ALESSIO MORGESE Dppi Via Afp
‘NISAM ZADOVOLJAN...‘

Hrvat najavljen kao igrač budućnosti dobio je samo mrvice i prelomio važnu odluku: ‘Tražim novi klub!‘

Defenzivac kluba iz Bergama lošeg je raspoloženja došao u mladu hrvatsku reprezentaciju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. svibanj 2021. 21:56

Boško Šutalo (21) nije igrao u prvoj grupnoj fazi Eura kad je mlada vrsta uspjela uhvatiti povijesni doseg, proći skupinu i plasirati se u četvrtfinale. Jedan od velikih aduta Igora Bišćana bio je ozlijeđen. Sad više nije, igrač Atalante spreman je za veliki sudar sa Španjolcima. Njegov povratak u okrilje selekcije U-21 najavljen je kao pojačanje.

Ozljeda je prošlost

Međutim, iza Boška Šutala je najteža sezona u dosadašnjoj karijeri. Baš je bila bremenita problemima svih vrsta, koji su na neki način zaustavili njegovu karijeru, koja je, tako se činilo, jurila brzinom svjetlosti. Kad je u zimu 2020. godine iz Osijeka za 5 milijuna eura prešao u redove kluba iz Bergama, Atalanta ga je najavila kao igrača budućnosti. Međutim, za Šutala u Atalanti ta budućnost nije stigla na način koji se očekivao. Ove sezone je u Serie A odigrao samo 230 minuta, nadodao je još 180 minuta u Kupu. I to je to... Samo 410 minuta, a tako gledajući, igrao je nešto više od četiri utakmice.

- Nisam igrao u prvoj grupnoj fazi jer sam zaradio ozljedu, stres frakturu stopala. Baš je ispalo nesretno. Sad je, hvala Bogu, sve u redu, spreman sam za utakmicu sa Španjolcima - kazao nam je Šutalo u uvodu.

Eh, da je to bio jedini problem, bilo bi lakše. Veći je činjenica da je u Atalanti imao, pa možemo kazati, nikakvu minutažu.

- Iza mene je zaista teška sezona. Što zbog ozljede, što zbog minimalne minutaže u Atalanti, a na koncu nisam igrao niti grupnu fazu Europskog prvenstva mladih. Nemam što kriti, očekivao sam da ću više igrati u Atalanti. Ljudi u klubu i trener Gasperini su mi stalno govorili da će mi dati šansu. Međutim, u Atalanti se pod Gasperinijem ide isključivo na rezultat, on ima svojih 15 igrača, ne zanimaju ga previše ostali, ne rotira momčad, tako da mi je ova godina prošla loše. Ne bih rekao da sam je uzalud potrošio jer sam naučio dosta iako nisam puno igrao, ali ipak...

Mogao je u siječnju ove godine otići na posudbu.

- Imao sam opciju, ali opet su mi rekli da me vide u momčadi, da ću igrati. A onda se dogodila ozljeda, pa nisam ništa igrao. Definitivno, gadna sezona je iza mene, nisam zadovoljan, sad se nadam da ću pronaći dobar klub za nastavak karijere.

Igrao je ipak u polufinalu Kupa u drugoj utakmici, 10. veljače u pobjedi Atalante nad Napolijem (3:1), bio je odličan odigrao je svih devedeset minuta. Međutim, u finalu protiv Juventusa gdje je Gasperinijeva momčad poražena (1:2) ostao je na klupi, A nakon toga odigrao je još samo minutu, 21. veljače također protiv Napolija u Serie A.

- Želim igrati! Nema smisla ostati u Atalanti kad klub ide samo na rezultat, a ne na razvoj mladih igrača. Teško je usporedo tražiti rezultat i razvijati mlade igrače. A kad pogledate roster Atalante, onda ćete vidjeti da su u njemu sve stariji i iskusni nogometaši. Koji već tri-četiri godine igraju pod Gasperinijem. Konkurencija je teška, nemoguća za jednog mladog igrača kao što sam ja. Došao sam iz HNL-a gdje sam odigrao trideset utakmica i odmah se našao u takvoj nezgodnoj poziciji. Tako da ću na ljeto tražiti novi klub. Imam opcija, ali prvo trebam pričati s ljudima iz kluba.

Italija kao sudbina

Hoćete li na ljeto na posudbu ili bi se radilo o prodajnom transferu?

- Ovisi kako se dogovorim s Atalantom. Definitivno ne bih htio u klub koji se bori za ostanak u ligi jer takve momčadi se samo brane, a ja sam igrač koji voli igrati s loptom, iznositi je iz zadnje linije, sudjelovati u igri, tako da želim pronaći najbolje rješenje za mene. Inače, želio bih ostati u nekom talijanskom klubu jer sam ovdje dosta toga taktički naučio, vidim da mogu bez problema igrati u Serie A. Samo, u Atalanti sam, klubu koji mladima ne daje prilike. Kad sam došao u Atalantu, trener Gasperini me čak javno pohvalio što baš nije njegov običaj. Prije pandemije sam igrao, svi su bili zadovoljni, igrao sam sedam utakmica u kojima sam se pokazao dobrim. Međutim, tad su doveli novog stopera, mislio sam na posudbu, ali su mi kazali da ću dobiti šansu koju na kraju nisam dobio. Ma, da sam u Atalanti dobio pravu priliku ili da sam bio u nekom drugom klubu u kojem bih igrao, da sam odigrao tridesetak utakmica, vjerojatno sam se mogao nadati pozivu i za A selekciju, poput mojih kolega iz mlade vrste Bradarića, Gvardiola i Ivanušeca. Žao mi je zbog toga, ali što je tu je, treba okrenuti novu stranicu. Sad mi je u fokusu samo mlada vrsta i, nadam se, veliki plasman na Euru. Najbitnije mi je naći klub u kojem ću igrati.

Stoper ili bek, sve mogu

Nakon Šutalove priče o Atalanti, prebacili smo se, naravno, na temu mlade vrste. Igor Bišćan vidi Šutala na poziciji desnog bočnog, iako je on po vokaciji stoper.

- Da, stalno sam u reprezentaciji igrao na poziciji desnog bočnog. Definitivno, ja sam stoper. Na stoperskoj poziciji se najbolje osjećam. No, cijeli ciklus u reprezentaciji sam odigrao na desnom beku, mogu to odigrati bez problema. Imam sličnosti s Joškom Gvardiolom, koji je također stoper, a u Dinamu je igrao lijevog beka. Ipak, svoju karijeru bih želio odraditi na poziciji stopera. Naravno da ću igrati desnog beka, ali trener ili izbornik to traže od mene. Sve će biti bez problema, najbitnije je igrati. Bilo na stoperu, desnom ili lijevom beku, sve to mogu.

Stvarno su dobri

Jesi li već naši mladi dečki analizirali Španjolce, naše suparnike u četvrtfinalu Eura?

- Da, analizirali smo ih, stvarno su dosta dobra momčad. Jako su brzi. Morat ćemo biti maksimalno ozbiljni i koncentrirani ako ih želimo izbaciti i plasirati se u polufinale. Možemo mi izbaciti Španjolsku, imamo za to kvalitete. Ovdje u reprezentaciji imamo stvarno dobre igrače, izbornik Igor Bišćan ima slatke brige oko sastavljanja momčadi. Optimist sam, svi smo mi u mladoj reprezentaciji optimisti. Ako prođemo Španjolce, idemo do kraja - zaključio je Šutalo.

ZAVRŠNICA EURA U-21

Četvrtfinale, 31. svibnja
MARIBOR:
Španjolska - Hrvatska (18.00)
BUDIMPEŠTA:
Nizozemska - Francuska (18.00)
LJUBLJANA:
Portugal - Italija (21.00)
SZEKESFEHERVAR:
Danska - Njemačka (21.00)

Polufinale, 3. lipnja
MARIBOR:
Portugal/Italija - Danska/Njemačka (18.00)
SZEKESFEHERVAR:
Španjolska/Hrvatska - Nizozemska/Francuska (21.00)

Finale, 6. lipnja
LJUBLJANA:
pobjednici polufinalnih
utakmica (21.00)

BIŠĆANOV POPIS ZA EURO U-21

VRATARI
Adrian Šemper (Chievo), Ivan Nevistić (Rijeka), Ivor Pandur (Verona)

BRANIČI
Domagoj Bradarić (Lille), Marin Šverko (Saarbrücken), Boško Šutalo (Atalanta), David Čolina (Hajduk), Joško Gvardiol (Leipzig/Dinamo), Martin Erlić (Spezia), Krešimir Krizmanić (Gorica), Mario Vušković (Hajduk), Bartol Franjić (Dinamo)

VEZNI
Nikola Moro (Dinamo Moskva), Lovro Majer (Dinamo), Kristijan Bistrović (Kasimpasa), Matej Vuk (Rijeka/Istra 1961), Hrvoje Babec (Gorica), Neven Đurasek (Dinamo/Varaždin)

NAPADAČI
Luka Ivanušec (Dinamo), Petar Musa (Union Berlin), Dario Špikić (Gorica), Sandro Kulenović (Dinamo/Rijeka), Stipe Biuk (Hajduk).

Užitak je pratiti HNL

Kako je ove sezone vidio svoj bivši klub Osijek?
- Osijek je ove sezone stvarno bio dobar. Nenad Bjelica je napravio odličan posao. Ova sezona je u HNL-u bila zanimljiva, a sljedeća će biti još zanimljivija jer će Osijek imati još veće ambicije u želji da postane prvak Hrvatske. Užitak je pratiti HNL.

4,0
milijuna eura platila je Atalanta za Šutala u siječnju 2020.
16
utakmica odigrao je Šutalo za Atalantu u 1,5 sezone

Linker
26. travanj 2024 09:16