Cristiano Ronaldo

 Balkis Press/Abaca Press/Profimedia
OKRENUO LIGU NAGLAVAČKE

Hrvat u Saudijskoj Arabiji: Prvo sam se pitao što Ronaldo uopće radi ovdje, a onda su krenule goleme promjene

Krešimir Režić, trener Damaca, iz prve ruke se uvjerio da je Portugalac pokrenuo pravu revoluciju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. veljača 2023. 22:16

Cristiano Ronaldo postigao je hat-trick u pobjedi Al Nassra na gostovanju kod Damaca u 18. kolu Premier lige Saudijske Arabije. Portugalac je za vodstvo poentirao iz kaznenog udarca u 18. minuti, a preostala dva pogotka upisao je u 23. i 44. minuti.

O dojmovima nakon tog ogleda, te o utjecaju Ronalda na saudijski nogomet razgovarali smo s Krešimirom Režićem, hrvatskim trenerom na klupi Damaca.

- Utakmica je bila onakva kakvu smo očekivali, s dominacijom Al-Nassra zato što je kvaliteta na njihovoj strani. Nadali smo se da se možemo oduprijeti početnom pritisku, dovesti utakmicu u neizvjesnost i njih u određenu nervozu, ali otvorili su nas odmah s prvom prilikom iz koje su poveli. Nakon toga je teško bilo otvarati se protiv njih i pokušavati ih stiskati, jer je to otvaralo još više prostora za njihove igrače koji su mogli još bolje pokazati svoju kvalitetu - rekao je Krešimir Režić.

Kakva je bila atmosfera na stadionu?

- Stadion je bio rasprodan već tri dana prije utakmice, a cijene ulaznica idu u nebo u odnosu na ranije. No mamac velikog kluba Al Nassra i dolazak Cristiana Ronalda jednostavno je sve promijenio, cijelu ligu je okrenuo naglavačke. No mi smo svi sretni i zadovoljni tim njegovim dolaskom u Al Nassr, jer je i vrijednost svakog od nas sada viša, sama liga dobila na vrijednosti i značaju. Postavljamo se na značajno mjesto na mapi svjetskog nogometa.

image

Krešimir Režić (u sredini)

Privatni album

Na koji način ste pokušali zaustaviti Ronalda?

- Naša ideja bila je kroz nisku zonu koju smo kombinirali s visokim presingom na njihovo otvaranje od pet metara i na loptu sa strane duboko u njihovom polju raditi im određene pritiske. Bilo je dobro u određenim trenucima, ali je rani gol bio taj koji je poremetio cijelu utakmicu...

Ronaldo je zabio tri gola, jeste li razočarani?

- Razočarani smo prvenstveno našim nastupom. Mi možemo igrati bolje, bez obzira na to što od nas u ovoj utakmici nitko ništa nije očekivao. Jednostavno, nismo bili na razini na kojoj možemo biti kao klub. No nismo na toj razini već u posljednjih 10 kola. Ne mogu reći da smo u krizi, jednostavno nas je pritisnula realnost, jer smo ‘živjeli na visokoj nozi’, na nekim nerealnim uspjesima u kojima smo postavili sebe jako visoko, i to je postalo neodrživo...

Kako je vama bilo voditi momčad protiv takvog velikana?

- Stvarno guštam biti na ovoj razini. Svi znamo da ovo nije europski nogomet, ali morate znati da je saudijska liga već prije bila najjača u Aziji, te se može mjeriti s mnogim drugim ligama. Biti dio ovakvog folklora je privilegij. OK, mi smo u ovom klubu tri godine, i naravno da postoji i određena zasićenost, da postoji žal zbog odvojenog života od obitelji. No, kad vidite samo koji treneri tu dolaze, onda jednostavno morate biti sretni. Eto, vodio sam utakmicu protiv Al Nassra u kojem igra Cristiano Ronaldo, a trener im je Rudi Garcia, koji je bio trener Rome i Lyona. Te stvari govore same za sebe.

Kako ste vidjeli Ronaldovu igru?

- Ono što me fascinira kod Ronalda je njegova glad za pobjedama, za slavljenjem golova, za davanjem golova. To smo primijetili već i prije naše utakmice. Jednostavno, u njemu vidite onu dječačku razigranost, želju za golom više, za pobjedom. Pitao sam se prije ‘pa on je velika zvijezda, što će on tu raditi?’, ali kad vidite kako se veseli svakoj pobjedi, svojim golovima, kako proslavlja sa suigračima, na koji način ulazi u zagrijavanje, kako pozdravlja publiku, onda vidite da je to posebna razina. Glupo je uopće da ja sad njega opisujem, ali on sigurno spada među 10 najboljih igrača u povijesti ovog sporta.

Koliko Ronaldo igrački znači za Al Nassr?

- Jako puno, sigurno da im znači jako puno. On, Talis​ca, Luiz Gustavo i vratar Ospina, koji je trenutačno ozlijeđen, predstavljaju najveću snagu Al Nassra. Ronaldo je za njih veliko igračko pojačanje, ali s druge strane, svi sad protiv Al Nassra igraju na drugačiji način, s nekakvim rezervama koje imaju u sebi. Svi protiv njih žele nešto napraviti, puni su stadioni, ide se ‘na nož’, pa to donosi pritisak na ostale igrače.

image
- Afp

Što je Ronaldov dolazak u Saudijsku Arabiju promijenio u tamošnjem nogometu?

- Na svakoj utakmici od njegova dolaska stadioni su bili rasprodani. Ulaznice su 10 do 15 puta skuplje nego inače, a vjerojatno će se tako nastaviti i ubuduće. Sam saudijski nogomet bio je na dobroj razini i prije Cristianova dolaska, Al Hilal je sudjelovao u finalu Svjetskog klupskog prvenstva, dok je Saudijska Arabija na Svjetskom prvenstvu u Kataru pokazala da je riječ o jednoj ozbiljnoj reprezentaciji. No ipak se mora reći da je Ronaldov dolazak donio velike promjene, to je vrhunski marketinški potez. Naše se utakmice prenose i na portugalskom i na engleskom, i Sport Klub izravno prenosi sve utakmice Al Nassra. Liga će dobiti jedan veliki zamah, a pitanje je kakav će biti odgovor drugih velikih klubova. I mi svi s nestrpljenjem očekujemo koji su to sve igrači koji će na ljeto doći u Saudijsku Arabiju, a vjerujte, bit će ih jako puno.

"Na ljeto bih volio imati slobodne ruke"

Kakav je aktualni trenutak Damaca, kluba za kojeg igraju i bivši dinamovci Domagoj Antolić i Soudani?

- Nažalost, u ovom trenutku nismo na razini od zadnjih godinu i pol dana. U zimskom prijelaznom roku nismo nikog doveli, možda postoji i problem određene zasićenosti. Trenutak nije dobar, ali naša bodovna situacija i pozicija na ljestvici su i dalje dobri. Mi vidimo određenu opasnost u svemu tome i pokušavamo preventivno reagirati u nekim stvarima kako ne bismo ušli u neku veću krizu i ugrozili osnovni cilj, a to je ostanak u ligi. Nadam se da nećemo ući u tu situaciju. Realnost nas je pritisnula, moramo pronaći unutarnje snage i nešto promijeniti. Nadam se da to možemo, jer klub planira veće investicije u sljedećoj sezoni kad će biti puno teže ostati u ligi, jer će se mnogi klubovi pojačavati.

Režićev je pomoćnik Ivica Sertić, bivši trener Slavena Belupa...

- Gdje smo mi u ovom trenutku, teško je reći. S predsjednikom razgovaramo o produženju suradnje, ali volio bih pričekati do ljeta, imati slobodne ruke i vidjeti što je najbolje za mene, je li to ostanak, pronalazak nekog drugog kluba ili možda pauzirati godinu dana, provesti vrijeme s obitelji i onda tražiti nove izazove. Sve u svemu, zanimljivo je, idemo dalje hrabro, pa što bude - zaključio je Krešimir Režić. (gčm)



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

‘Ne pamtim da se ovo ikada dogodilo Hajduku u derbiju. Dva su velika problema bila jasno vidljiva‘. Tim riječima je Ilija Lončarević počeo analizu onoga što se događalo u nedjelju na Maksimiru u dvoboju između Dinama i Hajduka. Ostatak analize te utakmice, ali i svega onoga što se događalo u 23. kolu SuperSport HNL pogledajte u cijelom podcastu ‘VAR soba‘:

Linker
26. travanj 2024 15:12