Joško Gvardiol

 JAN WOITAS/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
SOFASCORE TOP 10

Hrvati ‘postavili zid‘! Joško Gvardiol najbolji u vodećim europskim ligama, a u jednoj je kategoriji briljirao

Od deset igrača na popisu, samo je jedan zabio pogodak, a dva su vratara sačuvala čistu mrežu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. veljača 2023. 09:55

Hrvatski su nogometaši bili u akciji diljem Europe proteklog vikenda, a Sofascore odabrao je deset njihovih najboljih izvedbi u deset vodećih europskih liga. Prvo mjesto s ocjenom osam zauzeo je Joško Gvardiol, koji je bio prvo ime susreta na gostovanju njegova Leipziga kod Kölna.

Branič "vatrenih" na toj je utakmici ostvario i najveću brzinu od svih igrača: 33,34 kilometara na sat. Spomenimo i da mu je list Hamburger Morgenpost dodijelio dvojku, što je bila najveća ocjena na utakmici (raspon ocjena je od pet do jedan).

Iza Joška na listi smjestio se Ante Budimir, koji je zatresao mrežu Espanyola u remiju njegove Osasune 1-1. Zanimljivo, bio je to drugi pogodak sezone za bivšeg napadača zagrebačke Lokomotive, a oba je zabio upravo Espanyolu.

Uz Gvardiola, dobar obrambeni vikend Hrvata nastavili su Martin Erlić i Nino Galović. Stoper "vatrenih" pomogao je Sassuolu sačuvati čistu mrežu u slavlju protiv Atalante 1-0, dok je Galović odigrao čitav susret u posljednjoj liniji u remiju Arouce protiv Gil Vicentea.

Iza stoperskog tandema smjestio se dvojac s nizozemskom adresom. Ivor Pandur na vratima i Kristijan Bistrović u sredini terena odigrali su svih 90 minuta u susretu bez pogodaka između njihove Fortune Sittard i Sparte Rotterdam. Hrvatskom čuvaru mreže ovo je bila peta utakmica u prvom razredu nizozemskog nogometa bez primljenog pogotka, dok je Bistroviću ovo bila tek treća utakmica u novom klubu, s obzirom na to da je stigao tek prije 20 dana.

Mjesta među prvih deset pronašli su i naši igrači u Grčkoj. Zvonimir Šarlija sudjelovao je u pobjedi Panathinaikosa 2-0 protiv PAS Lamije, čime kultni grčki klub nastavlja lov na titulu i drži i dalje prvo mjesto, a Dominik Kotarski sačuvao je "nulu" među vratnicama u remiju bez pogodaka protiv Olympiacosa.

Zadnje dvije pozicije na listi pronašli su iskusni reprezentativci. Dejan Lovren odigrao je 83 minute u slavlju Lyona 3-1 na gostovanju kod Troyesa, dok je Luka Modrić ušao s klupe u 64. minuti u porazu Real Madrida kod Mallorce.

Linker
26. travanj 2024 03:10