Ivan Rakitić

 DUJE KLARIC Cropix
RJEŠENJE ZA VELIKI PROBLEM?

HNS objavio fotografiju Rakitića, iza svega stoji stvar koja će promijeniti nogomet. Evo što znači ovaj znak

Prekrižene ruke na prsima gesta je protiv rasizma, sudac će odmah znati što napraviti
Piše: SNObjavljeno: 17. listopad 2024. 12:04

Kako izvještava i sam Hrvatski nogometni savez, FIFA je na 74. Kongresu u Bangkoku, održanom još u svibnju, donijela povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektive odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu. Odluka će se od sada provesti u djelo u svim savezima pod okriljem Fife, pa tako i na razini hrvatskog nogometa.

"Hrvatski nogometni savez aktivirat će programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača", stoji u objavi HNS-a, te u nastavku objašnjenje da je Kongres Fife jednoglasno prihvatio da će se utakmice zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti u slučajevima rasizma.

Kako će to funkcionirati? Uvedena je, naime, standardna gesta kojom igrači mogu signalizirati sucu rasističke incidente, a zatim će suci provesti provedbu trostupanjskog postupka, obveznu u svih 211 saveza članova Fife.

"Trostupanjski postupak uključuje angažman službenih osoba na utakmicama, organizatora natjecanja, ekipa, igrača i svih drugih relevantnih strana, podsjećajući na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama", piše u objavi HNS-a, koji je uz pisani tekst postavio i fotografiju Ivana Rakitića s prekriženim rukama.

Dakle, ako igrač prekriženim rukama komunicira prema sucu, znat će se da je doživio rasističko zlostavljanje. Ruke prekrižene na prstima simboliziraju gestu protiv rasizma, a nakon toga slijede tri koraka: Sudac zaustavlja utakmicu, a zatim šalje momčadi u svlačionice. Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će ju prekinuti te opet naložiti povratak u svlačionicu. Ako se, pak, i tada rasističko ponašanje nastavi, utakmica će biti trajno prekinuta.

Linker
17. listopad 2024 14:10