JOSEP LAGO Afp
GLADAN IZAZOVA

Hoće li se obistiniti Pepovo proročanstvo iz 1999.? ‘Ti ćeš umiroviti mene, a taj dječak nas obojicu‘

Njegova velika priča s 35 osvojenih trofeja možda nije ispisala posljednje poglavlje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. svibanj 2023. 11:25

U ljeto kada je Andres Iniesta otišao iz Barcelone, reprezentacija Hrvatske osvojila je svjetsko srebro u Rusiji, Cristiano Ronaldo napravio je 117 milijuna vrijedan transfer u Juventus, a Luka Modrić nekoliko je mjeseci kasnije kao 33-godišnjak osvojio Zlatnu loptu. Mnogo velikih događaja za svjetski nogomet, a na Camp Nouu svakako je najosjetljiviji bio neočekivani odlazak ponajboljeg veznjaka svojeg doba. Još veće iznenađenje bila je destinacija - japanski Vissel Kobe kojeg će, kazao je, u srpnju napustiti.

- Nakon pet godina, ovo je jako emotivan dan. Pokušao sam dati sve od sebe na terenu i izvan njega, ponosan sam na to. Želim nastaviti igrati nogomet, osjećam da sam još uvijek sposoban. Hvala klubu, suigračima i navijačima, ovdje sam se od prvog dana osjećao dobrodošao - suznih je očiju govorio legendarni Španjolac i svjetski prvak iz 2010., koji je u jednoj od posljednjih epizoda karijere na Dalekom istoku podigao dva trofeja (Kup i Superkup).

Još uvijek kompetitivan

Mnoge su se kontroverze povlačile prilikom njegovog odlaska iz Katalonije. Navodno je - pisali su vodeći svjetski mediji - Iniesta pregovarao s jednim od kineskih superligaša i dogovorio promociju vina Bodega Iniesta koja bi vinariji u njegovu vlasništvu donijela oko 36 milijuna eura profita na kineskom tržištu. Na kraju krajeva okušao se u Japanu, u dresu Vissel Kobea zabilježio 133 nastupa, postigao 26 golova i upisao 25 asistencija.

image
YUICHI YAMAZAKI Afp

Malotko je vjerovao da će uopće produžiti vjernost klubu na još dvije godine nakon što su istekle tri prvotno dogovorene, a kamoli da će Iniesta i s 39 na leđima tražiti novi izazov. Budući da mu je po odlasku iz Barce bilo 34, a egzotična destinacija nerijetko se povezivala s pojmom “umirovljeničkih liga”, bilo je logičnije da će El Ilusionista, kako su ga voljeli zvati Španjolci, ubrzo kucnuti čašom Bodega Iniesta vina u znak završne oproštajke.

- Još uvijek sam kompetitivan i želim igrati, iznova i iznova - dodao je veznjak i potvrdio da ne razmišlja o završetku karijere.

Još je prerano

Što dalje? Španjolski ESPN piše da postoji čvrst interes na svim stranama svijeta. Američki Major League Soccer (MLS), Saudijska Arabija, Katar ili Ujedinjeni Arapski Emirati spominju se kao moguće destinacije. Svaka od njih, naravno, platit će mu više nego što može zaraditi bilo gdje u Europi. U Japanu je zarađivao 30 milijuna eura po sezoni, koliko mu je plaćala i Barcelona u posljednjim godinama staža. A tko zna, za koji mjesec ili godinu, možda će ga gospoda s Camp Noua ponovno isplaćivati, samo u malo drukčijem obliku.

- Povratak u Barcu? Uvijek sam govorio da bih se u jednom trenutku volio vratiti, ali mislim da je još uvijek prerano - poručio je Iniesta, a još 2018. rekao je da želi poraditi na certifikatu za trenera, postupno rasti i stečeno znanje prenijeti na katalonski klub u kojem je, zbrojimo li i angažman u mlađim pogonima, boravio čak 22 godine.

image
LLUIS GENE/AFP/PROFIMEDIA Lluis Gene/afp/profimedia

Od toga je 19 godina proveo u društvu Xavija Hernandeza, s kojim će se na terenu istovremeno naći u 486 utakmica za klub i reprezentaciju. U karijeri je više odigrao jedino s Lionelom Messijem - 488 puta “maltretirali” su protivnike i došli na svjetski vrh u individualnom i klupskom smislu.

Katalonski životopis

Sa Xavijem je to činio i u dresu Furije podigavši tri odličja u nizu (Euro 2008. i 2012. i Svjetsko 2010.), a zasigurno u okružju Barce tinja nada da će se ovaj pakleni duo ponovno susresti u službi katalonskih predvodnika. Nema sumnje da su “mozgovi”, a klubu se već isplatilo pokrenuti legende, jer Xavi je iznova pokrenuo i Barcinu trofejnu seriju, s nadom da će ju pretvoriti u eru. Navodno je Pep Guardiola još 1999. predvidio scenarij sličan ovome koji se događa ili će se tek dogoditi.

- Kažem ti, ti ćeš umiroviti mene, a ovaj dječak umirovit će nas obojicu - dobacio je Guardiola u kratkom razgovoru sa Xavijem, dok je gledao Iniestu tijekom prvih treninga, ako je vjerovati igrokazima “kuloarskih” priča s Camp Noua.

image
JAVIER SORIANO/AFP/PROFIMEDIA Javier Soriano/afp/profimedia

Tko zna, možda Iniestina priča s Barcom, a i sa Xavijem, nije ispisala posljednje poglavlje. Još uvijek je gladan igre, ali zvuči realno, a i sam to tvrdi, da će jednog dana obogatiti katalonski životopis za još poneku crticu. Pitanje je samo gdje će nagurati nove retke pored čak 35 osvojenih trofeja u igračkim danima u španjolskom gigantu.

Usponi i padovi na Dalekom istoku

Japansku karijeru Andresa Inieste obilježili su usponi i padovi. U nepredvidljivoj J-Ligi šaroliko je završavao sezone, od najgoreg 14. (2020.) do najboljeg trećeg (2022.) plasmana Vissela na ljestvici tijekom njegova angažmana. Iniesta je pomogao klubu da se prvi put u povijesti kvalificira u AFC Ligu prvaka, a petogodišnju epizodu obilježila mu je i ozljeda tetive u prosincu 2020., zbog koje je pauzirao pola godine. U konačnici, klub je napustio zbog premale minutaže - ove sezone, koja je počela u veljači, nastupio je tek u pet navrata. (mc)

Linker
15. travanj 2024 22:39