Mario Vušković u dresu Hajduka

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
TEŠKA BITKA

Hajduku je donio milijune, a sad ne smije ni ‘zucnuti‘, u najboljem slučaju igrat će tek na ljeto

Vušković želi da ga oslobode i proglase nevinim, a NADA traži povećanje kazne s dvije na četiri godine
Piše: Slaven Alfirević/SDObjavljeno: 15. studeni 2023. 07:32

Točno prije godinu dana daroviti Mario Vušković, stariji Lukin brat, upao je u vrtlog dopinškog skandala. Bivši nogometaš Hajduka, mladi reprezentativac, član Hamburgera, bio je pozitivan na doping-testu, piše Slobodna Dalmacija.

Bilo je to u studenome 2022., kad je obznanjen nalaz na rutinskoj dopinškoj kontroli što ga je njemačka agencija za borbu protiv dopinga (NADA) provela među nogometašima Hamburgera, nekadašnjeg europskog prvaka, danas drugoligaša.

Mario Vušković je bio pozitivan na EPO i o tome se dosta pisalo kad je bila friška vijest, pa smo naknadno došli i do točke sudovanja i kazne Vuškoviću od – kompromisne – dvije godine zabrane igranja.

Vušković je tvrdio i tvrdi to i dan-danas kako je nevin. Doping nije ni vidio, a kamoli konzumirao. Zbog toga i nije ni pomislio pristati na nagodbu, a nema ni dokaza o ubrizgavanju zlosretne supstance u svoje tijelo. Kako se našla u krvi, pravi je misterij.

Naprotiv, oni koji ga tuže, rečena NADA, uporni su u tvrdnji da su nalazi – pozitivni i da po tome i po sili zakona zaslužuje suspenziju od čak četiri godine.

Klub mu iskazao potporu

Slučaj je dospio na Žalbeni sportski sud (CAS) u Lausannei, u Švicarskoj. I čeka se ročište. Vušković bi da ga oslobode i proglase nevinim, a NADA traži povećanje kazne s dvije na četiri godine; logično je, time zapravo opravdavaju svoje postojanje...

Ročište u Švicarskoj kod CAS-a bilo je predviđeno između 6. i 8. prosinca, no prema najnovijim informacijama, suđenje je odgođeno. Trebat će još čekati.

image
FRANK RUMPENHORST Dpa Picture-alliance Via Afp

U toj igri živaca Mario Vušković je najčešće u Splitu, on ne smije istupati u javnosti, a ako trenira to smije raditi isključivo samoinicijativno, privatno. Suspenzija se mora provoditi.

Bio je u Kielu, na utakmici Holsteina i Hamburgera i to nije prošlo nezamijećeno, Bild je donio naslov ‘Vor Vuskovic Augen‘, što znači HSV pred Vuškovićevim očima. Navijači Hamburgera silno žale što se dogodilo njihovu ljubimcu, uvjereni da bi se s njim u momčadi Hamburger vratio u društvo prvoligaša. A što mu ne uspijeva već neko vrijeme...

Klub je Vuškoviću, da ponovimo, iskazao potporu, a zanimljivo je da je u odvjetničkom timu mjesto zauzeo Paul Green. Angažiran je američki odvjetnik koji se iskazao u sličnim slučajevima, na primjer australski atletičar Nagmedin Peter Bol je bio njegov klijent, Bol je bio osuđen zbog dopinga, ali je odvjetnik Green je dokazao greške u procesu analize probi što je u konačnici atletičara Bola oslobodilo.

Borba nije beznadna

Vuškovićev slučaj ima mnoge analogije s Bolom i smatra se da bi odvjetnik Green mogao izboriti pobjedu protiv njemačke agencije NADA u Lausannei. Tko će ako ne Green?!

No na sve ćemo još morati pričekati.

Kako nas informiraju kolega Kai Uwe Hesse iz Bilda, te Anđelko Ivanko, naš zemljak u Hamburgu (i sam bivši nogometaš, igrao je u Splitu) koji je sjajno upućen u svakodnevicu uokolo HSV-a, smatra se da će to biti bitka između znanstvenika s obje strane: a u najboljem slučaju Mario neće moći igrati do ljeta...

Međutim, godina dana suspenzije evo je istekla, a da spomenemo i to kako Vušković 16. studenoga slavi 22. rođendan. Kad pogleda godinu iza sebe, bila je duga i teška, ali svjetlost na kraju tunela mu se nazire. Odvjetnički tim je kvalitetan, a borba protiv NADA-e nije beznandna.

U međuvremenu, brat Luka, 16-godišnjak prodao se u iz Hajduka u Tottenham kamo će otići u siječnju i to je donijelo smirenje u obitelji Vušković. Stariji brat tuče svoju bitku, mlađi se poslije dugotrajnog povuci-potegni kvalitetno plasirao u inozemstvo (i još je u Hajduku). Mario može 22. rođendan 16. studenoga obilježiti u optimističkom ozračju.

Navijači Hamburgera ga vole, zazivaju i nipošto ga nisu zaboravili pa i to cijeloj priči daje pozitivu notu. Premda, strpljenja nikad dovoljno...

Linker
27. travanj 2024 09:07