KIRK O‘ROURKE
TRANSFER KARIJERE

Hrvat za SN nakon potpisa za velikana! ‘Za mene je to jedan od najvećih klubova, igrati u takvoj instituciji‘

‘Da, bilo je ponuda, podosta. No kažem, kad je stigla ova, sve je bilo jasno, samo sam htio u taj klub‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. srpanj 2022. 07:57

Povremeni hrvatski reprezentativac Antonio-Mirko Čolak potpisao je za kultni škotski klub Glasgow Rangers ugovor na ‘tri plus jednu godinu‘. Po potpisu ugovora kratko se oglasio, ali je jučer dao svoj prvi intervju nakon potpisa za škotskog velikana. Nije bilo lako doći do intervjua s Čolakom, jer za početak još nije imao klupsku dozvolu za medijsko istupanje. No, zahvaljujući njegovu menadžeru Ivanu Joliću, sportskom direktoru Rossu Wilsonu i glasnogovorniku Davidu Grahamu uspjeli smo doći do razgovora ‘jedan na jedan‘.

Inače, nije objavljena cifra za koju je Čolak iz PAOK-a prešao u Rangers, ali se špekulira s cifrom od 3 milijuna eura. Rođen u Njemačkoj, Čolak je karijeru započeo u nižim ligama njemačkog nogometa prije nego što se probio u prvu momčad Nürnberga. Potom je igrao za Lechiju Gdanjsk, a 2015. je potpisao za Hoffenheim. No, u sezonama koje su uslijedile bio je na posudbama u Kaiserslauternu, Darmstadtu, Ingolstadtu i Rijeci.

Na Rujevici su otkupili njegov ugovor i u 90 nastupa za hrvatski klub zabio je 51 gol. Iz Rijeke je 2020. preselio u PAOK, koji ga je prošle sezone posudio u švedski Malmö. Kad smo vidjeli da je potpisao za Rangers odmah smo se sjetili njegove utakmice za Ibroxu u dresu Malmöa, zabio dva gola domaćinima u pobjedi Šveđana od 2:1, izbacivši Škote u 3. pretkolu Lige prvaka.

- Bila je to jedna od najboljih utakmica u mojoj karijeri. Tako da sam osjetio atmosferu na stadionu Rangersa, ali kao njihov suparnik. Sad znam da će me sad sjajni navijači Rangresa podržavati i to mi je ogroman motiv. Mislim da je ta utakmica za Malmö bila jedan od bitnih razloga zašto me Rangers doveo - kazao nam je u uvodu Čolak.

Ispričao nam je kako je uopće došlo do transfera, uz Celtic, najveći škotski klub.

- Bio sam na radaru Rangersa već dugi niz godina, još od onda kad sam igrao za Rijeku. Već je tada uspostavljen kontakt. Međutim, kad se dogodila pandemija koronavirusa je zapelo, nije se mogao realizirati transfer. Ali sad je, hvala Bogu, na kraju došlo do toga. Moj menadžer Ivan Jolić je puno radio na tome, posebno mu se zahvaljujem. Kad mi je donio ponudu Rangersa, kad sam vidio da su opet zainteresirani za mene, nisam uopće dvojio, rekao sam - da. Za mene je bila samo jedna opcija, Rangers!

Imao je Čolak još ponuda, nije to bila jedina. Zvalo ga je još nekoliko europskih klubova, a imao je ponude iz američkog MLS-a.

- Da, bilo je ponuda, podosta. No kažem, kad je stigla ova iz Rangersa sve je bilo jasno, samo sam htio u taj klub, nitko drugi za mene više nije postojao.

Pitamo ga što mu znači igrati za takav klub kao što je Rangers?

- Jako puno mi znači. Znate kakav je to sjajan klub, kakvu ima povijest, koji su sve veliki igrači igrali za taj klub. A i napadači koji su igrali za Hrvatsku, naravno govorim o Dadi Prši i Nikici Jelaviću. A dobio sam ‘devetku‘, velika je stvar u Rangersu nositi taj broj. Za mene je to jedan od najvećih klubova na svijetu, igrati u takvoj instituciji, u kubu koji je nogometna religija u Škotskoj je nešto fantastično. Boriti se za njihove boje je ogroman uspjeh moje karijere. Došao sam dati sve od sebe i postići sve više golova.

Trener Rangersa Giovanni van Bronckhorst je po dolasku Čolaka kazao "On je vrlo iskusan igrač koji je igrao na visokoj razini i zabio mnogo golova. Htjeli smo dodati još neke igrače u naše napadačke opcije, a Čolak je igrač koji će nam dati kvalitetu u napadu".

- S njim sam razgovarao i prije nego što sam došao, kad je postalo ozbiljno. Odmah sam se vidio u sustavu u kojem igra Rangers, baš smo imali super razgovor. On je trener koji je bio igrač najviše razine, a sad je top trener. A sad sam ga upoznao kao čovjeka, vrhunski je. Pomoćni trener je Roy Makaay, čovjek koji je bio napadač najviše razine. Ovdje zaista mogu samo napredovati kao igrač.

Što mu je rekao Van Bronckhorst, računa li na njega odmah kao na igrača udarne postave?

- Dao mi je do znanja što hoće od mene, kako želi da mu momčad igra, što sve želi osvojiti. Želi imati momčad koja zabija mnogo golova, koja stvara mnogo prilika. Vidi me u svojoj igri, u svojim kombinacijama. Puno mi je značilo kad mi je svojim riječima dao povjerenje. Imam jako dobar osjećaj, svojim trudom u radom mogu ovdje mnogo postići.

Već danas bi Čolak mogao zaigrati u prijateljskoj utakmici protiv Sunderlanda, nakon toga slijede također prijateljske utakmice protiv West Hama i Tottenhama, a onda krajem srpnja igra se prva utakmica škotskog prvenstva protiv Livingstona.

- Nakon toga čekamo ždrijeb kvalifikacija za Ligu prvaka, priključujemo se u 3. pretkolu. Imamo velike ambicije, želimo osvajati domaće trofeje, postati prvaci i plasirati se u Ligu prvaka.

Čolakov dolazak u Rangers možda znači da bi mogao ponovno postati hrvatski reprezentativac?

- Sigurno. Sve ovisi o meni. Znam da sam uvijek na radaru izbornika Zlatka Dalića. Moram se svojim igrama i golovima u Rangersu dokazati, zaslužiti poziv izbornika. Mislim da mogu postići da se opet vratim u hrvatsku reprezentaciju. U dubini duše negdje se nadam Svjetskom prvenstvu u Kataru. Bio sam u reprezentaciji kad smo se plasirali na prvenstvo, kasnije nisam bio pozivan, nažalost. Ali s dobrim igrama, sad kad sam postao igrač Rangersa, mogu se nadati novom pozivu - zaključio je Čolak.

Linker
21. travanj 2024 19:30