NICK PALEOLOGOS Sooc Via Afp
NAJVEĆI GRČKI DERBI

Hrvat u žiži ljutog derbija! ‘Ovdje je ratnička atmosfera, ide se na nož, do kraja! Želimo ih još više zakucati‘

Bivši igrač Slaven Belupa i Solina govori o sjajnom ulasku u prvenstvu i o najvećem rivalu u ligi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. studeni 2022. 13:21

U sjajnoj atmosferi nogometaši Panathinaikosa čekaju veliki derbi s Olympiacosom. Prvenstvo su otvorili s 10 pobjeda u prvih 10 kola, što je u svakom slučaju iznad očekivanja bez obzira na to što je na samom početku sezone u zelenom taboru vladao veliki optimizam. Drugi je AEK sa šest bodova zaostatka, dok trećeplasirani Olympiacos ima čak 10 bodova manje.

- Ne može bolje! Realno, nikad ne možeš očekivati da ćeš od 10 utakmica dobiti svih 10. Jasno da se rade različite kalkulacije, no slažem se da je ovo iznad svih očekivanja – rekao je Zvonimir Šarlija, hrvatski stoper u redovima Panathinaikosa.

U čemu je tajna, kako ste ostvarili ovaj impresivan učinak?

- Mislim da smo dovodili igrače koji su gladni trofeja i pobjeda, a uz to smo zadržali i sve bitne igrače iz prošle sezone. Kvaliteta i atmosfera donijeli su nam ovo što imamo sad.

Osvojeni Kup u prošloj sezoni donio je dodatno samopouzdanje momčadi koju vodi iskusan srpski trener Ivan Jovanović.

- Čak i ne samo taj trofej, nego i cijeli play-off u kojem smo ostvarili daleko najbolji učinak. Dobivali smo sve derbije, a izgubili samo posljednju utakmicu u kojoj smo se čuvali za finale Kupa. To nam je odmah bio jasan pokazatelj da smo ulovili ozbiljnu razinu koju je trebalo samo malo nadograditi.

Jasno, odličnom prvenstvenom startu pogodovao je i rani oproštaj od sudjelovanja u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. No, većina navijača to je zaboravila, preboljela i oprostila, euforija zbog fenomenalnog prvenstvenog starta jača je od svega.

- Nemamo toliko širok roster da bismo mogli igrati na tri fronta. Nažalost, ispali smo, ali to nam je sigurno pomoglo u ovoj prvenstvenoj priči.

Olympiakos je ljeto dovodio svjetski poznata imena poput Kolumbijca Jamesa Rodrigueza, Marcela, Šime Vrsaljka i ostalih, no česte su bile i promjene na klupi.

- Oni su platili ceh tom, ajmo reći, populističkom prijelaznom roku, u kojem su više išli na ruku navijačima, da to bude neka kratkoročna euforija i sreća koja im baš i neće donijeti rezultat. Imaju 40-ak igrača i tako je nemoguće držati atmosferu jer uvijek imaš 30 nezadovoljnih. Tu je i Europa, pa promijeniš tri trenera u mjesec i pol, i onda imaš to što imaš. No, Olympiacos je uvijek Olympiacos. To su sve kvalitetni igrači, i jedna utakmica može biti okidač za njihov povratak u vrh.

image

Zvonimir Šarlija

PRIVATNA ARHIVA

Ipak, ima i PAO svoje planove.

- Mi želimo nastaviti taj naš sjajan niz, i to više nego ikad, da njih ‘zakucamo‘ još niže. No, nikad se ne zna, vidjet ćemo što donosi nedjelja...

Kakvu utakmicu možemo očekivati u jednom od najvećih svjetskih derbija?

- Bit će to ratnička utakmica, s ludom atmosferom, na nož, do kraja... Očekujem našu dominaciju u posjedu i njihovo čekanje nekih naših pogrešaka, tako ja to vidim.

Panathinaikos igra na domaćem terenu, gostujućih navijača neće biti na tribinama.

- Do ove sezone u Grčkoj nije bio dozvoljen dolazak gostujućih navijača na utakmice. Međutim, to se sad promijenilo. Mi smo u prošlom kolu igrali u Volosu koji baš nema publiku, ali ima velik stadion i dozvolili su 12.000 naših navijača. To je bilo nemoguće... Međutim, ovaj derbi je i bez gostujuće publike utakmica koju je jako teško organizirati, jer tu ima tuče s policijom, kao i dogovorenih tučnjava navijača.

image

Zvonimir Šarlija u dresu Slaven Belupa

DAMIR KRAJAC Cropix

Koliko ste vi igrači izolirani od tog ‘kaosa‘?

- Uvijek se trude maksimalno odvojiti nas igrače, kroz karantenu i neke policijske blokade, ali oni su uvijek probiju i do hotela i do ispred stadiona. Čak na takvim utakmicama prije zagrijavanja mi ne smijemo izlaziti na teren, jer je previše vatreno...

Što očekujete u smislu rezultata?

- Nikad se ne zna, pogotovo zato što u takvim derbijima lako dolazi do kartona ili nekih gluposti. No, mislim da ulazimo kao favoriti i da ćemo to opravdati. Nakon toga čekaju nas još dva kola u kojima smo ogromni favoriti, pokušat ćemo do kraja zadržati maksimalan učinak. Bit će jako teško, ne i nemoguće – zaključio je bivši član Slavena Belupa, Solina, moskovskog CSKA-a te turskih klubova Ankaragücüa i Kasimpase.

Nisam to zaslužio, ali nogomet nije uvijek pošten

Šarlija je odlično otvorio novu sezonu, bio je starter u prvih pet prvenstvenih kola, no potom mu je trener namijenio status pričuve.

- Ne znam što se dogodilo, sve je bilo savršeno. Istina je da je kapetan momčadi na mojoj poziciji i da je morao upasti, kad-tad. Nisam se tome nadao niti sam to zaslužio, ali nogomet nije uvijek pošten i fer. Što je, tu je, znam da ću ja iskoristiti svoju šansu kad dođe, a sigurno će doći brzo, tako da je sve OK – pomirljivo će Šarlija.

Linker
24. travanj 2024 04:07