Nenad Bjelica

 NK OSIJEK
SVE ĆE SE ZNATI DO 31.12.

Hoće li postati izbornik? Bjelica ima jednu veliku prednost pred ovim svjetskim imenima...

Poljacima je dvaput rekao da ga nitko iz Saveza nije kontaktirao, ali ozbiljan je kandidat.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. prosinac 2022. 07:04

Poljska reprezentacija po drugi put u godinu dana traži novog izbornika. Dosadašnjem izborniku Czesławu Michniewiczu ugovor istječe na kraju sezone, a Nogometni savez Poljske u četvrtak je objavio kako ga neće produljiti.

‘‘U ime vodstva saveza zahvaljujemo Czesławu Michniewiczu na 11 mjeseci rada na izborničkoj poziciji. Kao što znamo, preuzeo je momčad u vrlo teškom trenutku. Unatoč tome, uspio je izboriti prolazak na Svjetsko prvenstvo, a i zadržao mjesto u eliti Lige nacija. Također je vodio reprezentaciju do prve nokaut faze Svjetskog prvenstva u 36 godina. Za to Czesław Michniewicz zaslužuje zahvalu‘‘, priopćio je predsjednik NS Poljske Cezary Kulesza.

Dodao je kako su se prilikom ocjene njegova rada u obzir morala uzeti i druga ključna pitanja, kao što su dugoročna ideja daljnjeg funkcioniranja reprezentacije i smjera njezina razvoja.

U poljskim su medijima odmah krenule spekulacije o potencijalnim Michniewiczevim nasljednicima, a iz naše perspektive zanimljivo je što se među kandidatima spominje i hrvatski trener Nenad Bjelica.

Kako ističe portal Polski sport, postoje mnoge indicije da će poljskog stručnjaka naslijediti trener iz inozemstva. Bjelica je dobro poznat poljskim ljubiteljima nogometa, jer je od 30. kolovoza 2016. do 10. svibnja 2018. godine vodio Lech iz Poznana.

Nakon nekoliko slabijih rezultata otišao je s klupe dva kola prije kraja prvenstva. Vodio je momčad u ukupno 78 natjecateljskih utakmica u kojima je ostvario 41 pobjedu, 21 neodlučeni ishod i 16 poraza. Potom su uslijedile njegove uspješne godine u Dinamu i Osijeku, a trenutačno je bez angažmana nakon što je napustio klub iz Gradskog vrta.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Poljski mediji ističu kako je Bjelica među kandidatima za preuzimanje reprezentacije zbog svog poznavanja poljskog jezika, kao i realnosti tamošnjeg nogometa. Njegove izglede dodatno povećava i uspješan mandat u zagrebačkom Dinamu.

Prije nekoliko dana Bjelica je dao intervju za TVP Sport u kojem je priznao kako bi bio sretan razgovarati s bilo kime tko ga želi angažirati, ali da ga dosad nitko nije kontaktirao. Iz istog medija Bjelicu su kontaktirali i u četvrtak nakon informacije o smjeni izbornika, no ponovio je kako ga nije nazvao nitko iz poljskog saveza.

Poljska se reprezentacija na Svjetskom prvenstvu nekako uspjela provući u osminu finala, ali daleko od toga da je bilo koga impresionirala, iako je protiv Francuske odigrala solidno. Međutim, ukupni dojam nije bio naročit. Sad već bivši izbornik doživio je brojne kritike na račun defenzivne orijentacije, a čelnici saveza zamjerili su mu i lošu atmosferu unutar izabrane vrste, kao i loš odnos s novinarima koji su pratili Poljsku. Sve to navelo ih je da ne produlje suradnju s Michniewiczem, iako je on prolaskom skupine ispunio rezultatski uvjet za novi ugovor.

Iz napisa u poljskim medijima može se iščitati još jedan problem koji se pojavio u Kataru, a možda je baš to bila kap koja je prelila čašu. Riječ je o bonusu poljske vlade kojeg su trebali dobiti igrači i članovi stručnog stožera poljske reprezentacije, što je naišlo na oštru osudu tamošnje javnosti.

Osim Bjelice, kandidati za poljsku klupu su i Claudio Ranieri, Andrea Pirlo, Paulo Bento, Roberto Martinez, Vladimir Petković, ali i izbornik Saudijske Arabije Herve Renard, Francuz poljskih korijena... Odluka bi trebala pasti do 31. prosinca.

Michniewicz mora šutjeti 10 godina?!

Mnogi bi rado željeli čuti što Czesław Michniewicz ima za reći nakon što mu vodstvo Nogometnog saveza Poljske nije produljilo izbornički ugovor. Međutim, čini se da se to neće dogoditi baš tako skoro.

Novinar Piotr Błoński koji radi za Przegląd Sportowy tvrdi kako u Michniewiczevom ugovoru postoji klauzula kojom mu se zabranjuje javno komentiranje detalja njegovoga rada u NS Poljske. Postavljen je i vremenski rok od čak 10 godina, objavio je Błoński.

Linker
25. travanj 2024 04:31