Arhivska fotografija
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PRIJEM U BANSKIM DVORIMA

Hoće li se šef HNS-a distancirati od Mamića? Šuker i Čeferin kod Plenkovića: Pripremamo gradnju stadiona!

Šuker je za petak najavio presicu u Hiltonu, u pozivu stoji da će se oglasiti na aktualne teme
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. ožujak 2021. 18:00

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina i predsjednika HNS-a Davora Šukera, a sastanku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić i voditeljica Međunarodnog odjela i licenciranja HNS-a Ivančica Sudac. Čeferin je tom prigodom izvijestio i o planovima UEFA-e oko organizacije održavanja Europskog prvenstva u nogometu s obzirom na epidemiološku situaciju u Europi.

- Dojma sam da aktualna Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, usprkos svim aktualnim izazovima, ima sluha, želje, volje i snage vratiti nogometu ono što nogomet, kao najuspješniji hrvatski "proizvod", zaslužuje. Ponosan sam što u predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu imamo velikog prijatelja hrvatskog nogometa i zahvaljujem mu što je danas konkretnim primjerima i brojkama pokazao kako je svako ulaganje u nogomet višestruko isplativo za društvo u cjelini - podvukao je Šuker,izrazivši zadovoljstvo postignutim dogovorom oko osnivanja zajedničkog tijela Vlade, UEFA-e i HNS-a:

- Vjerujem u učinkovitost zajedničkog tijela sastavljenog od predstavnika Vlade i Ministarstava financija, Ministarstva turizma i sporta, HNS-a i UEFA-inih neovisnih stručnjaka te grada Zagreba koji će zajednički pripremati održivi projekt izgradnje novog stadiona.

Inače, Šuker je za petak u 12.30 najavio press-konferenciju u Hiltonu, u pozivu stoji da će se oglasiti na aktualne teme. HNS je raskinuo ugovor s Damirom Vrbanovićem, direktorom Saveza, što je konkretna i izravna obveza nakon pravomoćne presude Vrhovnog suda. Vrbanović je u HNS stigao 2012. godine s mjesta direktora Dinama i tada je postao izvršni predsjednik. Dugo su se odmjeravale snage tko će biti predsjednik on ili Šuker, to je izabrano kao kompromisno rješenje. No, Šuker je predsjednik i danas, a Vrbanović je u međuvremenu prvo preimenovan u izvršnog direktora, potom je s te pozicije smijenjen i samo za njega instalirano je novo radno mjesto - direktor HNS-a. Glavni posao bio mu je zastupanje Saveza u FIFA-i i UEFA-i. Tada se govorilo da to čine jer je opterećen sudskim procesom, a sada mu je presuđena trogodišnja zatvorska kazna.

U međuvremenu, dok je Šuker boravio u Americi i tko zna gdje, maknuta je Komisija nogometih sudaca, a nije se pojavio na sjednici Izvršnog odbora na kojoj je izabrana nova pod vodstvom Brune Marića. Ima mnogo aktualnih tema o kojima bi Šuker mogao govoriti, a uglavnom su vezane za Zdravka Mamića. Izravno ili neizravno. Kako će oslikati stanje u hrvatskom nogometu? Kako će se postaviti prema Mamiću? Hoće li ga osuditi i odreći ga se? Između njih je dugo vladao odnos toplo-hladno, ali uvijek kad je bilo odlučujuće na kraju su našli zajednički interes. Je li tome došao kraj?

Linker
25. travanj 2024 02:21