Ivan Runje

 Mikolaj Barbanell/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia
ŽELI POSTATI TRENER

Hrvat čiju je karijeru spasio poljski izbornik: ‘U Hrvatskoj me ne prepoznaju, možda se vratim u Poljsku‘

Ivan Runje je sedam godina igrao za poljsku Jagielloniju, a na početku ga je vodio Michał Probierz
Piše: SNObjavljeno: 15. listopad 2024. 13:24

Večerašnja utakmica protiv Hrvatske u Ligi nacija izazvala je veliku pažnju u poljskim medijima koji su, u sklopu najave ovog ogleda, u pomoć prizvali i nekadašnje hrvatske nogometaše koji su igrali u Poljskoj. Jedan od njih je i Ivan Runje koji je prava legenda tamošnje Jagiellonije. On je u tom klubu bio od 2016. do 2023. te je sa 155 nastupa šesti u povijesti kluba. A lako se moglo dogoditi da uopće niti ne zaigra za Jagielloniju.

- Kada sam dolazio u Poljsku začudio sam se lošim stanjem cesta, a nije mi ni odgovarala velika hladnoća s obzirom na to da sam prije toga igrao u Cipru gdje je bilo jako vruće. Osim toga, direktor kluba, koji je došao po mene u zračnu luku, objasnio mi je da su se prošle sezone jedva spasili od ispadanja te da sam ja jedino pojačanje. Nije mi izgledalo dobro, a kako još nisam bio službeno potpisao ugovor nazvao sam oca iz automobila i rekao mu da se vraćam u Hrvatsku - rekao je Runje u intervjuu za portal Przeglad Sportowy.

"Nisam znao bih li se smijao ili plakao"

Ključna stvar da je uopće zaigrao za Jagielloniju je bio tadašnji trener, a sadašnji poljski izbornik Michał Probierz.

- On mi je objasnio da sam ja bio njegova želja te da ima plan da momčad u sljedećoj sezoni osvoji prvo mjesto. Nisam znao bih li se smijao ili plakao, ali sam odlučio ostati.

Runje s Jagiellonijom nikada nije osvojio naslov prvaka Poljske, ali Probierz nije bio daleko od svoje najave. U sezoni 2016./17. osvojili su drugo mjesto, a Splićanin je dugo ostao u klubu i ostao upisan u povijesne knjige. Možda bi još uvijek igrao za njih da nije bilo teške ozljede koljena koji je doživio u travnju 2021. godine. U rujnu 2022. se pokušao vratiti kroz igranje za drugu momčad poljskog kluba, ali koljeno ga nije slušalo pa je u siječnju 2023. raskinut ugovor između njega i kluba.

- Želio sam nakon toga ostati u Jagielloniji, ali mi nisu ponudili nikakav posao. Da su željeli da budem skaut ili trener u niže dobnim uzrastima, sigurno bih ostao. Malo zamjeram čelnicima kluba što se to nije dogodilo. Bio sam tamo sedam godina, legenda sam momčadi.

"Zaslužio sam B licencu"

Runje je sad u Splitu gdje trenira djecu u Adriaticu. Školuje se za trenera, ali zamjera hrvatskom sustavu što ne prepoznaje važnost njegove karijere.

- Nemam nikakvu trenerski licencu, a u Hrvatskoj ne prepoznaju ono što sam ostvario u karijeri pa moram krenuti od UEFA-ine C licence. Taj nivo je za ljude koji nemaju nikakve veze s nogometom, mislim da sam nakon 12 godina profesionalne karijere zaslužio školovati se za B licencu. Možda ću otići u Poljsku da polažem za licencu, tamo je bivšim igračima lakše nego u Hrvatskoj.

Što se tiče večerašnje utakmice, Runje je Poljacima objasnio kako mu nije jasno da ne mogu složiti bolju momčad od ove koju imaju.

- Mi smo u Hrvatskoj talentirani, a nakon rata smo naučili biti čvrsti te da dajemo sve za našu domovinu za čiju smo se nezavisnost žestoko borili. Imamo i dobre akademije, a djeca kod nas nogomet igraju u svakom dvorištu ili na ulici. To nisam vidio u Poljskoj. Oduvijek sam govorio da mi nije jasno kako država od 40 milijuna ljudi ne može pronaći 11 čvrstih nogometaša. Ne mogu shvatiti ni objasniti zašto nemate bolje rezultate, posebno jer imate odlične nogometaše poput Lewandowskog, Szczęsnog ili Szymańskog. No kada su oni zajedno, ne igraju dobro. Nešto je tu krivo - rekao je Runje.

Linker
15. listopad 2024 14:25