HNS je najavio gradnju kampa u Velikoj Gorici

 SN
NOSIT ĆE ĆIRINO IME?

HNS gradi kamp vrijedan 15 milijuna eura: Otkrivamo zacrtanu lokaciju, objekte i termin dovršetka radova

Hrvatski nogometni savez ozbiljnije nego ikad ide u gradnju kampa u Velikoj Gorici
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. travanj 2023. 22:09

Velika Gorica više se puta spominjala kao lokacija na kojoj će se podizati novi nogometni sadržaji, prije tri godine potencijalni kineski investitori održali su i press-konferenciju najavljujući stadion i akademiju, no sada je drugačija priča. Predsjednik Marijan Kustić objavio je na Skupštini da je vrlo blizu rješavanja papirologije, HNS će graditi kamp u Velikoj Gorici. I to ne samo nogometni, nego i za reprezentacije u pojedinim drugim sportovima...

Kustić je ostao donekle oprezan, kazao je kako neće postavljati kamen temeljac prije no što sve bude riješeno, zatražio je 15-20 dana i izrazio vjeru da će krajem travnja moći predstaviti najveći projekt HNS-a ikad. Naglasio je da su on i Izvršni odbor pitanje - graditi kamp ili ne - definitivno razriješili potvrdnim odgovorom i da se čekaju samo konačne odluke.

Verifikacija za desetak dana

Velika Gorica odabrana je kao optimalna lokacija jer radi se o parceli od stotinjak tisuća kvadrata koja je u državnom vlasništvu, bez ikakvih tereta. Nalazi se tristotinjak metara od stadiona na kojem igra Gorica, na prvom semaforu nakon Gradske sportske dvorane i Interspara u Aveniji Pape Ivana Pavla Drugog, lijevo od raskrižja, kraj ceste kojom se ide na Domovinski most. Nedaleko je administrativna granica Velike Gorice i Zagreba, iz svih pravaca prometna povezanost je jako dobra. Zračna luka Franjo Tuđman je na kilometar zračne linije.

Grad Velika Gorica je riješio svu potrebnu dokumentaciju, za desetak dana se očekuje da Zagrebačka županija verificira promjenu plana, budući da je to zemljište prethodno bilo namijenjeno za gradnju skladišta ili poslovnih hala. Kao završni korak dolazi potpis ugovora Vlade RH i HNS-a o ustupanju. Potom ostaje riješiti papire za projekt i građevinsku dozvolu, te se može početi graditi. Predviđanja su da bi kamp trebao biti gotov za godinu i pol do dvije. Prema informacijama iz HNS-a, nema nikakvih prepreka...

Neće se graditi hotel

Savez je ranije žonglirao s raznim projektima, od Termi Tuhelj gdje je nekadašnji predsjednik Vlatko Marković postavio kamen temeljac, preko Svetica gdje su također označili početak radova tadašnji čelnici Davor Šuker i Damir Vrbanović, do brojnih ideja i kombinacija. Grad Zagreb predložio je Veslačku, ali i dalje je tamo NK Zagreb i od toga nema ništa, spominjalo se igralište Chromosa..., no izbor je pao na Veliku Goricu. O novcu za javnost nije bilo riječi, govori se neslužbeno o projektu vrijednom petnaestak milijuna eura, koji bi bio financiran iz sredstava HNS-a te fondova UEFA-e i FIFA-e, ali potpuniju informaciju o tome tek čekamo.

Nikad kamp nije bio bliže izgradnji, a nogometaši ga planiraju pokloniti i drugim sportašima. U njemu će biti podignuta poslovna zgrada HNS-a, u kojoj će raditi administracija, Akademija, tamo će biti skladište opreme koje je sada u Rudešu, međutim, vodstvo Saveza i dalje će ured imati u Zagrebu. Predsjednik, izvršni direktor, financije i pravna služba. Gdje točno, tek će se vidjeti. Najavljena je mogućnost povratka u Rusanovu ili će to na kraju ipak biti negdje drugdje?

Napravit će se tri ili četiri nogometna terena, jedan će imati tribine s do dvije tisuće mjesta kako bi se na njemu mogle igrati utakmice mlađih uzrasta, a jedan atletsku stazu i svu opremu za taj sport. Osim toga, izgradit će se i dvorana maksimalno potrebnih dimenzija, te će u njoj moći trenirati i rukometaši, i košarkaši, i odbojkaši... Postojat će restoran, kafić, sportska ambulanta, fitness... No, HNS nema namjeru graditi hotel, čak niti sobe, premda će ostaviti mogućnost da se to doda u drugoj fazi. Procjena je kako bi troškovi održavanja takvog zdanja bili previsoki, a puno bi možda bilo trideset dana godišnje.

Savez je potpisao ugovor o suradnji s hotelom Aristos u Buzinu, koji je udaljen samo osam kilometara, a postoje najave kako bi se odmah do kampa mogli graditi komercijalni hoteli privatnih investitora, koji bi, između ostaloga, bili i u službi zračne luke. Dugo se već spominje zanimanje velikih lanaca za susjednu parcelu u vlasništvu Grada, a pojedinih hotela već i ima vrlo blizu.

Nepoznanice oko stadiona

HNS je objavio višak veći od 13 milijuna eura za 2022. godinu, pa ima uvjete da se brzo baci na posao. Treba iskoristiti ovo doba blagostanja kako bi se nešto trajno napravilo, da iza medalja na svjetskim prvenstvima ostane i sportsko-poslovni centar, kad je već jasno da HNS neće graditi stadion. Iako i u toj priči sudjeluje, no zasad je, u Zagrebu, i dalje puno nepoznanica oko stadiona.

Svi imalo ozbiljniji nogometni savezi imaju kamp, u njemu se okupljaju mlade reprezentacije i treniraju, a dakako da igraju širom zemlje. Kad će boraviti u Zagrebu na njegovim terenima može raditi i A reprezentacija, iako će kamp najmanje biti njoj namijenjen. Terene će HNS moći dati u najam i klubovima bude li zanimanja...

Ime kampa po Ćiri Blaževiću?

Kamp kakav je zamislio HNS ne djeluje megalomanski, radi se o sportskim sadržajima koji su potrebni za nesmetani rad mlađih kategorija, a dobro će doći i za pojedine treninge A reprezentacije. Viđali smo po svijetu i puno veća zdanja, čak i u državama koje su po svim parametrima daleko od vrha poput Bjelorusije, ali za Hrvatsku će to biti dovoljno.

Kao i kod svakog novog zdanja, čim krene gradnja moći će se postaviti i pitanje imena. Hoće li se kamp zvati po pokojnom počasnom izborniku Miroslavu Ćiri Blaževiću? Ako se neće raditi o sponzorskom imenu, to se čini kao ozbiljna opcija.

Kamp je bitniji, ali nogomet zaslužuje i muzej

HNS osim muških reprezentacija ima i ženske te futsal ekipe. Uz igrališta za nogomet u planu su i atletska borilišta, kao i dvorana, pa ako bude sve kako je najavljeno i to se tako izgradi, dvorana će vjerojatno biti i punija ako se gleda cijela godina nego nogometni tereni. I zbog futsala, ali i drugih sportova poput rukometa, košarke, za koje će također biti namijenjena. Sjetimo se da je i na Sveticama bilo u planu da kamp osim nogometnih ima objekte i za druge sportove, s naglaskom na atletiku, no nikad nije došlo do realizacije.

Međutim, uz radne prostore i sadržaje hrvatskom nogometu trebaju i kulturno-promotivni. Iako postoji informacijsko-multimedijski centar, to je mali prostor i trebalo bi razmisliti o muzeju hrvatskog nogometa. Ne u kampu u Velikoj Gorici nego u gradu Zagrebu kako bi upotpunio turističku ponudu. To bi trebalo biti reprezentativno zdanje s brojnim sadržajima koje nogomet zaslužuje i imao bi se u njemu s čime pohvaliti.

"Nacionalni kamp je naš strateški cilj, intenzivno radimo na njemu i vjerujem da idemo u tom smjeru. Nadam se da ćemo uskoro imati konkretne informacije te ćemo tada izaći u javnost, jer ne želim da se sve svodi samo na priču. Imat ćemo sufinanciranje Uefe i Fife, ja sam upoznao njihove predsjednike s našom namjerom i dobili smo njihovu podršku. Vlada je i samim donošenjem Zakona o sportu istaknula da želi ulagati u infrastrukturu, to su koraci koji će u budućnosti donijeti boljitak. Svi ćemo zajedno raditi na tome jer želimo da nešto konkretno ostane iza svih ovih sjajnih rezultata"

Marijan Kustić predsjednik HNS-a

100

tisuća kvadrata ima parcela koja je zanimljiva HNS-u

13

milijuna eura iznosi višak HNS-a za prethodnu godinu

Linker
20. travanj 2024 12:33