LUIS FERNANDEZ ZA SN

'Hrvati, ne brinite se, idete na Euro! U Ateni ćete pobijediti Grčku, bolji ste od njih'

'Što se tiče dvoboja Hrvatska - Izrael u Zagrebu, tu je Hrvatska apsolutni favorit. Međutim, moja mlada momčad dolazi odigrati što bolje može i ostvariti što bolji rezultat'
Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 05. rujan 2011. 14:04

Posljednjih godina trenerske karijere Luis Fernandez je bio “’vatrogasac” za spašavanje klubova koji su se borili za opstanak. Međutim, u Izraelu je njegov cilj potpuno drukčiji od prethodno spomenutih. Osim obiteljskoga glasa srca,Luis Fernandez vodi izraelsku reprezentaciju zbog profesionalnog izazova u karijeri.

Kad smo prošle godine razgovarali uoči utakmice Izrael – Hrvatska (1:2), u njegovu glasu se osjećao optimizam i samopouzdanje, iako je tijekom razgovora isticao da ima veliko poštovanje prema favoritima u skupini, Hrvatskoj i Grčkoj. Tada smo dobili dojam da zaista vjeruje kako može odvesti Izrael na Euro 2012. Kazao nam je:

- Radi se o posebnom motivu u mojoj karijeri jer nikad dosad nisam bio izbornik reprezentacije. Osim toga, za mene vođenje Izraela ima posebnu draž i izazov jer već 40 godina Izrael čeka plasman na veliko međunarodno natjecanje.

Fernandeza smo nazvali u subotu, nakon što je u petak njegov Izrael izgubio doma u krucijalnom kvalifikacijskom dvoboju od Grčke (0:1). Rado se odazvao na naš poziv za intervju, bio je jako ljubazan i simpatičan sugovornik, ali u njegovu glasu smo osjetili da nije dobre volje. Bio je tužan i izgledalo nam je kao da se praktički pomirio sa sudbinom da ovaj put neće uspjeti u svojoj misiji..

Naime, Izraelci nakon domaćeg poraza od Grčke sada moraju pobijediti Hrvatsku u Zagrebu, koja je favorit u skupini, i nadati se kiksovima Grčke i Hrvatske u završnici kvalifikacija, kako bi barem izborili dodatne kvalifikacije za odlazak na Euro 2012. Stoga su izraelski mediji i stručnjaci uvjereni da je to za Fernandeza i njegove reprezentativce nemoguća misija pa čak neki izraelski kritičari najavljuju da će nakon kvalifikacija temperamentni Fernandez napustiti izraelsku klupu.

Poslije domaćeg poraza od Grčke, vaš Izrael sada ima veliki zaostatak za vodećima i sad je praktički sigurno da će Grčka ili Hrvatska biti prve u našoj skupini?

- Već sam rekao na početku kvalifikacija, odnosno kad sam preuzeo Izrael, a sad ponovo ističem, da je Hrvatska prvi favorit u našoj skupini jer u svom sastavu ima najbolje igrače.

Međutim, Grčka ima prednost domaćeg terena protiv Hrvatske, što je jak adut u završnici kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2012.

- Iako Grčka igra doma protiv Hrvatske u tako važnoj utakmici za odlazak na Euro 2012., mislim da je Hrvatska najjača reprezentacija u našoj skupini i da će biti prva. U obje kvalifikacijske utakmice koje smo izgubili od Grčke, 0:1 sada i 1:2 prošle jeseni, Grci nas nisu nadigrali.

Što očekujete od dvoboja u Zagrebu. Praktički su vam male šanse, ali kažu, sve dok postoje i teoretske šanse treba se nadati.

- Što se tiče dvoboja Hrvatska - Izrael u Zagrebu, tu je Hrvatska apsolutni favorit. Međutim, moja mlada momčad dolazi u Zagreb odigrati što bolje može i ostvariti što bolji rezultat.

Linker
24. rujan 2024 20:26