Lionel Messi u razgovoru sa Szymonom Marciniakom

 GRZEGORZ WAJDA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
USKORO STIŽE U MIAMI

Hoće li Messi dobiti ‘Jordanov tretman‘? Amerikanci spremaju reformu, a višak ‘zle krvi‘ osjetio je i Beckham

Američki mediji prisjetili su se krvničkog starta na Engleza, prema kojem suparnici nisu bili blagi
Piše: Andro PolićObjavljeno: 12. srpanj 2023. 12:24

Kako ukrotiti gospodina zvanog "Zrak"? Pitajte "Bad Boys Pistonse". Nakon što je im je Michael Jordan u travnju 1988. utrpao 59 poena, lupili su šakom o stol i odlučili zamijeniti meki pristup "mesarskom taktikom". Ne možemo ga zaustaviti? Udaraj, guraj, dupliraj. Lopta može proći, ali on ne. Iako je Detroit odjahao do dvije uzastopne titule (1989. i 1990.), paralelno je začet i poseban sudački smjer - "Jordan tretman".

Dok se zaštitno lice takvog pristupa ne slaže s tezom da su mu suci bili naklonjeni, javna je tajna da je imao nešto povlašteniji položaj kod NBA arbitara. Prema mišljenju mnogih, najveći košarkaš u povijesti mogao bi utabati stazu igraču sa sličnim renomeom, ali iz nogometnog svijeta.

image

Michael Jordan i Scottie Pippen

VINCENT LAFORET/AFP/PROFIMEDIA

Lionel Messi uskoro stiže na sunčanu Floridu, spreman odjenuti ružičasto ruho Inter Miamija, a Amerikanci već nagađaju kako će suci tretirati argentinskog čarobnjaka. Iako još nije otišao "preko bare", prisutno je javno mnijenje prema kojem će Messi nastaviti nogometnu revoluciju u SAD-u, koju je počeo legendarni Pelé potpisom za New York Cosmose sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Avangardni pravac na američkom nogometnom planetu nastavio je i David Beckham odlaskom u LA Galaxy prije 16 godina, a skorim dolaskom vlasnika sedam Zlatnih lopti u Miami sve se češće povlače paralele upravo s kultnim engleskim veznjakom.

Opasan start na Beckhama

U Gradu anđela popularni Becks zarađivao je oko 500 puta više od tadašnjeg ligaškog minimalca (12.900 dolara), dok je dio igrača, uz nogomet, radio i "u fušu". Usput, bio je i marketinška bomba, ali i - meta. Baldomero Toledo, bivši MLS sudac s više od 300 utakmica iskustva u američkom nogometu, za The Athletic se prisjetio horor scene u kojoj je protagonist bio i slavni Englez. Adrian Serioux, tada igrač Dallasa, krvničkim je startom s leđa počistio Beckhama, zaradivši izravni crveni karton upravo od Toleda.

- To je dobar primjer kako smo morali štititi igrače kada bi pretrpjeli takve prljave prekršaje. Beckhamovi suigrači htjeli su da ga zaštitimo, morali smo biti spremni reagirati tijekom utakmice - rekao je Toledo u ime sudaca.

Dok je Beckham zarađivao milijune, Serioux je imao plaću manju od sto tisuća dolara. Bila je to i svojevrsna poruka bivšem igraču Real Madrida, Milana i PSG-a: "Dobro došao u ligu". Dodatnu prašinu podigao je i izjavom dan nakon susreta.

- Posvetili smo život nogometu, a nećemo se imati čime umiroviti. Beckham je odličan za MLS, ali njegov dolazak natjerao nas je da se osjećamo podcijenjeno. Ako ima loptu, žestoko ćemo ići na njega - rekao je Serioux.

image

David Beckham u dresu LA Galaxyja

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iako je američka liga u posljednjem desetljeću značajno napredovala, a u svoje odaje privukla je i još poznatih imena s europskog kontinenta, i dalje nije upitno kako će Messijev set vještina i nogometnog IQ-a odskakati od ostatka ligaške družine. Ako je Beckham dobio "krvnički tretman" u uvertiri američke epizode, što će biti s Messijem? Dok je u Barceloni i PSG-u snage odmjeravao, najčešće, s prvoklasnim igračima, sada će prvi put na klupskom planu zagaziti u, ruku na srce, znatno manje relevantnu ligu.

Strah od izbivanja

Iako, s viškom "zle krvi" susreo se i u Španjolskoj. Filipe Luís, bivši branič Atlético Madrida, u siječnju 2016. "odrezao je" Messija dok su čepovi kopačke završili na području oko koljena Barçina nogometaša. Ishod? Crveni karton, ali i razočaranje za bivšeg brazilskog reprezentativca koji se nije libio oplesti po sucima.

- Štite ga i novinari i liga. Vjerujem da ne žele da se ozlijedi jedan od najboljih igrača jer bi bilo loše za njih kada on ne bi igrao - rekao je Luís.

image

U Miamiju se već priprema mural s likom argentinskog nogometaša

CHANDAN KHANNA/AFP/PROFIMEDIA

Još veća tragedija rodila bi se iz Messijeva izbivanja u Americi, s obzirom na to da je njegov dolazak inspiriran i željom za popularizacijom kluba, lige, ali i samog sporta. No, bivše MLS zvijezde, poput Zlatana Ibrahimovića, smatrale su da nemaju povlašten položaj kod sudaca, nego upravo suprotno. Tako je Šveđanin poručio Allenu Chapmanu, jednom od najrespektiranijih MLS sudaca u tom trenu, da "ode natrag pred ploču i počne učiti osnove". Zbog iznimne situacije liga razmišlja o angažiranju iskusnijih sudaca, naročito u utakmicama u kojima će zaigrati Messi. Potencijalna ozljeda bila bi najcrnji scenarij za cijeli projekt.

- Trebao bi dobiti ‘Jordanov tretman‘. Trebali bi svirati svaki prekršaj nad njim - poručio je anonimni MLS trener.

Brojni će se igrači susresti s dosad neviđenom koncentracijom talenta, a u takvoj konstelaciji snaga svi će ići "120 posto". Zbog toga bi i suci i Messi trebali biti posebno oprezni jer će svi htjeti pokazati zube aktualnom svjetskom prvaku.

Linker
01. svibanj 2024 11:41