PIER MARCO TACCA Anadolu Agency Via Afp
DARIO ŽUPARIĆ ZA SN

Hrvat će biti dio spektakla u SAD-u! ‘Ovdje je ludnica, otkad smo ušli u finale dobio sam stotine poruka‘

‘Finale MLS-a u Americi je veliki događaj, jednom bi mogao dostići i Super Bowl‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. prosinac 2021. 14:00

Gdje god zagrebeš na Kugli zemaljskoj, gdje se igra za trofej, velika je vjerojatnost da će zaigrati i neki Hrvat. Barem kad je o nogometu riječ. Pa, nije niti američki MLS iznimka.

U dresu Portland Timbersa važna je karika Dario Župarić, bivši igrač Cibalije i Rijeke. S druge će strane stajati ambiciozni New York City, čiji su vlasnici isti kao Manchester Cityju.

Hvatali smo Župarića već danima, još od polufinala u kojemu je Portland izbacio Real Salt Lake Damira Kreilaca i Tonija Datkovića, ali, eto, ulovili smo ga tek u samo predvečerje finala koje se igra u subotu u 21 sat po našem vremenu.

- Vjerujte, ludnica je zadnjih dana, otkad smo ušli u veliko finale dobio sam stotine poruka, nisam uspio na sve niti odgovoriti. Vremenska razlika s Hrvatskom je devet sati, ponekad se ne stignem čuti niti s obitelji i prijateljima, dok odradim trening i sve obveze, u Hrvatskoj je već noć - javio se Župarić iz Portlandova kampa baš prije zadnjeg treninga u petak.

image
KURT DESPLENTER Afp

Dakle, kakvo je u Americi ozračje prije finala MLS-a, može li se to usporediti s finalima u nekim drugim, tzv. američkim sportovima.
- Nogomet je u Americi sve jači, sve privlačniji, a posebno kod nas u Portlandu, ovdje je u velikoj ekspanziji. Portland slovi kao košarkaški grad, ovdje su Trail Blazersi popularni, no, iz godine u godinu Portland sve više postaje nogometni grad. Mi smo domaćini finalu, jer smo bili bolje plasirani tijekom prvenstva, stadion je rasprodan, a ionako je na svakoj utakmici oko 30 tisuća ljudi, ispunjen do kraja. Što s košarkom u zadnje vrijeme nije slučaj.

Kako uopće izgleda to finale, je li to spektakl poput Super Bowla, s bogatim estradnim programom, promocijom najboljih reklamnih spotova...
- Baš su jučer bile te generalne probe programa, iskreno, ne znm detalje, ali bit će spektakl. Ma znate da je u Americi sve spektakl, od svega znaju napraviti biznis, natjerati ljude da troše, da se okreće novac. I sve manje nogomet tu zaostaje za onim tipičnim američkim sportovima, a vjerujem kako bi uskoro mogao po mnogočemu i dostići Super Bowl, koliko god to čudno zvučalo. Ovdje se 2026. igra Svjetsko prvenstvo, mislim da će nakon njega nogomet u Americi doživjeti potpunu afirmaciju i eksploziju.

image
ARIS MESSINIS Afp

Opisuje uvjete u kojima se igra.
- Ne moram vam reći da je infrastruktura savršena, kampovi su odlični, a mi na sva putovanja idemo charterima. Sve je više mladih američkih nogometaša, koji igraju i u Europi, klubovi ulažu u svoje akademije i za nekoliko godina SAD će imati jako kvalitetnu reprezentaciju.

Kakve su, primjerice, nagrade za osvajanje naslova u MLS-u, jesu li igračima obećani bonusi, premije?
- Naravno, ovdje se za sve dobije bonus, takav je princip. Pa, mi i kad idemo na put, na utakmicu, od kluba dobijemo dnevnice. No, taj je bonus u ovom trenutku ipak svima nama sporedan, igraš finale za trofej, želiš to osvojiti, ne razmišljaš ni o čemu. Pobjednici dobiju onaj prsten, to je tradicija, volio bih ga uzeti. Jer, liga je teška, izjednačena, nije lako osvojiti, taj njihoh salary cup ne dopušta dominaciju jedne ili dviju momčadi, zato i jest zanimljivo.

Tko god osvoji bit će peti pobjednik MLS-a u zadnjih pet godina, Portland je bio prvak 2015. Tko je, zapravo, favorit u finalu?
- Pa, teško je reći. Ako gledamo čitavu sezonu možda smo mi u prednosti, uostalom, zato i igramo finale na svom stadionu. Ali, nije domaći teren niti neka velika prednost, u play-offu su mnogi domaćini ispali, mi smo isto pobijedili Columbus u gostima.
Niti Portland, niti New York nemaju u rosteru neke velike zvijezde, velika imena kojih je MLS u zadnje vrijeme pun.

Ali, ima poznatih igrača.
- U New Yorku igra Brazilac Heber, igrali smo zajedno u Rijeci. Hoću li ga čuvati u finalu? Ha, ne znam, mislim da neće početi u udarnih 11, vraća se prvi napadač Castellanos, koji nije igrao u prošloj utakmici. Dobar je Heber, samo je dugo bio ozlijeđen, sad se vratio.

Općenito, svi koji su došli iz HNL-a su se jako dobro priviknuli, a što je najbolje, svi su igrali u Rijeci. Kreilach, Datković, Punčec, Heber, Župarić.
- Da, svi smo u Rijeci igrali, ne znam postoji li neka posebna veza. Znam da sam ja, čim sam dobio ponudu, nazvao Kreilacha i ptiao ga što misli, rekao mi je da neću pogriješiti ako dođem u MLS. Odmah sam vidio da je to ozbiljna priča, ljudi iz kluba došli su tada u Opatiju, da mi osobno ponude da dođem u Portland i objasne što me čeka, sad vidim da sam dobro odlučio što sam došao. Jedino, da mogu doveo bih još kojeg igrača s naših prostora, sad imam tu samo Slovenca Aljaža Ivačića, pa, ne mogu svaki dan samo s njim piti kavu, haha. Jer, ovdje je to drugačije. Istina, sve je opuštenije, izgubiš utakmicu i normalno dođeš u pub, popiješ s društvom pivo, neće ti to nitko zamjeriti. Nije kao kod nas kad nakon poraza ne možeš sedam dana iz kuće. Ali, opet, iako su svi ljubazni i uvijek na usluzi, ipak nema toliko druženja kao kod nas. Pa bi mi dobro došao još netko, haha.

image
HERBERT PFARRHOFER Afp

Znači, planira ostati u Oregonu još neko vrijeme?
- Kako sad stvari stoje, ostat ću. Baš mi iz kluba ovih dana najavili razgovore oko novog ugovora, žele me zadržati, a i ja sam zadovoljan. Igram stalno, bio sam i kapetan, na početku sezone pričali smo kako ćemo teško doći do play-offa, a evo nas sad u velikom finalu. Kako ne bih bio zadovoljan! Sad mi je žao što nemam 16 godina i ponudu da dođem u Ameriku, odmah bih došao.

Znači ne stoje predrasude većine Europljana kako je to liga za kraj karijere, svima bi savjetovao dolazak ako imaju ponudu?
- Ma, nema smisla to gledati tim očima, pa, tu dolaze igrači iz Europe, iz jakih liga, puno ih je iz Južne Amerike, tko smo onda mi da odbijamo MLS i smatramo je ligom za veterane. Tu ima igrača koji su igrali u ozbiljnim ligama, na prvu nisi čuo za njega, a onda vidiš igrao u Villarrealu, Valenciji, ovaj u Francuskoj...Stvarno kvalitetna liga, sređena, organizirana, što je isto važno.

Činjenica jest da jedan Inter Miami, Beckhamov klub, prepun zvijezda poput Higuaina, Matudija..., nije uspio izboriti niti play-off?
- Slabi su, da. To je to o čemu govorim, Higuain je došao malo podcjenjivački, sad će on doći u MLS i zabijati kako se sjeti. Nije baš tako, evo, zabio je dva, tri gola.

Iz MLS-a prati HNL, posebno Rijeku.
- Pratim, naravno, gledam sve što stignem, gledao sam i Dinamo protiv West Hama, nije mala stvar pobijediti usred Londona takvu momčad. Generalno, HNL je odličan, raste iz godine u godinu, četiri kluba se bore za naslov. A posebno me raduje Rijeka. Stalno se priča kako je u padu, kako će u novoj sezoni biti slabija i daleko od borbe za naslov, a ona na vrhu ljestivce i baš je gušt gledati. Šteta je samo što nemamo adekvatnu infrastrukturu, i publiku, da imamo samo dio ovoga što imaju Amerikanci, bio bi HNL još spektakularniji.

Za kraj, sprema li se u Portlandu slavlje ako Timbersi osvoje MLS? Kakav je običaj?
- Sigurno će nešto biti, bilo je i kad smo osvojili Konferenciju. No, polako, čeka nas teška utakmica...

Linker
16. rujan 2024 20:49