Marko Dabro u HNL-u protiv Petra Bočkaja

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
OSIGURAO EGZISTENCIJU

Hit napadač: Rušio je rekorde u Hrvatskoj, dijelio svlačionicu sa Salahom, a sada uživa u Pekingu!

‘Povratak u HNL nisam otpisao, ali više ćemo se zabaviti tom temom kada i ako do toga dođe‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. rujan 2022. 16:33

Marko Dabro u svom vlasništvu drži dva rekorda hrvatskog nogometa. Kada je kao 16-godišnji dječak u dresu Cibalije nastupio protiv Splita postao je najmlađi igrač s nastupom u HNL-u, a u sezoni 2020./21. briljirao je u drugom razredu domaćeg prvenstva i s 30 pogodaka za BSK Bijelo Brdo izjednačio dotad 14 godina važeći (doduše i neslužbeni) rekord Zdravka Popovića iz sesvetske Croatije.

Vrhunske brojke u slavonskom drugoligašu zagarantirale su mu elitno društvo hrvatskog klupskog nogometa. Interes je dolazio sa svih strana, posebice se isticao Osijek, ali u konačnici je Dabro odjenuo dres Lokomotive u, ispostavit će se, jednoj od najuzbudljivijih sezona HNL-a. Iako je već u prvim mjesecima postao hit-napadač naše lige s pet golova u početnih osam utakmica, napustio ju je pet kola prije njenog završetka. U travnju se s dva pogotka protiv Slaven Belupa oprostio od hrvatskih stadiona i upustio u “egzotičnu” avanturu u Kini, potpisavši za prvoligaša Beijing Guoan. Sada je već četiri mjeseca u Pekingu.

- Zasad je Kina ispunila sva moja očekivanja. Mislim da sam se brzo prilagodio, ljudi iz kluba mnogo su mi pomogli. Usudio bih se reći da je život ovdje pomalo neobičan i strog. Pod strog mislim na cjelokupnu situaciju s Covidom, restrikcije ovdje i dalje traju. Sad kad razmislim, sve se izdogađalo tako brzo i neočekivano. Menadžer mi je pokazao ponudu i rekao da je sve spremno za transfer u Beijing, čekalo se samo moje zeleno svijetlo - prisjeća se 25-godišnji centarfor.

image

Marko Dabro u dresu Lokomotive

CROPIX

I doista je bilo neočekivano. Dabro je u Lokomotivi nastavio svoju formu života, već na debiju zatresao je mrežu Hajduku, kasnije polu-škaricama naštetio Osijeku, a nije štedio ni Rijeku... S 13 ligaških pogodaka u svojoj povratničkoj sezoni HNL-a (ranije je uz Cibaliju nastupao i za Goricu) mnoga su mu vrata bila otvorena. Već smo ga vidjeli u dresu nekoga od tadašnje udarne četvorke, tim više što se uvelike spominjao potencijalni angažman u Osijeku. Ipak, njegovi su planovi sezali daleko od granica Hrvatske, što smo doživjeli nenadani obrat situacije.

- Nisam previše razmišljao prilikom potpisa za Beijing. Vodio sam se unutarnjim glasom koji mi je savjetovao novo poglavlje u svojoj karijeri i znao sam da sam spreman. Što se Osijeka tiče, nema tu neke velike filozofije. Oni su htjeli jedno, a ja nešto sasvim drugo i nismo uspjeli pronaći zajednički jezik. Jednostavno, Kina je bila korak u karijeri koji sam želio poduzeti. Prvi nastup za Cibaliju i onih 30 pogodaka u drugoj ligi ostat će mi u posebnom sjećanju, a sada se moram fokusirati na sadašnjost - dobro se sjeća rekordnih postignuća napadač plaćen milijun eura uključujući bonuse.

Ta sadašnjost zasad je “mekša” od one kakvu smo gledali u Kranjčevićevoj početkom prošle sezone. Dabro broji po gol i asistenciju u deset nastupa, s prosječnim “stažem” od 50 minuta po utakmici. Njegov BJ Guoan na devetom je mjestu kineske Superlige, točno na sredini ljestvice nakon 15 odigranih kola. Ipak, kod ovog Vinkovčanina nema mjesta za pesimizam.

- Mislim da mogu mnogo više i bolje od onoga što sam dosad pokazao u Kini i vjerujem da će se to ubrzo vidjeti na terenu u nadolazećim ogledima. Rekao bih da nijedan nogometaš nikada nije 100 posto zadovoljan svojom igrom, što je ustvari odlično jer tako uvijek ostaje prostora za poboljšanje i napredak - kaže nekoć velika nada hrvatskog nogometa, a danas najvrjedniji (1,8 milijuna €) igrač nekadašnjeg kineskog prvaka prema podacima Transfermarkta.

Otkrio je i kako izgleda nama relativno nepoznat nogomet na istoku svijeta, odakle i dalje prati događanja iz HNL-a, onoliko koliko okolnosti dozvoljavaju.

- Iznenadili biste se koliko ima kvalitetnih individualaca, ali rekao bih da je taktika najveća mana kineske lige. Navikao sam na puno brži nogomet kakav se igra u Hrvatskoj i smatram da smo u tom strateškom dijelu puno napredniji. S druge strane, ovdje me oduševila infrastruktura koja je stvarno fenomenalna. Hrvatsku ligu pratim koliko god mogu, naravno da sam ispratio i prošlu sezonu. Šteta što zbog vremenske razlike nisam u mogućnosti gledati prijenose uživo, pa se oslanjam na članke i statistiku - govori Dabro, čime se pitanje o njegovom mišljenju o povratku na našu scenu neizbježno nametnulo.

- Povratak u HNL nisam otpisao, ali više ćemo se zabaviti tom temom kada i ako do toga dođe. Znam da zvuči klišejski, ali stvarno pokušavam biti maksimalno fokusiran na trenutačnu igru u Beijingu i primarni cilj je ostati zdrav, u dobroj formi i bez ozljeda. Sada je to moja realnost i ne bih htio trošiti energiju razmišljajući o tome što bi se moglo dogoditi - zaključuje centarfor.

Kako bilo, s Beijingom ima ugovor do prosinca 2025. godine, a dotad - čuli smo - sva pitanja o budućnosti ostaju na “kada i ako”. U Kini zarađuje mnogostruko više nego u Lokomotivi, gdje je bio jedan od najmanje plaćenih igrača, čak 10 puta manje plaćen od nekih konkurenata s njegove pozicije.

Pitanje egzistencije riješeno je u 25. godini, pred njim je još mnogo godina za pokazati što zna, a u svakom slučaju Marko Dabro ostat će ugledni i ogledni primjerak onoga što jedna uspješna sezona u drugom razredu hrvatskog nogometu može donijeti jednom nogometašu.

‘Odlazak u Fiorentinu me oblikovao kao igrača i osobu‘

Fiorentina je Dabru pratila još dok je igrao za Cibaliju, koja je, kako je ranije rekao, jedva čekala da napuni 16 da bi mogao zadovoljiti propise HNL-a i zaigrati u sklopu prvenstva, k tome još “usputno” oboriti rekord.

Talijani su u Vinkovce stigli u kolovozu 2013. i posudili vinkovačkog dragulja na tri godine. U Firenzi su ga dočekali Kalinić, Rebić, Badelj, ali i zvijezde poput Mohameda Salaha. Trogodišnju talijansku avanturu ima po čemu pamtiti, i po dobrom i po lošem. Iako će ju neki proglasiti neuspješnom, Dabro se neće složiti.

- Odlazak u moćan talijanski klub sa 16 godina zvuči kao ostvarenje svih snova. Bio sam pun samopouzdanja i željan dokazivanja. Znaju me pitati bih li danas postupio drukčije, odgovor je da ne bih. To je iskustvo koje me oblikovalo u igrača i osobu kakva sam danas. Dijeliti svlačionicu i trenirati sa zvijezdama poput Salaha, Kalinića ili Valera neopisivo je iskustvo. Eto, prebrodio sam i tu čuvenu mononukleozu koja mi nije godinu dana dozvolila da zaigram. No, svaki igrač ima svoju priču, a ovo je moja. Živ sam, zdrav i spreman na sve što dolazi - zaključuje Dabro, koji ne želi “alibi” tražiti u nesretnoj bolesti.

Linker
03. svibanj 2024 10:16