DENIS LOVROVIC/AFP
NOVA ŠANSA

Hoće li bivši Vatreni konačno oživjeti karijeru: Otišao u klub u kojem je daleko najskuplji igrač!

Iz Dinama je prodan u Premiership u spektakularnom transferu, otad je promijenio četiri momčadi
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. siječanj 2021. 23:33

Filip Benković, 23-godišnji hrvatski stoper, pronašao je šesti klub u seniorskoj karijeri. Do kraja će sezone 194 centimetara visoki središnji branič igrati u Oud-Heverlee Leuvenu, belgijskom prvoligašu koji nakon 20 odigranih kola drži visoko četvrto mjesto na ljestvici.

Nije Leuven kupio Benkovića, koji je s 5 milijuna eura vrijednosti prema Transfermarktu uvjerljivo najcjenjeniji igrač kluba, već ga je Leicester, s kojim ugovor ima do 2023. godine, posudio Belgijcima do kraja sezone. Drugi po vrijednosti u Leuvenu je s 3 milijuna eura 21-godišnji ganski ofenzivni veznjak Kamal Sowah, još jedan igrač Leicestera, no njega su Lisice posudile još u siječnju 2018. godine. Te posudbe nisu ništa čudno, budući da je vlasnik kluba ista osoba i ista kompanija. Aiyawatt Srivaddhanaprabha i King Power.

Svjestan mana

- Sve se zbilo vrlo brzo, klupske ambicije i razgovor s trenerom uvjerili su me da napravim ovaj korak. Pratim belgijsku ligu, znam da je tu mnogo mladih, talentiranih igrača. Što navijači mogu očekivati od mene? S obzirom na moju visinu, jasno je da dobro igram glavom, dobro čitam igru i često odigravam dijagonalne lopte. Još moram naučiti ostati koncentriran svih 90 minuta. Imam 23 godine i još sam mlad, svjestan sam da postoje segmenti u kojima moram biti bolji. Uvjeren sam da ću u OH Leuvenu napredovati. Pričao sam s trenerom, bio je to krasan razgovor s ambicioznim čovjekom - kazao je za službenu klupsku stranicu stoper kojeg i u Belgiji zovu Big Ben.

Benković je u utorak debitirao u dresu novog kluba čiji je trener 2014. godine bio Ivan Leko. Isto kao i Andy King, još jedan bivši igrač Leicestera. Leuven je igrao prijateljsku utakmicu protiv druge momčadi Cluba Bruggea, koji igra u 1B ligi, i slavio s 2:1.

- Pred obojicom je još dosta posla. Naravno da se vidi da Benković i King znaju igrati nogomet, ali nedostaje im ritam utakmica. To je apsolutno logično - kazao je trener Leuvena Marc Brys.

Riječi 58-godišnjeg belgijskog trenera jasno govore da Benkovića još neko vrijeme neće biti u natjecateljskim sudarima, da njegov službeni debi definitivno ne treba očekivati već u nedjelju na gostovanju kod St. Truidena. A u budućnosti? Prostora definitivno ima, jer glavni stoper, 32-godišnji Nijemac Sascha Kotysch ne briljira, a 28-godišnji Pierre-Yves Ngawa, kojeg Brys često koristi na stoperu, je ipak prvenstveno desni bek. Najstandardniji centralni branič je Vaclav Jemelka, 25-godišnji Čeh, igrač na posudbi iz Sigme Olomouc do kraja sezone.

U Cardiffu bez razgovora

U Celticu su se nadali da bi im se ove zime mogao vratiti igrač koji je u sezoni 2018./19. bio vrlo čvrsta karika njihove obrane, ali umjesto u Glasgowu, Benković je završio u glavnom gradu Flamanskog Brabanta. OH Leuven nova je prilika Benkoviću da revitalizira karijeru, koja je neupitno u silaznoj putanji.

- U Celticu sam bio jako sretan i imao vrlo dobru sezonu, uzeli smo prvenstvo i dva kupa, jako sam ponosan na to. A sada želim ponovno igrati nogomet! Posljednjih mjeseci u Cardiffu sam rijetko igrao i ovdje želim ponovno krenuti, pronaći svoju najbolju formu. U Cardiffu baš i nisu pričali sa mnom, kada bih ih pitao zašto tako malo igram, odgovorili bi mi da su zadovoljni sa mnom. I onda bi trener stavio igrati momke koji su bili tamo prošle sezone. Nije bilo smisla da ostanem - objasnio je Benković.

Benković je 11. lipnja 2019. upisao jedini nastup za hrvatsku reprezentaciju, odradio je svih 90 minuta u domaćem varaždinskom porazu u prijateljskoj utakmici s Tunisom. Od tada, logično, nije u planovima izbornika Zlatka Dalića, budući da je od tog dvoboja odigrao ukupno 12 seniorskih utakmica za Leicester u FA kupu te Bristol City i Cardiff u Championshipu, 2. engleskoj ligi. Krajnje je vrijeme da se Benković vrati igrama na kakve nas je naviknuo u dresu zagrebačkog Dinama, OH Leuven se za to čini kao jako dobra prilika.

Benković u Dinamu
76 utakmica (2015.-2018.)
Benković u inozemstvu
40 utakmica (2018.-2021.)
Celtic 27 nastupa
Bristol City 10 nastupa
Leicester 2 nastupa
Cardiff 1 nastup

Linker
23. travanj 2024 14:13