Renato Josipović
 BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
ČESTITKE SAMO STIŽU

Hrvat nakon 4 obranjena penala proglašen Supermanom u Sloveniji: ‘Pa nije ovo Dinamo! Ja provociram...‘

Mladi Dinamov golman na posudbi u slovenskom Bravu obranio je čak četiri udarca s bijele točke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. listopad 2021. 11:25

Ljubljančani imajo Supermana’! Takav naslov izašao je preko kompletne naslovnice slovenskog sportskog dnevnika Ekipa SN. A tko je Superman? Renato Josipović, vratar zagrebačkog Dinama na posudbi u slovenskom prvoligašu Bravu. Naime, 20-godišnji mladić došao je u prvi plan obranivši čak četiri jedanaesterca u četvrtfinalu Slovenskog kupa u kojem je Bravo izbacio aktualnog prvaka države Muru.

Kada u Sloveniji, koja ima vratare poput Jana Oblaka i Samira Handanovića, nekog čuvara mreže nazovu Supermanom, onda je valjda jasno kakvo je čudo izveo Josipović. Mladi hrvatski golman je jednostavno briljirao, može se ustvrditi da je praktički sam donio svom klubu plasman u polufinale Kupa. Nakon devedeset minuta i produžetaka rezultat je bio 1:1, a onda je Bravo zahvaljujući nevjerojatnom Josipoviću dobio na jedanaesterce sa 4:3. Prvo je u 98. minuti obranio kazneni udarac Kaiju Cipotu i spriječio da Mura u produžecima riješi pitanje prolaska, a onda je i u raspucavanju bio na izvanrednoj razini. Obranio je čak tri jedanaesterca.

image
Renato Josipović
CROPIX

Psihološka igra

Sjetili smo se još jednog, nešto manjeg, ali sličnog pothvata ovog mladića, koji je inače specijalist za obrane jedanaesteraca. U veljači prošle godine u šesnaestini finala juniorske Lige prvala u raspucavanju jedanaesteraca je u utakmici s kijevskim Dynamom obranio dva jedanaesterca i tako zagrebački Dinamo odveo u osminu finala toga natjecanja.

- Pa iskreno, obraniti četiri jedanaesteraca na jednoj utakmici je pravo čudo. I to protiv prvaka Slovenije. Da, bilo je zgodno vidjeti da sam u medijima bio nazvan Supermanom - kazao nam je za početak Renato Josipović.


Pitali smo ga je li znao gdje će suparnici pucati, je li ih analizirao?

- Ma, kod mene vam je to psihološka igra. Nadmudrujem se s izvođačima jedanaesteraca. Malo ih provociram, ha, ha, ha... Dobacim im koju rečenicu, malo se krećem po liniji. To je recept. Ne, nisam znao u koju će stranu pucati izvođači. Nema ovdje u Sloveniji priče iz Dinama. Kada sam branio u plavom klubu sve ti pošalju za slučaj jedanaesteraca, stožer sve snimi i izvadi analizu onih koji pucaju. Znao sam, istina, da je Mura do sada u prvenstvu imala samo jedan jedanaesterac, prošlo kolo pucao je Mitja Lotrič protiv Radomlja. Bacio sam se u istu stranu u koju je pucao protiv Radomlja... To je bio posljednji jedanaesterac koji sam obranio, nakon njega je počelo slavlje, taj je odlučio. Nikad dosad Bravo nije bio u polufinalu Slovenskog kupa.


Znači, ‘skinuli’ ste Lotriča?

- Ha, bila je to ona psihološka igra o kojoj sam vam pričao. Lotrič je stavljao loptu na bijelu točku, a ja sam mu dobacio; ‘Hej, hoćeš li pucati u istu stranu kao protiv Radomlja, da znam...’ On me samo pogledao, ništa nije rekao. I pucao je baš kao protiv Radomlja. Obranio sam mu i donio pobjedu svojoj momčadi. Inače, Lotrič je najbolji igrač Mure. Za ostale nisam znao gdje pucaju, ali sam ‘skinuo’ i njima.

Nakon plasmana Brava u polufinale Josipović je bio slavljen...

Povratak u Dinamo

- Da, slavilo se u svlačionici i u autobusu. Nismo nigdje izašli van, jer je ujutro već bio trening. Svi su bili sretni i ponosni na mene, baš sam uživao u svemu. To su mi prvi obranjeni jedanaesterci za Bravo, do sada mi nitko nije pucao u slovenskoj

image
Renato Josipović
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kako mu je u Bravu?

- Htio sam iz Dinama otići negdje na posudbu, branio sam godinu i pol dana u Drugoj HNL, u klubu su mi kazali da sam prerastao 2. ligu. Slovenska 1. liga je puno jača od naše 2. lige, ali je slabija od HNL-a. Bravo mi je bila najbolja opcija. Gledali su me prošli polusezonu, od zime do ljeta. Često su ljudi iz Brava dolazili u Zagreb. Na startu, na početku priprema su mi kazali u Bravu da se strpim dok ne ode njihov prvi vratar, Igor Vekić, treći vratar A reprezentacije Slovenije. Na kraju je otišao dva sata prije završetka prijelaznog roka, tako da sam postao prvi vratar. Prvu utakmicu branio sam protiv Sežane, izgubili smo sa 0:2, a onda pet utakmica zaredom nisam primio pogodak!

Posudba u Bravu mu traje godinu dana, a nakon toga želja je jasna...

- Onda ćemo vidjeti što će biti. Moja želja je definirana, hoću se vratiti u Dinamo! Isto tako, u budućnosti se nadam da ću biti pozvan u U-21 reprezentaciju. Naravno, odluka je na izborniku. Branim konstantno, razvijam se, sve je dobro - zaključio je Renato Josipović.

ČESTITKE Prvi su mi se javili Livaković i Zagorac

Priča nam da je dobio ogroman broj poruka nakon utakmice s Murom.


- Uh, baš ih je bilo puno. Na Instagramu na objavi ih se nije dalo izbrojiti. A znate tko mi se prvi javio? Dominik Livaković i Danijel Zagorac! Onda odmah moj trener vratara u Dinamu Sandro Žufić, pa Stefan Ristovski, Marko Tolić... Inače, s Livijem i Zagijem stalno se čujem. Na njih gledam kao na svoje roditelje. Nakon svake moje utakmice razgovaramo, isto tako ja njih zovem nakon svake Dinamove utakmice. (do)

5
golova primio je Josipović u 9 nastupa za Bravo uz pet čistih mreža

Linker
19. travanj 2024 20:12