BARBARA GINDL Afp
VELIKA NADA

Hrvat zabio Barceloni pa otkrio što misli o igranju za drugu reprezentaciju: ‘Oni me nikad neće dobiti!‘

Nadarenom hrvatskom veznjaku se u Red Bull Salzburgu pridružio drugi veliki talent mladih Vatrenih
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 22:42

Ljevica Luke Sučića očarala je nogometnu Europu. Mladi hrvatski reprezentativac zabio je gol Barceloni koji je osvojio Internet. Bomba s 25 metara bila je nezaustavljiva za Neta. Nije se ni pomaknuo. Usput je i dirala De Jonga... Dogodilo se u 42. minuti prijateljskog susreta pred 30.000 gledatelja u Salzburgu kojeg je RB dobio 2:1. Igrao je samo prvo poluvrijeme jer trener, Nijemac Matthias Jaissle, zamijenio je na startu drugog dijela čak osmoricu.

Barcelona najdraži klub

Luka Sučić rođen je 8. rujna 2002. godine u Linzu, prve nogometne korake napravio je u Alkovenu, a od 13. godine je u akademiji Red Bull Salzburga. Sada je često starter u prvoj postavi austrijskog prvaka, veznjak koji bi u novom ciklusu U-21 vrste kod Igora Bišćana trebao biti jedan od ključnih igrača.

- Barcelona je moj najdraži klub, gol je bio odličan, ali to što sam ga zabio protiv Barcelone još je bolje i ljepše. Fenomenalno - kazao nam je Sučić i opisao kako je matirao vratara Blaugrane.

- De Jong ju je malo dirao, ali ušla je, to se broji - nasmijao se i dodao:

- Neka tako ulazi i za U-21 reprezentaciju. Ovo mi je dosad najdraži gol koji sam postigao.

Kaže da nakon utakmice nije stigao ni sa kime iz Barce zamijeniti dres.

- Oni su odmah otišli u svlačionici i brzo na put, a ja sam nakon susreta morao dati intervju, pa nisam stigao...

image
BARBARA GINDL Afp

No, iako mu je Barca broj 1, Lionel Messi mu nije na prvom mjestu.

- Messi mi je jako drag, ali idol mi je Luka Modrić - jasan je drugi Luka, koji bi jednog dana mogao biti nasljednik među Vatrenima playmakera Reala. I taj dan uopće nije daleko. Možda se čak nađu zajedno u momčadi.

- Nogomet sam počeo igrati sa sedam godina u Alkovenu, već sam pet sezona u akademiji RB-a. Stvarno je TOP. Modrić mi je jedini idol, nemam drugog uzora.

Zašto što je Hrvat ili zbog načina igre?

- Zato što je Hrvat i sviđa mi se kako igra. Non-stop gledam Modrićeve snimke i stvarno je vrhunska klasa.

Kakav ste gol zabili, imate li bolji šut od njega? Iako je i on dao niz fantastičnih pogodaka iz daljine.

- Može biti da imam bolji šut, ali to nije najvažnije. Želim igrati kao Modrić i mislim da mogu reći kako igram slično. Govorim o pas-igri, tehnici... Moje najveće vrline su ideje u igri, u tome sam jači od svih. Iako mi je udarac odličan, ljevak sam, kombinatoriku bih stavio na prvo mjesto.

Iako je rođen u Austriji, nije im dao nikakve šanse. Njegova jedina reprezentacija je Hrvatska.

- Ima dosta Hrvata koji igraju ili su igrali za Austriju. Mene su Austrijanci zvali prije tri mjeseca da igram za njihovu U-21 reprezentaciju, najavili mi ujedno da ću potom dobiti šansu i u A vrsti, ali odbio sam. Zato što mi je uvijek bila želja igrati za Hrvatsku. Tako će i ostati.

Stalno pokušavaju

Dakle, ne odustaju, i dalje vas pokušavaju pridobiti.

- Stalno pokušavaju, ali neće me dobiti nikad.

Što im kažete?

- Da sam hrvatski reprezentativac od selekcije U-15, to je bio moj cilj, Hrvatska je moj izbor i neću ništa mijenjati. Osjećam se kao Hrvat.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Roditelji očito podržavaju takav stav.

- Govorili su mi da odlučim što mi srce kaže, rekao sam im da je to Hrvatska. I ćaća mi je govorio: “Bolje ti je da igraš za Hrvatsku”. Roditelji su iz Bugojna, i otac Željko i majka Branislava. U Austriju su došli prije nekih 25 godina.

Joško Gvardiol je već igrao na Euru za A reprezentaciju, u HNL-u se Stipe Biuk nameće kao nova zvijezda… Dosta vas je 2002. godište koji iskačete. Jeste li to generacija koja će donijeti novu slavu hrvatskom nogometu?

- Imamo dobrih igrača, mislim da moja generacija može napraviti velike stvari. Želim što bolje igrati u RB-u i nadam se da će tada doći i poziv u A vrstu.

Ovo je moja sezona

U prva dva kola austrijskog prvenstva sa Sturmom je bio na terenu 26 minuta, protiv Rieda svih 90, u Kupu je zabio gol Herthi Wels…

- Definitivno, ovo je moja sezona. Očekujem da ću postati standardan u prvih 11, davati golove i nizati asistencije. Igrao sam i ranije, ali želim korak dalje.

RB Salzburg često mijenja sastav i trenere, koliko ste sada jaki?

- Mlada smo ekipa, ali vidjelo se u prijateljskim susretima s Atleticom, kojeg smo dobili 1:0, i sada Barcelonom da smo jaki. Nema veze koliko godina imaš, snažna smo momčad i ne bojimo se nikoga. Ciljevi su najveći, da budemo prvi i osvojimo Kup Austrije, ali i da uđemo u Ligu prvaka. U play-offu nam je protivnik danski Bröndby, mislim da neće biti problema odigramo li kako znamo. Nadam se prolasku…

Za RB je ovog ljeta potpisao i Roko Šimić, kojeg su poslali na posudbu u Liefering.

- Gledao sam ga protekli petak kad je dao svoj prvi gol protiv St. Pöltena. Bio sam na tribini s njegovom ocem Darijom, dobro je odigrao, samo neka tako nastavi - zaključio je Sučić.

Šteta što zbog ozljede nisam mogao na Euro U-21

Igor Bišćan stavio ga je na popis mlade reprezentacije u ožujku za skupinu Eura i ponovno u svibnju za četvrtfinale sa Španjolskom, ali u oba navrata morao je otkazati zbog ozljede. I danas kad razgovaramo stalno ponavlja - samo da bude zdravlja.
- Bišćan me nije nazvao sad nakon ovog gola, ali zvao me za Europsko prvenstvo, međutim, dvaput mi je otišao mišić. Tako se dogodilo da sam jednom u reprezentaciji slomio ključnu kost, a eto ove godine sam se dvaput ozlijedio u klubu baš kad sam trebao zaigrati za Hrvatsku. Bude li sve u redu, ne bude li više ozljeda, sve će ići svojim tijekom. Već uskoro u kvalifikacijama za Euro U-21… Zadovoljan sam statusom kakav sam imao u hrvatskim reprezentacijama i kao kadet i kao junior, šteta što nisam mogao na ovo Europsko prvenstvo.

Linker
17. travanj 2024 23:08