajduku to ne igra, jer mora loviti zaostatak.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

20' Dosta je tenzija na terenu i oko njega. Već je jednom razgovarao Siniša Oreščanin s četvrtim sucem, pa ga je onda Tramezzani upozorio da sjedne na klupu... Sada i žuti karton za Stefana Simića nakon prekršaja.

18' Kalik! Već ima žuti karton, a sada je žestoko startao na Dolčeka. Morao bi malo pripaziti...

16' Gorica se i nakon postignutog pogotka nastoji zadržati duboko u polovici Hajduka, s loptom u nogama. To domaćima često polazi za rukom.

13' Nova pogreška Hajduka. Bilo je to riskantno dodavanje prema Kaliniću od strane njegove zadnje linije, Matar je umalo prigrabio loptu ispred izletjelog Kalinića. Tramezzani viče na svoje, govori im da se smire.

12' Da vidimo odgovor Hajduka! Već su krenuli Dolček i Todorović preko bokova, poslana je jedna lopta na Atanasova koji je natrčavao iz drugog plana, ali bilo je to prebrzo za njega.

9' GOOOOOL! Lovrić za 1:0!!!! Bomba, nakon jedan na jedan s Todorovićem kakav udarac, neobranjivo za Kalinića. Matar, pa Kalik, a onda i Lovrić. Gledao je to VAR, ali Matarovo primanje lopte nije podrazumjevalo njegovo igranje rukom, sve je čisto.

8' Žustro je počelo u Gorici, tako to i obično biva u duelima domaćih s Hajdukom.

7' Nagazio je Kalik Atanasova, skočila je cijela klupa Hajduka ispred koje se to dogodilo, a sudac Bel veznjaku Gorice pokazao je prvi žuti karton na utakmici.

5' Jairo se sada okrenuo traživši udarac u kaznenom prostoru, nije bilo prostora da se uputi šut prema Baniću. Lovrić je u nastavku akcije nagazio Todorovića, usmeno upozorenje suca Bela za ponajboljeg igrača Gorice.

2' Evo prve šanse za Goricu! Prošao je po desnoj strani Špikić, mogao je zabiti Matar no očistio je Vušković, a loptu je od Kalika koji je bio u dobroj poziciji spasio Kalinić. Na koncu akcije Krizmanić puca visoko preko gola.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

1' Prvi polazak Livaje prema Baniću, lopta je otišla suviše udesno, nije bilo opasnosti za obranu Hajduka.

18.00 Dvoboj je počeo. Sudi Dario Bel iz Osijeka, njegov je to 12. dvoboj u svojstvu glavnog suca u Hrvatskom kupu.

17.55 Sve je spremno za početak dvoboja u Velikoj Gorici!

17.40 Od Dinama, preko Splita do Osijeka i Gorice

Od 2013. Hajduk čeka Rabuzinovo sunce, u sedam zadnjih pokušaja najčešće je nepremostiva prepreka bio Dinama. Triput su Bijeli na putu do trofeja pobjednika Kupa zapinjali na Modrima, dvaput je koban bio susjed Split, a po jednom Osijek i Gorica. U sedam pokušaja jednom su Bijeli došli do finala, pred nepune tri godine poraženi su 0:1 u vinkovačkom sudaru sa Dinamom. Finale iz 2018. najveći je doseg Hajduka kroz Kup natjecanje u zadnjih sedam sezona. Pamti se taj ogled po suđenju koje je uslijed niza pogrešaka izbilo u prvi plan utakmice odigrane u gradu na Bosutu. Te sezone do finala je Hajduk došao preko pobjeda u Osijeku (četvrtfinale) i Zagrebu gdje su eliminirali Lokomotivu u polufinalu.

Ako je sezona 2017/18 bila najuspješnija, onda je 2019/20 bila najveće razočaranje. Upravo su protiv Gorice Bijeli zaustavljeni u najranijoj fazi natjecanja, u osmini finala (1:2). Zbog toga je i današnje četvrtfinale svojevrsni revanš, uzvrat Bijelih za eliminaciju iz listopada 2019. godine. Još su dva velika razočaranja u Kupu posljednjih sezona zabilježili hajdukovci. Oba u nadmetanju sa prvim susjedom Splitom. U polufinalu su eliminirani u travnju 2015. godine, u turbulentnom proljeću koje je krenulo odlaskom Tudora s klupe, pokušajima sa Vukasom, zatim Stankom Poklepovićem, a nakon eliminacije u Kupu, ponovno je vraćen Hari Vukas umjesto sportskog direktora Vučevića koji je vodio tek dvije utakmice. Eliminacija u Kupu bio je neugodan udarac Bijelima, isto kao i godinu i pol dana kasnije, ponovno u ogledu sa Splitom. Ambiciozan je bio Hajduk te jeseni, a Kup je predstavljao ozbiljnu metu, međutim morali su se već krajem studenoga oprostiti od trofejne ambicije te sezone. Uz to je smijenjen i trener Pušnik kojeg je naslijedio Joan Carrillo.

Jedno finale i tri velika posrtaja bilježe hajdukovci od zadnjeg Rabuzinova sunca. Pored navedenih rezultata billježe se i dvije eliminacije od Dinama i jedna od Osijeka.

Najčešća razina natjecanja koja je predstavljala oproštaj sa Kupom u zadnjih sedam godina bilo je četvrtfinale. Tri puta u zadnjih sedam godina Hajduk je Kup završavao ulaskom među osam najboljih. U osmom pokušaju dosegao je istu razinu, ali poslijepodne ćemo znati je li uspio otići i korak dalje u ciljanom povratku prema nogometnom vrhu. Jer nije samo prvenstvo bitno, važan je i Kup u nastojanju da se klubu vrati nekadašnji sjaj. Tim više što je Hajduk i kroz Kup zadnjih sezona imao previše propusta koji su ruinirali klupski image.

17.15 Ovako pak izgleda početnih 11 po izboru Siniše Oreščanina.

17.00 Hajduk bez Kačaniklića i Ljubičića

Veliki hendikep za Tramezzanija dogodio se uoči susreta s Goricom, zbog ozljede je otpao i Aleksander Kačaniklić. Šveđanin nije se našao u konkurenciji za četvrtfinale Kupa radi ozljede koju je zaradio na treningu u ponedjeljak navečer u Zaprešiću. Do samog početka dvoboja u Gorici bila je dvojba hoće li biti spreman za utakmicu, međutim u konačnici je otpao s popisa igrača za današnji susret. Pored Kačaniklića, za utakmicu nije spreman ni Marin Ljubičić, 19-ogodišnji napadač je dobio udarac u juniorskoj utakmici protiv Orijenta prošle nedjelje i to je bio razlog njegovog izostanka u današnjem dvoboju.

Ukupno je Tramezzani za utakmicu sa Goricom ostao bez četiri napadača, jer osim Kačaniklića i Ljubičića, na dispoziciji nema već od ranije ozljeđene Umuta i Diamantakosa koji nisu ni doputovali s momčadi u Zagreb prošlog petka.

16.50 Ovako je to bilo prije par dana...

16.45 Dakle, Hajdukova postava. I dalje to može biti 3-4-2-1 s Čolinom na lijevom krilnom igraču, a Dolčekom u ulozi lijeve polušpice... No, može li Tramezzani to revertirati u kakvu formaciju s četvorkom odostraga? Vidjet ćemo tek kada utakmica krene.

16.40 U službenoj FB-objavi Hajduka stoji da je Alex Kačaniklić ozlijeđen.

16.35 Stigli su sastavi za današnji dvoboj u Velikoj Gorici. Domaći trener Oreščanin na teren šalje najjače snage. Muhammed je opet na desnoj strani u obrani, Doke nema, a na klupi je ostao Hamad dok će u veznom redu istrčati već standardni trokut Babec - Kalik - Suk.

S druge strane, Tramezzani je malo promijenio postavu uvrstivši i Čolinu i Dolčeka u početnih 11, a tu je i Jairo. Na klupi je ostao Stanko Jurić, a zanimljivo je, Alexa Kačaniklića nema ni na klupi.


Najava utakmice: pišu Petar Zobec i Zdravko Reić / Jutarnji list

Serija dvoboja Gorice i Hajduka nastavlja se večerašnjim (18 sati) dvobojem u četvrtfinalu Hrvatskog kupa. Hajduk je dosad, pod vodstvom talijanskog trenera Paola Tramezzanija, ostvario osrednje rezultate (10 utakmica, 16 bodova), ali ipak mnogo bolje nego što su ih realizirali treneri Vukas i Primorac. Međutim, sada je u pitanju posebna utakmica, poslije koje nema mogućnosti popravka.

Tko će u napad?

- Znamo koliko nam je Kup bitan. Nije nam problem igrati svaka tri, četiri dana. Vidjelo se kako smo se u prvoj utakmici za bod dobro nosili s Goricom, vjerujem da ćemo u sljedećoj biti još fokusiraniji. Bit će to prava nogometna bitka, ali idemo je dobiti - rekao je Tramezzani.

U momčad se vraća Marco Fossati, koji je na prvim nastupima pokazao koliko znači za Hajdukovu geometriju igre. Iskusan je igrač, izvanredan u duelima, u kontroli prostora, s pravilnom distribucijom lopti, tako da će utjecati na sigurnost obrane, ali pomoći će i bržem protoku lopti prema napadu. S obzirom na to su Nayir Umut i Diamantakos ozlijeđeni, pitanje je kome će biti povjerena uloga centarfora. Prošlu subotu svoju je priliku dobio Brazilac Jairo, koji je u potpunosti razočarao. Zato bi, prema svemu sudeći, Hajdukov trener morao potražiti drugo rješenje, i to u liku Marina Jakoliša, premda je on, otkako je došao u Hajduk, više puta glumio beka, nego igrao na svojoj prirodnoj poziciji krila ili centarfora. No, kako se i Jakoliš po brzopletosti doima poput šišmiša, moglo bi se dogoditi da se Tramezzani odluči u prvi plan gurnuti mlađahnog, neiskusnog, ali vrlo talentiranog Marina Ljubičića. Talijan je pokazao da ima petlje za neočekivane poteze, zato je i poveo Ljubičića na put. Važan je još jedan signal, a to je da je Ljubičić nakon subotnje utakmice otišao na Krimeju pomoći Hajdukovim juniorima protiv Orijenta, ali nije ulazio u igru, što znači da ga se čuvalo za eventualni nastup u Kupu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Oreščanin: Nema pritiska

Ustvari, ako svoje standardno mjesto u prvoj momčadi može dobiti Jani Atanasov, strijelac sretnog gola za u Gorici, onda bi svoju priliku mogao dobiti Ljubičić, ili čak još mlađi, Stipe Biuk. I to posebno zbog toga što Hajduk ima pravog maestra Marka Livaju, koji je u stanju kreirati napadačku moć suigrača.

Trener Gorice Siniša Oreščanin uglavnom je zadovoljan subotnjim izdanjem protiv Hajduka. Prema njegovoj procjeni, Gorica je bila bolja veći dio utakmice, dok je Hajduk tek u 15 minuta drugog dijela bio konkretniji.

- Očekujem taktičko nadmudrivanje, a ja ću sigurno od igrača tražiti da uživaju jer nemamo nekakav pritisak. Ono što mi želimo jest odigrati dobru utakmicu, pa onda možda i zaslužimo prolazak u polufinale. Hajduku je tu ipak malo veći pritisak - istaknuo je Oreščanin. Dodao je kako je Hajdukova najveća snaga pojedinačna kvaliteta, za razliku od momčadske igre kakvu preferira današnji domaćin.

Linker
04. srpanj 2024 14:26