MURTADHA AL-SUDANI Anadolu Agency Via Afp
VIDEO: POTPUNI KAOS

Hrvat izgubio veliko finale, susret je zasjenila strašna tragedija koja se dogodila uoči početka

Nekoliko mrvih i deseci ozlijeđenih u stampedu, tisuće ljudi pokušale nelegalno ući na stadion.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. siječanj 2023. 19:52

U dramatičnim okolnostima Irak je trijumfom protiv Omana (3:2) kojeg vodi hrvatski stručnjak Branko Ivanković osvojio Zaljevski kup. Ipak finale je zasjenila je tragedija. Sve je palo u drugi plan zbog katastrofe koja se dogodila nekoliko sati prije utakmice. Nekoliko je osoba poginulo (različiti izvori navode različite brojke, od dvoje do četvero), a njih nekoliko desetaka je ozlijeđeno u stampedu ispred stadiona u Basri nekoliko sati prije utakmice. Broj stradalih još nije konačan jer u bolnici u Basri se bore za živote više navijača. Nesreća je, prema preliminarnim policijskim podacima, nastala nakon što su tisuće navijača bez ulaznica nekoliko sati prije utakmice pokušali ući na stadion u južnom Iraku kako bi svjedočili finalu.

VIDEO: Peđa Milosavljević/CROPIX

- Nije bilo koordinacije. Došlo je mnogo ljudi, ali nažalost nije bilo organizacije - kazao je jedan od navijača.

Odgoda utakmice, unatoč tragediji, međutim nije dolazila u pitanje.

- Utakmica će se odigrati u zakazanom terminu. Molimo navijače da ne dolaze na stadion jer su tribine pune - uputili su iz iračkog nogometnog saveza apel puno prije nego što je utakmica počela.

Finale je ponudilo rijetko viđenu neizvjesnost, utakmica je odlučena tek nakon produžetaka, a tri od pet golova palo je u posljednjih desetak minuta. Irak je poveo preko Bayesha u 24. minuti. Nakon vodećeg gola Iračani su nastavili tražiti drugi pogodak kojim bi prelomili utakmicu. Tukli su sa svih strana, a Oman je prije poluvremena spasila i vratnica. Tek potkraj regularnog dijela utakmice Ivankovićeva momčad počela je ozbiljnije prijetiti, čak su u 82. minuti imali kazneni udarac kojeg nisu iskoristili. Ipak u devetoj minuti sudačke nadoknade za Oman je dosuđen novi jedanaesterac, Ivanković je promijenio izvođača, a Al-Yahyaei zabio je za izjednačenje i odveo utakmicu u produžetke. A ondje je bilo ludo. U 115. minuti Iran iz kaznenog udarca dolazi u vodstvo preko Attwana, ali već tri minute kasnije Al Malki zabija za izjednačenje. No ni tu nije bio kraj. Kada su već svi čekali jedanaesterce, u 123. minuti Younus zabija za trijumf Iračana.

image
STRINGER Anadolu Agency Via Afp

image
HUSSEIN FALEH Afp

image
MURTADHA AL-SUDANI Anadolu Agency Via Afp

image
AHMAD AL-RUBAYE Afp

Linker
27. travanj 2024 13:59